fbpx

A vítězem českého závodu ve zbrojení se stává…

A vítězem českého závodu ve zbrojení se stává…

Mezi 27. únorem a 16. březnem 2014 se na území Autonomní republiky Krym objevili zelení mužíčci, čímž došlo k narušení územní celistvosti a svrchovanosti státní moci Ukrajiny. Jednou z reakcí na stav, který trvá dodnes, byl postoj českých politických stran a české generality. Koaliční strany se již v Koaliční smlouvě mezi ČSSD, hnutím ANO 2011 a KDU-ČSL na volební období 2013–2017 dohodly, že stabilizují:

…rozpočtovou a personální situaci Armády ČR.

neboť:

udržení našich závazků vůči kolektivní obraně v NATO a zajištění stability a bezpečnosti v přímém sousedství EU v podmínkách poklesu účasti USA bude vyžadovat posilování našich obranných schopností. To se neobejde bez úprav financování resortu obrany.

Proto také tyto strany po anexi Krymu nejdříve jako součást oslav 15 let členství České republiky v NATO podepsaly deklaraci předsedů parlamentních stran (KSČM odmítla podepsat) o zvyšování rozpočtu Ministerstva obrany ČR, aby pak 2. září 2014 podepsaly Smlouvu koaličních stran o zajištění obrany České republiky.

Podobné obavy sdílel i tehdejší náčelník Generálního štábu Armády České republiky, který v minulosti zachránil padesátku francouzských vojáků. Jeho obavy však byly trvalé již od začátku Krymské krize. Asi vědom si skutečného stavu vojenské síly, za jejíž výstavbu odpovídal, vyjádřil obavy o akceschopnost NATO a snad i proto úctu před Ruskem později pravidelně vyjadřoval i jako předseda Vojenského výboru NATO. Koaliční strany se však zavázaly, že:

Rozpočet ČR na obranu bude graduálně zvyšován až do roku 2020, kdy dosáhne 1,4 % HDP.

Jak vyplývá z grafu, obranné výdaje stihly v důsledku růstu národního hospodářství poklesnout pod jedno procento a vůbec to nevypadá na jejich graduální zvyšování. Předjímaných 64,3 mld. Kč pro rok 2020 bude v tomto roce znamenat asi jen 1,15 % HDP, pokud ekonomika náhle nezpomalí, anebo rozpočet překvapivě jednorázově nepovyskočí o zázračných 13 mld. na 77,5 mld. Kč. A to přitom koaliční vláda schválila K2025, proto aby zvýšením plánovaných počtů armády o 1/5 stabilizovala: „…personální situaci Armády ČR.“ a po těch mnoha letech uplynuvších od roku 2003, kdy musela být škrtnuta, bylo možné konečně vystavět brigádu, jakou svět neviděl.

Ačkoliv obranný rozpočet v relativním vyjádření klesal, těch peněz bylo na Ministerstvo obrany asi příliš. Ani se je nepodařilo odkládat do zvláštního fondu, kde je mohla po další léta žrát 2procentní inflace, ani se nenaplnila očekávání rotačního náměstka, že

Náš partner totiž dobře ví, že jsme tlačeni koncem roku, abychom utratili peníze. A on s klidem čeká, až „vyměkneme“ a budeme akceptovat například vyšší cenu.

Snad i proto ministerstvo přistoupilo ke zvláštním opatřením a peněžním obětem. Za jednu z nich lze považovat nákup zvláštního poradenství, anebo zněkolikanásobení investic do rozpočtové položky 5177 – Nákup uměleckých předmětů. Použijeme-li jednu z černomirdinek, výroků připisovaných Viktoru Stěpanovičovi Černomirdinovi: „Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky.“ vítězem českých závodů o zbrojení se stává Aleš Knížek a Vojenský historický ústav. Je to logické. Jak totiž již dříve pravil V. S. Černomirdin:

Vláda je složitý organizmus, když budete neustále měnit její členy, výsledek nebude stát za nic. Vím to, byla to moje práce.

