fbpx

Rozkaz ten zněl jasně

Rozkaz ten zněl jasně


Alexis de Tocquevillev kapitole III, prvním dílu Demokracie v Americe píše:

Nápadným rysem společenského zřízení Angloameričanů je to, že jsou bytostně demokratičtí…. Svoboda však není hlavním a trvalým cílem jejich přání; to, k čemu chovají nepomíjející lásku, je rovnost. Vrhají se ke svobodě s prudkou impulzivitou a nenadálou silou, a nedosáhnou-li cíle, rezignují; nic by je však nemohlo uspokojit bez rovnosti a spíše by byli ochotni zahynout než ji ztratit.

Možná i proto se do americké zahraniční politiky stále vrací požadavek, aby členové aliancevydávali 2 % HDP na svou obranu; tedy tolik, kolik lze považovat za rovné minimum účasti v systému kolektivní obrany. Z těchto dvou procent se dnes stal imperativ.

Toho si je vědoma i Česká republika. Tlak na navyšování rozpočtu Ministerstva obrany ČR je enormní. Co však naplat, když se peníze nedaří utrácet?! To ani v tom případě, když se Česká republika rozhodla specializovat, např. na vojenské zdravotnictví: tři vojenské nemocnice, z toho jedna fakultní, a jedna specializovaná poliklinika mají zajistit ROLe3, ke kterému se Česko hlásí. Jenže kdo by to kdy řekl, kolik to nakonec stojí peněz, i když se to v návrhu státního rozpočtu nikdy nezdá. To víte, holt plánování, rozpočtování a odpovědné hospodaření s prostředkyna obranu České republiky. Jak by řekl kapitán SNB z filmu Pelíšky:

Ona je to v podstatě taková mravenčí práce. Papíry a zase papíry… Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta na motorce, muže s koženou brašnou na zádech…. Rozkaz ten zněl jasně. Nesmí projet za žádnou cenu! Nebyl čas lámat si hlavu, kdo je kdo?… Služba je služba.

3 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    Jane Doe
    3. 5. 2019, 22:34

    Kapitáne kam s tou lodí…? Stejná posádka, stejné problémy.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    BOOSS
    4. 5. 2019, 9:04

    Jestli on ten BOS https://www.youtube.com/watch?v=Anmg7qBLB3s nebude jen skupinkou agentů Východu, kterým to rozkrádaní vyhovuje.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Aries
    15. 5. 2019, 8:45

    To si dá Beran zase do nosu.

    REPLY

Nejnovější komentáře