fbpx

Bezpečnostní monitor 1.8. – 7.8. 2016

Bezpečnostní monitor 1.8. – 7.8. 2016

monitor

Podle vysokého komisaře OSN pro lidská práva zemřelo tento měsíc na Ukrajině nejvíce civilistů od loňského srpna. Nárůst v počtu civilních obětí je přičítán zejména neustálému porušování klidu zbraní. Více než polovinu obětí má na svědomí dělostřelecké ostřelování, zbytek pak způsobily miny, IED’s a ostatní nástražná zařízení.

Boko Haram má nového vůdce. Dle týdeníku Islámského státu ,,Al-Naba“ se jím stal Abu Musab al-Barnawi, dřívější mluvčí skupiny Boko Haram. O jeho osobě není moc známo. Předchozí velitel Boko Haram Abubakar Shekau popřel prohlášení IS o nástupu nového vůdce. Pravděpodobný rozkol probíhá v době největších územních ztrát Boko Haram za poslední dobu.

Čína společně s Pákistánem, Afghánistánem a Tádžikistánem vytvořila alianci proti terorismu. Cílem kooperace bude zlepšení koordinace a komunikace v rámci regionu, boj proti terorismu, extremismu a posilování regionální stability.

Dánsko se poprvé zapojilo do kampaně proti Islámskému státu v Sýrii. Rozšířilo tak své pole působnosti z dosavadního Iráku. Dánské síly od zapojení se do kampaně v polovině června podnikly na 67 leteckých úderů, při kterých shodily 93 bomb. Dánsko působí jako součást kampaně Inherent Resolve.

Syrské demokratické síly (SDF) s pomocí speciálních jednotek USA v sobotu z velké části osvobodily syrské město Manbidž. Bojovníci IS stále kladou odpor v některých částech centra města.

Islámský stát se přihlásil k útoku v belgickém Charleroi, kde Alžířan mačetou napadl policistky a posléze byl zneškodněn. Dle belgických úřadů byl útočník znám pro svou kriminální činnost, ale nefiguroval na seznamu osob spojených s terorismem.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se na zhruba milionovém veřejném shromáždění v Istanbulu nechal slyšet, že podpoří znovuzavedení trestu smrti, pokud by tento krok podpořil parlament i veřejnost. I přesto, že se v Turecku trest smrti od roku 1984 nevykonal, byl oficiálně zrušen až v roce 2004.

Přes šedesát procent Thajců hlasovalo pro schválení nové podoby thajské ústavy. Tu veřejnosti předložila před dvěma lety vládnoucí junta „The National Council for Peace and Order“. Novinkou v ústavě bude zejména komise, jejímž úkolem bude vybrat členy senátu, v němž bude nově vyhrazeno šest křesel pro armádní a policejní představitele. Senát také bude moci vyjádřit vládě nedůvěru a společně s parlamentem navrhnout na pozici premiéra člověka, který není zvoleným zástupcem, ani politikem. Armáda si od tohoto kroku slibuje zlepšení stability politického systému v zemi. Vládní strany ji kritizují jako nedemokratickou.

3 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    Lukas Hergott (Hery)
    8. 8. 2016, 17:08

    „IED’s a nástražná zařízení“ co tim, prosim, chtel basnik rici?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Hery
    9. 8. 2016, 7:15

    Já mám takový pocit, že v češtine pro obě věci existuje výraz nástražný výbušný systém (pro IED). Používá ho i Policie ČR, která není toliko ovlivněna anglo-saskou terminologií.

    Tím „ostatní“ se to celkem vysvětlilo, protože spousta „booby traps“ (neboli vojenské nástrhy) jsou vlastně VOIED (victim operated IED), pokud to ovšem není nějaká past s hroty nebo jáma s kůly na mamuta…

    REPLY

Nejnovější komentáře