fbpx

Bezpečnostní monitor 15. – 21.8. 2016

Bezpečnostní monitor 15. – 21.8. 2016

V rámci stoupajícího napětí v posledních týdnech ukrajinský prezident Porošenko v případě vyostření konfliktu se separatisty nevyloučil možnost zavedení stanného práva a novou vlnu mobilizace. Ukrajina také počítá s možností ruské invaze na své území. Německo obě země upozornilo na nutnost diplomatického řešení a dodržovaní minských dohod.

Vojsko Ruské federace v tomto týdnu podniklo několik cvičení. Ruské námořní a pozemní síly cvičily rychlý přesun jednotek a vybavení na Krym v rámci logistické operace, která je předehrou velkého cvičení plánovaného na příští měsíc. V baltském moři nedaleko enklávy Kaliningrad ruské síly podnikly letecká cvičení zaměřující se na činnost helikoptér. Ve středozemním moři Rusové trénovali protiteroristické operace a schopnost námořnictva reagovat na krizové situace. Na východní Sibiři byly úspěšně testovány rakety Iskander-M.

Vojska libyjské vlády národní jednoty (sídlící v Tripolisu a podporované OSN) zaznamenaly úspěchy ve 3 měsíce trvající kampani proti místní odnoži tzv. Islámského státu (IS). Podařilo se jim obklíčit militanty IS v centru města Syrta. Od prvního srpna profitovali ze vzdušné podpory Američanů, kteří do minulé středy podnikli na 60 leteckých úderů. Jednotky bojující proti zbytkům IS se musí potýkat zejména se sebevražednými útoky a snajpry, kteří jim způsobují značné ztráty.

Kurdští pešmergové v pondělí obsadili poškozený přechod přes řeku Velký Zab a tím získali možnost otevření nové fronty proti de facto hlavnímu městu IS, Mosulu. Od začátku ofenzívy se kurdským a iráckým jednotkám podařilo obsadit území o rozloze cca 150 km čtverečních. Německo v tomto týdnu obnovilo dodávky zbraní Kurdům, a v úterý do Erbílu dodalo na 70 tun zbraní a munice. Němci pozastavili dodávky zbraní v lednu kvůli podezření, že část z nich končí na černém trhu.

Problémy v Afghánistánu neustávají. Talibánu se podařilo obsadit oblast v provincii Baghlán nacházející se na severu země. I přes leteckou podporu Američanů má afghánská armáda problém bojovat proti bojovníkům Talibánu, kteří jsou dle jejich slov stále lépe vybavení a vycvičení. Navíc se afghánské letectvo potýká s problémy, zejména s nedostatkem pilotů, kterých není dost ani na provoz všech 130 strojů. Afghánské letectvo je tak neschopné dostatečné letecké podpory vlastních jednotek. Dalším z problémů je pomalá evakuace zraněných.

Bulharsko vydá Francii M. Hamyda, švagra jednoho z útočníku na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo v Paříži. Na Hamyda byl Francií vydán evropský zatykač. Hamyd je podezřelý z pokusu přidání se k IS. Byl zatčen dva dny po pokusu dostat se do Turecka, kam má pětiletý zákaz vstupu.

1 comment

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    25. 8. 2016, 7:31

    Vyhlášení případné mobilizace bude zvláště zajímavé po zrušení vízové povinnosti s EU. Ještě zajímavější to bude, pokud se Ukrajina připojí k evropskému zatykači a bude se snažit zběhy dostat zpět na Ukrajinu.

    REPLY

Nejnovější komentáře