11 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

11 Comments

  • Profilový obrázek
    David Khol
    11. 7. 2017, 13:25

    To, že se objevují podezřelé zakázky, podezřele vysoce placení lidé, se mi třebas nelíbí, ale ještě to svým způsobem chápu.To se děje asi všude. Ale to, že vláda, potažmo celá politická reprezentace nedodrží svůj vlastní závazek zvyšovat zbrojní výdaje (podotýkám, že onen plán zvyšovat zbrojní výdaje o jednu desetinu procenta mi přišel jako rozumný, je to podle mě vhodnější než skokové navýšení na 2% HDP), své vlastní slovo, mi přijde jako jedno z největších selhání politické reprezentace

    REPLY
  • Profilový obrázek
    jorast
    11. 7. 2017, 13:48

    Zabezpečení bezpečnosti státu je dlouhodobý úkol, na kterém by se měla shodnout širší politická reprezentace. Problém ale je, že se po každých volbách mění cíle a záměry a zpochybní se činnost předchůdců. To se stalo i po nástupu ministra Stropnického. Je zbytečné zvyšovat rozpočet MO – ať už skokově nebo postupnými kroky, když není jasné, co bude za vyčleněné prostředky nakoupeno.
    Akviziční činnost ve všech fázích je popsána jak v aliančních standardech (STANAG), tak v Českých obranných standardech (ČOS). Vcelku správně je nastavena i vnitřní legislativa (rozkazy ministra obrany), ale problém je, že se jimi nikdo neřídí. Akvizice nejsou dobře připraveny a dochází ke skluzům v předpokládaném plnění a nečerpání vyčleněných peněnžních prostředků. Opět to nikomu nevadí.Střednědobé plánování je nevyhovující a střednědobý plán nefunkční. Již několik let neplatí v okamžiku jeho podpisu ministrem. Dokonce na to existují studie zpracované přímo v rámci ministerstva, nebo externě, které tento stav dokazují na číslech a datech. Jenže skutečný stav nikoho nezajímá, neboť náprava stavu je dlouhodobá a přesáhla by jedno volební období. Externí skvěle placení odborníci nic nedokázali. Vždy napíší za velké peníze analýzu (nebo několik dílčích návrhů) a ty se založí. Nic se prakticky nestane. Možná by bylo vhodné podívat se co tito "experti" za svůj plat předvedli. No a VHÚ je vždy připarven využít volné peněžní prostředky. Jeho nákupy je možné rychle realizovat a je to mediálně vděčné. Nakonec proč ne, alespoň je na co se na promo akcích dívat.
    J

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Viktor
    11. 7. 2017, 22:20

    Těch rotačních hošíků tam nějak přibývá. Že by se přitahovali? Ti nejvyšší si říkají motor a rotor a ten úplně nejvyšší je… Mám to ale sklerózu. Jo ten rotor už s pomocí motora přemýšlí jak zase zarotovat.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Bohuslav Pernica@Viktor
      12. 7. 2017, 7:25

      S tou velikostí je to zvláštní, ale zajímavý nápad. V životopisech funkcionářů ani politiků se neuvádí ani výška, ani váha. V této souvislosti si dovolím odkázat na přednášku F. Koukolíka na https://legacy.blisty.cz/art/51371.html. Je tu jak přednáška jako prezentace, tak i zvukový záznam. F. Koukolík tam mluví o tom, že lidi hodné a zlé lze charakterizivat podle poměru mezi délkou prsteníčku a ukazováčku. Čím větší poměr, tím větší…

      REPLY
      • Profilový obrázek
        Viktor@Bohuslav Pernica
        12. 7. 2017, 8:14

        Napsal jste to kulantně. Ten rozdíl mezi ukazováčkem a prsteník ukazuje ještě na jinou orientaci. Nemyslím tím světovou. V časopise vesmír (http://casopis.vesmir.cz/clanek/delka-prstu-a-sexualni-orientace) o tom píší rovněž kulantně, ale na jiných stránkách docela otevřeně. Na doplnění. Pan doktor Koukolík také napsal zajímavou knihu Vzpoura deprivantů. O deprivantech píše jako o osobách, které jsou nebezpečné v každé organizaci ve které získávají nekontrolovatelnou moc nad jinými lidmi, zvláště tam, kde se předpokládá etický postoj jako např. v armádě, policii, politických a obchodních seskupeních. Snad prý dokonce etické kodexy sepisují.

