fbpx

Bezpečnostní monitor 4.7. – 10.7. 2016

Bezpečnostní monitor 4.7. – 10.7. 2016

monitor

Od minulého čtvrtka, kdy do funkce nastoupil nový filipínský prezident Rodrigo Duterte, bylo na Filipínách zabito nejméně 30 drogových dealerů a zabaveno asi 20 milionů dolarů v narkotikách. Duterte vyhrál volby v květnu na premise rázného zacházení se zločinem a boje proti drogám. Obvinil také několik vysokých policejních představitelů z konexí s drogovým byznysem.

Při sebevražedném atentátu v Saúdské Arábii nedaleko ,,Prorokovy mešity” v Medíně zemřel útočník a dva policisti. Ve stejnou dobu, pravděpodobně v koordinaci, zemi zasáhly další dva teroristické útoky. Saúdský král Salman se nechal slyšet, že proti extremismu bude bojovat ,,železnou pěstí”.

Německý export zbraní se minulý rok zdvojnásobil a je na nejvyšší úrovni od začátku tohoto století. Německo exportovalo zbraně v hodnotě zhruba 8,8 miliardy dolarů. Zisky se zvýšily hlavě díky exportu zbraní do Velké Británie a Kataru. Za vzrůst exportu vojenského materiálu byla německá vláda ve středu kritizována z důvodu nezvládnutí dvouleté vládní strategie, která počítá se snížením vývozu zbraní do krizových regionů.

Turecko oznámilo, že chce spolupracovat s Ruskem v boji proti tzv. Islámskému státu, ovšem popřelo domněnky, že Rusům dovolí používat leteckou základnu Incirlik u syrské hranice. Vztahy Ruska a Turecka se začaly normalizovat potom, co se turecký prezident Erdogan Rusku minulý týden omluvil za sestřelení jejich letadla.

Americký prezident Barack Obama vidí situaci v Afghánistánu jako velmi nejistou. Rozhodl se proto, že nesníží počty vojáků v zemi na 5500, jak bylo dříve plánováno. V Afghánistánu bude nadále operovat asi 8400 vojáků ze stávajících 9800. Jejich role se dle Obamy nezmění; američtí vojáci budou radit, cvičit afghánskou armádu a účastnit se některých operací proti Talibánu.

Severní Korea pravděpodobně provedla test balistické rakety, která byla vystřelena z ponorky. Střela dle zdrojů z Jižní Koreje selhala hned po startu. Pokus o odpal přichází v době zvýšeného napětí na poloostrově. USA a Jižní Korea se dohodly na rozmístění protiraketových systémů, které mají neutralizovat severokorejskou hrozbu.

V pátek bylo při střetech v Jižním Súdánu zabito nejméně 115 vojáků. Stalo se tak ve městě Juba, kde probíhají mírové rozhovory mezi vládou v čele s prezidentem Salvou Kiirem a organizací SPLM-IO vedenou Riekem Macharem. Dle obou představitelů je příčina přestřelky nejasná. V neděli mluvčí Machara informoval o tom, že vládní jednotky napadly jejich frakci a boje se znovu rozhořely naplno. Mluví se o stovkách mrtvých a konci mírových rozhovorů.

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře