fbpx

Všechno nélepší s tím pertinaxem

Všechno nélepší s tím pertinaxem

Na konci listopadu odešel do civilu plukovník Robert Šlachta. Odchází znechucen a myslím, že také pochopil, čeho všeho vlastně byl součástí. Jeho odchod k Celní správě ČR musel být pro něj skutečnou (dobrovolnou) degradací. Přestože jsou celníci zařazeni podle z. č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, ve znění pozdějších předpisů, zařazeni mezi bezpečnostní sbor, výdaje na celní správu se jako výdaje na bezpečnost ČR nepočítají. Celníci jsou totiž již celá desetiletí bráni jako ozbrojení úředníci. Nic na tom nezměnili ani pan Kočárník, ani pan Pilip, ani pan Sobotka, ani pan Kalousek, ani pan Babiš, ani pan Wagenknecht, ani paní Schillerová. 

Celnický rozpočet v kapitole 312 není projednáván ani Výborem pro bezpečnost, ani Výborem pro obranu, ale projednává se v rozpočtovém výboru (podvýbor pro daně, cla a loterie). Jakákoliv finanční nepříslušnost celníků k bezpečnostnímu sektoru však nebrání tomu, aby v čele Celní správy ČR stál generál. Generál bez vojska, generál všeobecné státní správy.

Robert Šlachta byl podezříván z toho, že konečně někdo jde z ozbrojených byrokratů udělat řádnou součást bezpečnostního sektoru. Nezdařilo se. Celní správa prý nakonec krvácí a prý za to mohou výsluhy. Jak patrné z výše uvedeného grafu, plány byly smělé. Celní správa ČR věřila, že se rychle dostane na úroveň stavů roku 2010 stůj co stůj. Nakonec plán prý zhatilo to, že peníze na stále víc neobsazených systemizovaných míst celníků se rozdělily mezi stávající počet celníků a jim se už nevyplatilo sloužit; jejich základ pro výpočet výsluhy by další rok klesl pro nižší odměny a pomalejší platový růst.

Plán se tedy nenaplnil. Dokonce část úkolů celnického vyšetřování (na které ale byly poskytnuty platové prostředky Celní správě ČR) musela být přenesena na armádu. To je spíše typické pro nějaký jihoamerický nebo africký stát, než pro členskou zemi NATO, ale zákony demokratické České republiky to prý dovolují. Přitom jediná složka, které se daří plnit její náborové cíle je právě Armáda České republiky. Nabízí se tak otázka z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje!, který karikoval korupční situaci v normalizovaném Československu: 

Jak to děláte lidičky, že se vám to tak všechno dobře daří?

A odpověď je prostá: 

Když on František ví, kdy se do čeho pustit.

Zdá se, že kdyby Robert Šlachta byl Františkem Koudelkou a nechal si udělat kondiciogram od výpočetního střediska Jih, jistě by mu vyšlo více věcí. Přinejmenším by se lépe zdařila tisková konference po zásahu na Úřadu vlády, kde v rámci celostátní operace se prý našly kilogramy zlata. Asi zvláštní poradkyně pro vojenský nábor má lepší kondiciogram, než měl plukovník Šlachta. Na armádě se prý vůbec neprojevuje demografické stárnutí, s kterýžto přírodním zákonem bojují dnes ostatní složky. Proto nezbývá, než vystřihnout omluvu ze závěru filmu pro pamětníky Jáchyme, hoď ho do stroje!:

Naše výpočetní středisko jih se Vám upřímně omlouvá. Zjistili jsme, že kondiciogramy, které jsme Vám po léta posílali, nepatří Vám, ale Vašemu jmenovci, důchodci Františkovi Koudelkovi z Příbrami…. Protože přéčinou byla chybná elektronka E 13 z našeho podniko Katoda Olomóc. Připojuje se k omlově i naša fabrika.

11 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

11 Comments

  • Profilový obrázek
    Alfonz
    28. 12. 2019, 17:54

    Kdo je v podezření, že pracuje dobře musí z kola ven. Kolo je jen pro těch pět od Poláčka.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Alfonz
    30. 12. 2019, 22:37

    Část úkolu z Celní správy na armádu, část úkolů z armády na BIS. Kdo to z toho Jáchyma řídí?