        REPLY
        • Profilový obrázek
          Bohuslav Pernica@Viktor
          12. 7. 2017, 10:38

          Z textu odkazovaného článku: "…muži s více než jedním starším bratrem (kteří podle statistik bývají častěji homosexuály) byli androgenům před narozením vystaveni více než starší bratři." by se dalo soudit, že nejmladší ze tří synů v našich pohádkách, český Honza, byl asi s největší pravděpodobností homosexuál. Takto není vůbec jisté, jak to bylo s Klabzubovou jedenáctkou. V tomto případě je otázkou, jaké poselství vlastně pohádky o hloupém H nesou?

          REPLY
          • Profilový obrázek
            Viktor@Bohuslav Pernica
            14. 7. 2017, 7:17

            Je to zřejmé. Do pohádek se projektuje realita se kterou se lidstvo setkává. Dnešní perfidní Honza plní pro své velké bratry vše, co jim na očích vidí. Musí zapadnout mezi sadistického Ramsay Boltona a homosexuálního Lorase Tyrella ve Hře o Trůny. Vzhledem k proskribování v minulosti nemohl Eduard Schmidt vše otevřeně vyjevit, ale i tak se o jeho schopnostech nejenom ve funkci ředitele kabaretu se vyjádřil jeho přítel Jiří když ho tituloval jako generála Basse – Když pak převzal funkci ředitelskou v Sedmě, proměnil se v důstojného obřadníka, vrátil se do své ředitelské role, kterou před tím v Rokoku svého času zastával. https://cs.wikipedia.org/wiki/Eduard_Bass

            REPLY
  • Profilový obrázek
    Schneider
    13. 7. 2017, 0:20

    Začnu provokativně. I současné výdaje na zbrojení jsou přemrštěné, vzhledem k absolutnímu zmatku v hlavách politiků, k čemu armáda. Znormalizované přejímání velkobratrských mýtů vychází z přání deep state (vojenskoprůmyslového komplexu) a nikoliv z vlastní analýzy hrozeb a rizik. Například se stále mluví o jakési anexi Krymu v roce 2014 a k tomu se opakují žvásty o "zelených mužíčcích", kteří prý něco narušili. Nikoliv. Anexe Krymu se odehrála v roce 1954 a dnes ji obhajují jen obhájci "zločinů zločinného režimu". V roce 2014 byl pouze realizován článek ukrajinské ústavy z roku 1992, týkající se Krymu. Krymští politici ukrajinskou ústavu dodrželi, na rozdíl od ukrajinských. Ti navíc v rozporu s ústavně zakotvenou neutralitou Ukrajiny, zrušenou až 23.12.2014 (tedy do té doby nesporně existující), jednali o vstupu do NATO. Mnoho věcí je prostě jinak, než se povídá – a do té doby je více než sporné budovat armádu podle potřeb jiných (docela to smrdí sabotáží až vlastizradou).

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Bohuslav Pernica@Schneider
      13. 7. 2017, 7:39

      Když ono to je těžké, stačí si přečíst Luňákovu knihu Plánování nemyslitelného. Už od tajné porady Stalina s novými členy sovětského klubu v lednu 1951, kam byl za ČSR pozván armádní generál Čepička (soudruh), kde se v očekávání vypuknutí války do dvou tří let (jaksi do švestek) rozhodlo o vybudování velké armády po sovětském vzoru a k tomu odpovádajímu hospodářskému a kulturnímu zázemí (např. VUS Ondráš, Divadlo čs. armády), se výstavba vojenské síly řídí přáním někoho jiného. – To už je tady taková tradice. Poznámká je to tedy pěkná, ale možná je potřeba se obrátit na bývalé šéfy VOZ a vojenského zpravodajství (píšící vzpomínkové knihy) proč takovému poškozování státních zájmů nezabránili či na ně neupozornili, :-) když jim to přikazuje z. č. 153/1994 Sb. I po 20 letech jsou výroční zprávy dodané kontrolnímu orgánu do zákonodárného sboru stále utajené a to nemluvím ani o tom, že molodci realizující už přes 20 let civilní demokratickou kontrolu ozbrojených sil ani na web Poslanecké sněmovny a příslušného odborného orgánu nevyvěsili alespoň všechny termíny svých zasedání, aby lid viděl, že nebrali peníze nadarmo, když už všechna moc pochází z něho. Jeden ze zpravodajských šéfů se v 90. letech pokusil o samostatné myšlení a poté, co jsem se rozhodli vstoupit do PfP s nadějí na členství ve stejném klubu jako SRN, plánoval obnovit systém pohraničních opevnění jako jeden z příspěvků ke společné alianční obraně. Byl v tom tak trochu disident, ale nějak bylo potřeba zdůvodnit modernizaci tanků (v co nejhojnějším počtu) a jeho systému řízení palby od Officine Galileo.

