fbpx

Chlév a hry

O Vojenské střední škole a Vyšší odborné škole Ministerstva obrany v Moravské Třebové, dřívější Střední technické škole Ministerstva obrany v Moravské Třebové – Škole Československé obce legionářské, dřívějším Vojenském gymnázia Jana Žižky z Trocnova v Moravské Třebové, dřívější Vojenské škole Jana Žižky z Trocnova v Moravské Třebové bylo napsáno již hodně. Například 70 let vojenského školství v Moravské Třebové, Čermák, J. Vojenské gymnasium Jana Žižky z Trocnova 1949–1989 [diplomová práce], Bratislava: Vysoká vojenská škola pedagogická, 1990, Čermák, J. Historický vývoj objektu barákové tábora v Moravské Třebové [rukopis], Moravská Třebová, 1991. A napsáno asi bude ještě hodně. Škola se hlásí k absolventům jejích právních předchůdců, jako jsou M. Vacek, A. Rašek, J. Šedivý, J. Neubauer, M. Hrbata či F. Husák a v poslední době se o ní opakovaně psalo v souvislosti s její snahou dostat se blíže Západu.

Nápad na expanzi do Karlovarského kraje, který si tak oblíbil J. W. Goethe, K. H. Frank či Klub českého pohraničí se sídlem v Praze se objevil překvapivě během volební kampaně na podzim 2017. Nápad nepodpořila jen hejtmanka Karlovarského kraje a poslankyně za ANO, ale také ostatní kraje sdružené v Asociaci krajů České Republiky a zastupované názorem její předsedkyně. Ta ve funkci předsedkyně AKČR vystřídala M. Haška, jenž byl mimo jiné znám svým zájmem o bezpečnostní otázky, který započal již dlouho před jeho narozením.

Bylo to ale správné rozhodnutí, pokoušet se vracet armádu do regionu, ze kterého zmizela kvůli bezpečnostní a hospodářské integraci a kde v Dlouhodobém záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Karlovarského kraje 2016-2020 schváleném 25. února 2016 se neobjevuje ani zmínka o tak speciálním oboru, jako je technické lyceum (považované za gymnaziální obor) z Moravské Třebové? Potenciální studenti si to nemyslí, ale Ministerstvo obrany, Armáda ČR i Karlovarský kraj věří, že rebelování je jen dočasné a že ke změně postačí vytrvalost a třeba snížení požadavků na fyzickou zdatnost. Podle svého dokumentu si kraj stanovil:

Harmonizovat skladbu oborů středního vzdělávání a provázat efektivněji jejich strukturu s potřebami trhu práce, využívat predikci potřeb regionálního trhu práce jako jedno z kritérií při úpravě počtu otevíraných tříd prvních ročníků oborů středního odborného vzdělávání. Podpořit výuku v těch oborech středního vzdělání, u jejichž absolventů je předpoklad dlouhodobého uplatnění na trhu práce.

Člověk by tedy očekával, že v kraji proslulém, minerálními vodami, lázeňstvím, lázeňskými oplatky a promenádními koncerty bude spíše poptávka po hudební konzervatoři, anebo alespoň po přítomnosti Vojenského uměleckého souboru Ondráš či pobočce Ústřední hudby Armády ČR, které by neradostnému severozápadu, ANO – dá se to tak říct!, dodaly více radosti ke znovubudování pohraničí.

6 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

6 Comments

  • Profilový obrázek
    VladimírT
    26. 8. 2019, 7:58

    Tyto nesmysly a výmysly zavádějí osoby odtržené od reality, které se pouze chtějí někomu zavděčit a k prosazení těchto nápadů využívají "analytiky", kteří vzhledem ke své omezenosti a neznalosti jsou schopni zpracovat analýzu čehokoliv a třeba i na Marsu.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      PéťaV@VladimírT
      2. 9. 2019, 13:58

      Už jsme si prostě zvykli.
      Radit je zbytečné.
      Ba naopak, ministerstvo se bez analýzy obejde.
      A proč by se neobešlo?
      Nám rádit?

      Jé a proč?
      Ekonomicky nám radí Univerzita obrany.

      Proč tedy ten křík?
      Ikdyž by nemusela.
      Čas totiž vždy ukáže pravdu.
      A co pak?

      REPLY
  • Profilový obrázek
    Radovan
    26. 8. 2019, 19:44

    Nevíte prosím někdo proč se zrušily odborné střední školy pro pozemní vojsko a letectvo ve Vyškově a v Brně? Proč se tyto dvě školy nesloučily v jednu a místo toho se zachovalo nějaké lyceum jehož absolventi se nikam nehodí? A ještě jeden dotaz prosím – proč vymýšlí takové debiloviny a snaží se něco vytvořit tam, kde to vytvořit nelze? Přeci takoví íkváci nemůžou na ministerstvu existovat – co za tím je? Děkuji.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Boris@Radovan
      5. 9. 2019, 12:38

      On ti asi nikdo neodpoví. Aktéři těch debilovin o kterých píšeš jsou stále v procesu. Došlo mi proč autor napsal chlév místo chléb. Jsou tam totiž stále ti stejní, kteří to navrhovali, schválili a provedli. Někteří sedí na jiných výnosných seslích, jiní jsou coby důchodci na krmelci o kterém se zmiňuje ýše PéťaV. Takže tak, musíš se s tím smířit. Pobočka střední školy bude ať to stojí co to stojí a jestli to bude za rok nebo za pět, nikomu nevadí. Finance na to jsou – už teď se platí za pronájem, materiál, učitele – jóóó to je ten pravý komunismus.

      REPLY
      • Profilový obrázek
        Bohuslav Pernica@Boris
        6. 9. 2019, 8:23

        "Panem et circenses" bylo heslo římského populismu. Tady se ovšem zrodilo celé nábožentví. Jesle jsou však považovány za zdravotnické zařízení, proto chlév.

        REPLY
        • Profilový obrázek
          Jiri@Bohuslav Pernica
          6. 9. 2019, 18:10

          Chlev sice vytvari predstavu hospodarske
          budovy ve ktere se chova uzitkovy dobytek, ktery posloucha na slovo hospodare, ale je tam taky spousta hmyzu jako treba h-ovadi. A asi I ty jeslicky. Dobrej clanek. J.

          REPLY

Nejnovější komentáře