fbpx

5 zajímavostí z IDEB 2016

Ve dnech 10. – 12.5. se na bratislavském výstavišti Incheba konala mezinárodní výstava obranných technologií IDEB. Tradičně zde své výrobky představovaly světové i tuzemské špičky obranného a bezpečnostního průmyslu. Svoje zastoupení mělo MO ČR i SR.  Pojďte si prohlédnout to nejzajímavější, co český a slovenský obranný průmysl nabídl.

690_ideb_16_sk

foto: Incheba.sk

  1. Gladius Dual
Gladius

Gladius Dual. Foto: Samuel Kolesár

Slovenská firma EVPÚ a.s. představila svoji dálkově ovládanou zbraňovou stanici se jménem Gladius Dual 12. Dálkově ovládaná stanice vyniká svou koncepcí, která umožňuje alternaci zbraňových systémů: kulometu ráže 12,7 mm, 7,62 mm a granátometu AGS-17. Dalším vybavením je pozorovací/zaměřovací systém a pohon zajišťující přesný pohyb v azimutu a elevaci pomocí gyroskopu. Stanice může být použita jako nástavba na pásových nebo kolových platformách. Systém získal cenu Grand Prix IDEB 2016 v kategorii zbraně a munice za kvalitně vyřešenou konstrukci, jednoduchost ovládání a variabilitu použití.

  1. Atrapy vojenské techniky: Inflatech s.r.o.
Atrapa tanku M1 Abrams od Inflatech Decoy. Foto: Samuel Kolesár

Atrapa tanku M1 Abrams od Inflatech Decoy.
Foto: Samuel Kolesár

Česká firma Inflatech představila moderní pojetí atrap vojenské techniky. Na příkladu nafukovací atrapy tanku M1 Abrams prezentovala nový systém, na jehož základě je atrapa z velké vzdálenosti prakticky nerozeznatelná od originálu. Jednak díky vzhledu, a také elektronické i tepelné stopě, kterou atrapa vydává. Firma také řeší typické problémy nafukovacích atrap, kterými jsou náchylnost k poškození propíchnutím a problémy s udržením vzduchu v rozdílných teplotách. Oproti klasickému „gumovému“ typu atrap, které známe například z druhé světové války, tato moderní verze sází na několikanásobně sníženou hmotnost, snadnou přenosnost a cenu.

  1. Aligator 4×4 Master II
Aligator II od firmy Kerametal. Foto: Samuel Kolesár

Aligator II od firmy Kerametal.
Foto: Samuel Kolesár

Slovenská společnost Kerametal získala se svým obrněným transportérem Aligator 4×4 Master II cenu Grand Prix IDEB 2016 v kategorii tanků, vozidel a dopravních prostředků. Toto lehké obrněné vozidlo bylo poprvé představeno právě zde. Hlavními devízami stroje jsou možnost použití jakékoliv zbraňové nástavby do hmotnosti 500 kg, překonávání až 150 cm překážek a radiační, biologická a chemická ochrana pro posádku. Dvanáct tun vážící stroj dokáže vyvinout rychlost až 130 km/h na souši a 5,5 km/h na vodě. Posádka vozidla se dle různých typů pohybuje od 2 do 9 mužů.

  1. Command Shelter (COS)
Velitelský kontejner od Vývoj Martin. Foto: Vývoj Martin

Velitelský kontejner od Vývoj Martin.
Foto: Vývoj Martin

Společnost Vývoj Martin a.s. představila sérii kontejnerových zástaveb různých typů, ovšem Grand Prix IDEB 2016 v kategorii systémy velení, spojení a průzkumu získala za představení typu Command Shelter. Tento kontejnerový kryt splňuje standard ochrany NATO AEP 55 (STANAG 4569, level 3). Je prakticky komunikačním centrem a řídícím pracovištěm s vlastním zdrojem energie použitelným v různorodých situacích. Kontejner je vybaven protipožární ochranou, ochranou proti elektronickému rušení a je schopen provozu i po naložení na korbu vozidla.

  1. IFV Corsac 8×8
IFV Corsac 8x8 od firmy MSM. Foto: Samuel Kolesár

IFV Corsac 8×8.
Foto: Samuel Kolesár

Toto vozidlo vzniklo spoluprací slovenských firem MSM Martin, EVPŮ, Konštrukta Defence a americké společnosti General Dynamics. Stroj byl vyvinut pro ozbrojené síly Slovenské republiky. Posádku tvoří 3 lidé (velitel, řidič, operátor) a do prostoru se vejde dalších 6 vojáků. Konstrukce stroje splňuje moderní standardy NATO jak v ochraně vozidla (balistická ochrana, protipožární ochrana, kevlarová vložka vnitřních stěn zachycující fragmenty střel), tak i v pohonu (pohon všech kol, automatická převodovka, nezávislé zavěšení kol). Stroj je vybaven dálkově ovládanou věží s názvem „Turra 30“ s 30 mm kanonem Bushmaster MK-44 nebo kanonem 2A42, koaxiálním kulometem v rážích 7,62 nebo 12,7 mm, vrhači dýmových granátů Galix a protitankovými střelami Konkurz nebo Spike. Dále je stroj vybaven IR kamerou, laserovým zaměřovačem a kamerou se zoomem. Vozidlo váží 23 tun a pohybuje se maximální rychlostí 110 km/h na souši a 11 km/h na vodě.