      REPLY
      • Profilový obrázek
        Schneider@Bohuslav Pernica
        13. 7. 2017, 12:20

        Já myslím, že zpravodajci se tehdá snažili, až jim Vetchý přímo zakázal se zabývat armádními akvizicemi, aby nepřekáželi …. hlavně je třeba budovat neochvějně a nerozborně mýtus o ohrožení, aby nebyl čas ani kapacity se zabývat zkoumáním, co nás OPRAVDU ohrožuje. Podle mě je největší hrozbou s aktuálním velkým rizikovým potenciálem právě MANIPULACE SE STRACHEM.

        REPLY
        • Profilový obrázek
          Bohuslav Pernica@Schneider
          13. 7. 2017, 13:54

          Úkol zněl jasně: zadržet muže s koženou brašnou! :-) Tedy nasypat do armády 2 % HDP stůj co stůj. Jestli to tehdy tak skutečně bylo, pak už tehdy byl systém ztracen v systémové korupci a z ní už není většinou úniku. Jenže jak chcete po obyvatelstvu získat podporu pro nákup útočných zbraní (tanky, dělostřelecké systémy, BVP, bojové vrtulníky a bojová letadla) než chřastěním řetězy? Dnes už se situace na ukrajinsko-ukrajinské frontě stabilizovala, zamrzla. Stojí proti sobě 131. a 131. stát světa podle Corruption Perception Index 2016 a bude zajímavé sledovat, jestli EU nebo NATO bude ochotno příjmout do svého středu stát s nevyřešenými teritoriálními požadavky mezi sousedy, což je mj. případ také Moldavska, Gruzie, Arménie a Ázerbajdžánu. Pro "boj s migranty" děla, tanky, BVP a tryskáče moc potenciálu pro mezinárodnímu úmluvami požadovaný humanismus neskýtají, ale když je potřeba vystřílet těch 60 tis. ran (http://www.armadninoviny.cz/armada-cr-obnovuje-delostrelectvo-ceska-houfnice-dana-zustava.html?stranka=5), které se tam v těch skladech tak nějak ocitly, náhle se objevily (asi při roční inventuře), jistě, proč ne. Argument o tom, že je třeba investovat 1,3 mld. Kč do modernizace děl, aby se vystřílelo 60 tis. ran, o kterých nikdo nesdělil informaci, v jaké jsou technické kondici a jakéže bude tempo jejich spotřeby a jestli náhodou jejich spotřeba nebyla bržděna vysokým procentem nedoplněnosti jineckého útvaru "zatěžovaného" plněním misijních úkolů, které s přípravou na obranyschopnost země nemají nic společného (dělostřelci si tam v zahraničí ani jednou nevystřelili), je velmi originální – takový zelenosluníčkářšký, přímo humanitarně bombardující naše srdce a mysl, až odzbrojující: "Podívejte, oni lidi dobře vědí, když si to rozkradli, že to nemůžou vyhrát. A taky moc dobře vědí, že jsou všichni podezřelí. Lidi nejsou hloupí, nejsou hloupí. – Nepodceňovat, pánové, nepodceňovat lidi. – Ano, nepodceňovat, lidem musíme věřit. – Ano, nepodceňovat a věřit lidem." On ten bývalý NGŠ přesně věděl, proč mluví o tom, že ČR není obranyschopná;:-) dokonce totiž věděl proč.

          REPLY

Nejnovější komentáře