fbpx

Jako skřivánci na niti

Jako skřivánci na niti

Když lidé mizí, moc toho po nich nezůstane. Nad některými se doslova zavře voda. Z některých zůstane v obrázku jen beranice. Jak stojí v 1984:

Who controls the past, controls the future: who controls the present controls the past.

Ale co vlastně kontroluje Ministerstvo obrany ČR? A jak pravdivé je heslo lidskost proti sobectví? Na tyto otázky je každý schopen si nějak odpovědět sám. Ale jak je to s těmi 2 % HDP do rozpočtu Ministerstva obrany, o kterých mnozí od roku 2014 mluvili, ale které žádní z mediálních mluvků neviděli? Dvě procenta, kam se poděla 2 % HDP?

V roce 2014 jsem byl požádán, abych vypočítal, kolik by tak mohlo být 1,4 % HDP v roce 2020. Měl to být cíl, kterého měla dosáhnout Sobotkova vláda, aby uchlácholila kritiku nejvýznamnějšího spojence České republiky, kterým jsou Spojené státy. Vznikla série grafů, která byla prezentována jako plán na zvýšení výdajů podložený tajemným plánem modernizace a rozvoje české armády označovaným jako KVAČR 2015.

Všichni tehdy věděli, že špatný plán je lepší než žádný, protože s tvorbou špatných plánů měli dlouholetou zkušenost a nemohli proto připustit dlouholetou kritiku Nejvyššího kontrolního úřadu, že Ministerstvo obrany vlastně neplánuje. Ti odvážnější dokonce přišli s návrhem, že Ministerstvo obrany musí nejenom dosáhnout 1,4 nebo 1,5 % HDP, ale dokonce musí usilovat o brzké dosažení 2 % HDP, ačkoliv v předposlední kapitole programového prohlášení Sobotkovy vlády, nazvané 3.15 Ministerstvo obrany, o takovém cíli nebyla ani zmínka.

Představitelé českého státu ale sami připouštějí, že ta dvě procenta, o kterých stále mluví, jsou součástí nějaké tajné diplomacie; snad nějakého neveřejného protokolu sjednaného mimo těch 14 článků Washingtonské smlouvy. Dokonce si myslí, že vydávat 2 % HDP na něco, co ve skutečnosti nikdo nepotřeboval, např. 48 bitevníků L-159 nebo 360 modernizovaných tanků T-72, bylo chybné rozhodnutí, a že tím vznikl vnitřní dluh České republiky vůči spojencům.

Jakoby vlastně ČSSD, která s agendou dvou procent HDP přišla po vstupu ČR do NATO, nikdy nešlo o splnění cílů výstavby sil a honest defence, ale čistě o rentu pro potřeby Ministerstva obrany. To je vskutku cíl hodný morální autority jakou byl Z. Nejedlý a jeho dialogu v Menzelově filmu:

Hudba, kam se poděla hudba? Ale člověk není živ jen hudbou, ale i chlebem. A chleba bude. A máslo bude. I smetana bude. I Fibich a Dvořák. Ovšem, ovšem. Ale kde je mladíku hudba?

Ano, hudba taky. Ale my bychom rádi věděli, kde je mlíkař a kde je profesor filosofie? A vůbec, kam se poděly všechny ty starý zlatý časy, kdy si jeden druhýho vážil, kdy se lidi měli rádi?

V roce 2014 jsme odhadovali, že Ministerstvo obrany ČR dostane v roce 2020 výdajový limit 71,46 mld. Kč a bude to 1,4 % HDP. Podle návrhu zákona o státním rozpočtu ČR na rok 2020 to má být nakonec být 75,5 mld. Kč, což by mohlo být 1,28 % HDP. Expanzivní plány z let 2014 až 2020 ministerstvo samo odsunulo na období hospodářského zpomalení, protože v tomto období mají nároky nespotřebovaných výdajů vznikající z obrovských modernizačních projektů větší hodnotu pro výsledek hospodaření státního rozpočtu, než je tomu v období zotavení ekonomiky a jejího boomu. Jak jsme mohli sami zažít v uplynulých pěti letech, v období, kdy se ekonomice daří, je třeba pokrýt zejména mediálními vystoupeními, aby tu zbylo alespoň něco, co za čas připomene lidem všudypřítomnou postsovětské kultury charakterizovatelnou známou černomirdinkou:

Хотели как лучше, а получилось как всегда.

2 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    čtěte a šiřte
    26. 11. 2019, 6:49

    Tohle je přímo vzorová ukázka tzv. "fake news". Jsem zvědav, jestli na ni zareaguje nějaký ten strážce čistoty informací nebo příslušný "hlídací ouřad" ministerstva vnitra. Nebo aspoň "Evropské hodnoty". Mohly by, podpořily by tím tak trochu i prohlášení jistého Evropana Macrona o "mozkové smrti NATO". Mají k tomu jedinečnou příležitost.

    Asi jsem to nějak špatně pochopil, ale nějak mi v silných stránkách analýzy na přiloženém obrázku chybí informace o splnění hlavního úkolu, pro který si jako občané vlastní armádu vůbec platíme. Resp. na její udržování odvádíme státu poměrně slušné peníze. V Hlavě III Úkoly ozbrojených sil v § 9 Zákona o ozbrojených silách je přitom pod bodem (1) jasně uvedeno: "Základním úkolem ozbrojených sil je připravovat se k obraně České republiky a bránit ji proti vnějšímu napadení."

    Jedinou zmínku o tomto úkolu jsem (pro mě celkem očekávaně) objevil v tzv. slabých stránkách této údajně SWOT analýzy "… současného stavu AČR a vnějšího prostředí". Prý jsou "Nedostatečné zdroje k zajištění obrany ČR". Alibistické tvrzení, stejně hloupé a primitivní jako samotná "analýza". Lživé, zavádějící a na hony vzdálené realitě.

    Autoři "analýzy" jsou viditelně zcela "nepolíbeni" znalostmi zbytečností jako Ishikawův diagram, faktorová nebo Paretova analýza, váhování, expertní hodnocení a dalších analytických nástrojů, jejichž využití by mohlo (byť jen náznakem) vykreslit skutečný stav české armády. Prostě jen zcela nahodile nashromáždili (podle nich zřejmě relevantní) "šepoty a výkřiky" politiků, vedoucích představitelů armády, příslušníků MO a nejspíš i diskutérů na FB. Ne proto, aby se dobrali pravdy. To ani náhodou. Spíš jim šlo o to, aby "nějak" zdůvodnili peníze, vyhozené státem za jejich "práci" a za to, jak hezky podpořili zcestnou představu zadavatele o realitě.

    Za toto "superdílo" by si musel vrazit pár facek i absolvent první lekce kurzu faktorové analýzy. Samozřejmě hned poté, co by vystřízlivěl. Pro nás občany je zveřejňování podobných zavádějících informací varováním, že lhát o skutečném stavu bezpečnosti v naší zemi ze strany těch, kdo za ni odpovídají se hned tak nepřestane. Spíše naopak.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Růžena, co vaří u Krausů
    3. 12. 2019, 12:16

    Raději být nadprůměrným houslistou, než intelektově podprůměrným českým generálem: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nejhur-za-deset-let-tak-vidi-manazeri-ceskou-ekonomiku-83814?dop-ab-variant=100&seq-no=3&source=hp&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null. Jak je pravděpobné, že se rozšíří úsloví, že někdo lže jako engéeš?

    REPLY

Nejnovější komentáře