    REPLY
    • Profilový obrázek
      absolvent@Alfonz
      6. 1. 2020, 13:11

      To je dobře že se do resortu vrací vsošky: Vojenská Odborná Škola Válečná. Je nějaký rozdíl mezi tou SOŠ v Moravské Třebové?

      REPLY
  • Profilový obrázek
    Jan Skořepa
    2. 1. 2020, 14:55

    Tomu konci nerozumím. Armáda neplní náborové cíle už několik let a navíc je "demograficky" stará. Mám to brát jako ironii. Neodvažuju se odhadnout průměrný věk na Válečné škole. Vždyť to je spolek důchodců a ne vždy s dobrým renomé.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      K. Olkus@Jan Skořepa
      3. 1. 2020, 8:58

      Zřízení Válečné školy je více než symbolické. Její historie začne porážkou NATO, tedy i Česka, v Afganistánu. Zajímalo by mě, jak si rozdali funkce? Kdo bude pokladníkem a kdo bude kronikářem? Baxa by se hodil na kronikáře. Stejně si většinu svých "strategických" dokumentů vybájil. Jo, udělat z porážky vítězství, to je to pravé vojenské umění! Pokladníkem by mohl být Karaffa. Byl vždy na korunu, euro i dolar. Na krmelci to však může být kdokoliv. Vždy tam sloužili jen lidé s výtečnou finanční gramotností.

      REPLY
      • Profilový obrázek
        Karffiol@K. Olkus
        6. 1. 2020, 23:23

        K.Olkusi nepomlouvej odborníky na slovo vzaté. Jak B, tak K mají tituly získané "dlouhodobým a usilovným" studiem. Jeden je zasloužilý poDRžtaška a ve strukturách pomáhal svému šéfovi psát dokumenty v powerpointu. Ten druhý poDRazák a úspěšně pracoval na MO coby personalista :-). Navíc to jsou oba zasloužilí souDRuzi stejně jako jejich ????

        REPLY
        • Profilový obrázek
          RSDr.@Karffiol
          7. 1. 2020, 8:59

          RSDr. rerum strategos doctor to není špatná nápad. Oni tam jsou, ten potenciál tám vždycky byl. Jestli lže nějaký brněnský politruk, nebo pražská generál z NATO, je to jedno. Karraffa je ale CSc., Štefkův manager roku a agent rozvratu, chaosu a tmy – Agent Orange. Zásluhou tohoto defolianta přišlo MO definitivně o fíkový list v obasti personalistiky. Nikdy nešlo o lidi, ale vždy o prachy pro věrné soudruhy. Sice Šmerdová jej možná troufne, protože vystudovala skutečnou Bratislavu, ale AO byl po boku trestně obviněného člověka. On mu věrně sloužil! Nebo myslíte, že Opatu obviní?

          REPLY
    • Profilový obrázek
      K. Olkus@Jan Skořepa
      4. 1. 2020, 20:36

      Opravuji: v Agánistánu a Iráku. To musí být zvláště bolestivé pro bývalého velitele jediné české divize a dnes europoslance za stranu bujující proti islámu.

      REPLY
    • Profilový obrázek
      Moravák@Jan Skořepa
      7. 1. 2020, 9:36

      My asiati u nás na Moravě nemáme gapy ani deficity. Jsou to prostě díry nebo jamy. Jak se proto řekne KVAČR 2030 moravsky? Sama jama prachy fuč!

      REPLY
  • Profilový obrázek
  • Profilový obrázek
    plk. Redl
    15. 1. 2020, 8:00

    Tak to vypadá, že by část aut od celníků pro kontrolu výběru mýta mohla skončit u armády https://neovlivni.cz/pretlacovana-o-auta-celniku-se-prehoupla-i-do-noveho-roku/ Mohly by doplnit strategii ISTAR i obranu kyberprostoru, včetně toho satelitního; přinejmenším by to byl dobrý krycí vůz pro zpravodajce, kam by si mohli dát Agátu. Když už armáda musela celníkům pomáhat, tak proč v tom nepokračovat?

    REPLY

Nejnovější komentáře