8 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

8 Comments

  • Profilový obrázek
    Honza
    15. 5. 2016, 12:42

    Slovenské doktrinální pěší družstvo tvoří pouze šest lidí?

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Marek@Honza
      15. 5. 2016, 16:45

      Pěší? České mechanizovaní družstvo má úplně stejné počty – 3 (osádka) + 6 (roj).

      REPLY
  • Profilový obrázek
    Hery
    16. 5. 2016, 6:07

    Ten Gladius Dual vypada jako zajimava platforma pro nevhodnou vyzbroj. Predpokladam ze se jedna o PKT/NSVT(na obrazku)/AGS-17. Byt konstrukcne jsou ty zbrane vcelku vporadku, tak uz by bylo na case se jich spis zbavit, nez pro ne vytvaret platformy.

    Celkem me prakvapil ten bushmaster u Corsacu, to je myslim cesta spravnym smerem.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Samuel Kolesar@Hery
      16. 5. 2016, 21:48

      Na vystavenom kuse boli nainstalovane DShK a PKM, kazdopadne zastupca vyrobcu nam povedal, ze tam vedia nainstalovat prakticky cokolvek. Kusok dalej bol stanok zastupcu FN s vystavenym M2HB a M240/MAG, ktovie, mozno sa za tie tri dni dohodli :)

      REPLY
      • Profilový obrázek
        Hery@Samuel Kolesar
        17. 5. 2016, 21:06

        a tu fotku s tim NSVT jste vzal kde? :)

        Jinak pokud pocitaji se zastavbou zbrani zapadni provenience, tak to uz je hodne modularni reseni. To by ale museli mit vic druhu lafet, protoze si dost dobre nedokazu predstavit univerzalni lafetu na vsechny zminene typy. Spis bych pocital s tim, ze az to po nich zakaznik bude chtit, tak pro to tu lafetu vyrobi. To je ale dobry pristup.

        REPLY
        • Profilový obrázek
          Vlastimil Šindelář@Hery
          17. 5. 2016, 23:41

          „Gladius“ stejně jako „Turra 30“ (která je na Corsacu) vyrábí EVPÚ. Jak psal kolega Kolesar, dle zástupce firmy s kterým jsme hovořili na IDEBu (a odkud je i foto systému s NSVT :) ) nemají problém upravit zástavbu pro zbraně západní, nebo ruské provenience, tedy mají alternativní druhy lafet pro různé zbraňové systémy. Vše se odvíjí od požadavků zadavatele. Například u Turry 30 je možné použít Bushmaster nebo 30mm kanon 2A42. Přikládám přímo link na stránky výrobce: http://evpu.sk/systemy-riadenia-palby-a-riadiaca-elektronika

          REPLY
          • Profilový obrázek
            Hery@Vlastimil Šindelář
            18. 5. 2016, 4:25

            Ja narazel na ten komentar, ze na tom vystavovanem kuse je DSK a PKM, kdyz tam je NSVT a PKT.

            Tvrdite v jedne vete, ze vlastni jiste druhy lafet a zaroven, ze je teprve musi upravovat, dle pozadavku zakaznika. Vysledek je stejny, ale to uz se dostavame do zbytecnych detailu. Slo mi to, jestli maji vyresena technicka reseni (Jak jste naznacil u 30mm kanonu) nebo je teprve budou muset resit. Nekdy to je totiz kamen urazu. To ze nabizeji obe moznosti vyzbroje (zapadni i vychodni) je dobre pro nas i dobre pro ne a velmi se mi to zamlouva.

            REPLY
  • Profilový obrázek
    Samuel Kolesar
    18. 5. 2016, 16:12

    Hery: to bola moja fakticka chyba, nejako som sa nad tym nezamyslal, proste rusky 12,7mm a rusky 7,62x54mm su v mojej mysli stale DSK a PKM :) Je to samozrejme novsie NSVT a PKT. Podla slov vyrobcu to maju technicky vyriesene a predpokladam ze na zaklade poziadavky konkretneho zakaznika su schopny to dodat prakticky s akoukolvek lafetou. Vzhladom na momentalne trhove zameranie je vsak jasne, preco to prezentuju s gulometmi ruskej proveniencie.

    REPLY

Nejnovější komentáře