fbpx

BVP sem, BVP tam…

BVP sem, BVP tam…

Minulý rok v červnu Armáda České republiky rozjela na sociálních sítích kampaň, ve které sdělovala, že bez nových bojových vozidel pěchoty nemůže existovat. „NALÉHAVÉ“ hřímal náčelník generálního štábu generál Aleš Opata, až si nejeden myslel, že začíná válka. „Podpořte nás, řekněte to všem,“ pokračoval. Způsob sdělení měl zaujmout široké masy zvyklé již na „Čau lidi“. A podle reakcí zaujal i novináře a politiky. Premiér Andrej Babiš status nadšeně sdílel a sliboval, že armádu vyslyší a padnout nenechá.

Deset měsíců poté stejný premiér říká, že teď není situace, abychom nová BVP kupovali a že se víceméně už s ministrem obrany Metnarem na tom dohodl. Ten následně opatrnicky naznačí, že tak úplně o tom nevěděl a že si chce o tom ještě s premiérem popovídat. A armáda ukazuje, jak pomáhá vynášením odpadků v rozličných ústavech a domovech a strážením (minimálně na hraně ústavnosti uzavřené) hranice a o klíčové a nyní ohrožené modernizaci na sociálních sítích mlčí. Chyba.

Od onoho loňského masového přesvědčení, že armádě je nutné přidávat, že máme jako Česká republika plnit vlastní sliby se totiž zase tak moc nezměnilo. Jistě, vláda paralyzovala na základě nesourodých čísel kvůli čínské chřipce ekonomiku a život a stále v tom pokračuje bez jakékoli metodicky provedené analýzy, rozsáhlejšího testování a znalosti dopadů i měsíc a půl po vypuknutí pandemie. Většina novinářů jen papouškuje nekonzistentní a bezcílná vyjádření představitelů státu i odpovědných úředníků a vyděšená populace je z velké části ochotná přijímat vcelku cokoli, jen aby měla vyšší pocit bezpečí. Akceptace omezení bez kladení otázek a kritického myšlení v této době prodchnuté strachem může být výtečnou případovou studií zhroucení struktur a představ o svobodě a demokracii.

Premiér, ministři a úředníci srší nápady z nichž je slušná část dojmologií a pěnou dní, což je třeba krásně patrné na neustále měněných plánech na záchranu ekonomiky, pomoci firmám, zvyšováním schodku, slibování, že se daně zvyšovat nebudou, důchody porostou a vše se zasanuje zadlužením a půjčkami včetně biliónových investic a škrtáním v rozpočtu armády. Důležité je si uvědomit, že dosud (měsíc a půl po vyhlášení opatření) nebyla vypracována ucelenější a variantní studie a možných scénářích vývoje a jejich reakcích na ně. Až to připomíná příběh Pandemického plánu ČR, který sice visí na webových stránkách vlády, ale nikdo se jím neřídí.

Ale zpět k modernizaci armády. První zakolísání ekonomiky v roce 2003 pohřbilo ambiciózní plány Tvrdíkovy reformy. V roce 2006 a 2009 rozpočet dosáhl svých vrcholů, aby vyděšení z ekonomické krize po roce 2009 rozpočtu na řadu let podrazilo nohy. Modernizace se nezastavila, ale primárně se soustředila na projekty rozjeté na počátku krize. Média, veřejnost i nakonec politici byli na jedné vlně v tom, že všichni musejí přispět, abychom se měli líp. Dávat ovšem mohla hlavně armáda a byla to chyba.

Díky razantním opatřením se ekonomika zotavila relativně rychle a po roce 2014 začala růst. Ve té době Rusko obsadilo Krym, z východní Ukrajiny si udělalo loutkový stát a hvězda Islámského státu stoupala. Ti samí lidé, kteří chtěli úspory nyní říkali: co to bylo před pár lety za idioty, kteří dopustili škrty v armádě a policii. To jsou přeci složky, které musejí být moderní, aby nás mohly chránit doma i v zahraničí. Svět je nestabilní! Už nikdy více se něco takového nesmí opakovat…

Jen idiot se nepoučí a opakuje chyby minulé. Tentokrát by to bylo potřetí.

Loni na podzim vláda schválila Koncepci výstavby AČR 2030 (KVAČR). Poměrně ambiciózní dokument již tehdy neodpovídající realitě očekávaného vývoje ekonomiky a rozpočtových možností (ano, až se bude říkat, že za vše může čínská chřipka, není to pravda, ochlazení – i když ne skokové – se předvídalo již dlouho). Důležité ovšem je, že vláda s premiérem v čele dala tomuto dokumentu palec nahoru a potvrdila tak zájem na modernizaci armády:

Babiš… sdělil, že ČR má skvělé vojáky. „Ale chceme mít i moderní armádu s kvalitní technikou. Bohužel se za 30 let naše armáda nestihla zbavit zastaralé ruské techniky,“ napsal. Připomněl, že v programovém prohlášení koalice slibuje postupné navýšení rozpočtu na 1,4 % HDP do roku 2021. „Naše vláda má v programovém prohlášení jasný závazek, který hodláme naplnit, a doufám, že armáda zvládne rozpočtové prostředky efektivně utratit,“ poznamenal. Dodal, že jde o obranyschopnost ČR a bezpečnost občanů. „Nemůžeme být černý pasažér, který čeká, že jeho obranu za něj vyřeší spojenci,“ uvedl.

Nyní mají nová BVP a mimo jiné i český závazek alianci na vybudování brigády těžkého typu padnout. A to, jak v případě premiéra a této vlády bývá dobrým zvykem, bez jakékoli analýzy, koncepce, strategie, a tedy zhodnocení možností a stanovení postupu. Hlubší analýza a variantní doporučení se přitom dá vypracovat v řádu týdnů, či několika měsíců (stačilo by zrevidovat zmíněný KVAČR například) a to, že vláda nejde touto cestou je největší zločin na dlouhodobých projektech, které jsou tak typické pro armádu, policii, hasiče a další složky. Jde o vítězství přístupu ministerstva financí, které nemiluje nic víc než žití z roku na rok, protože tak se nejlépe žongluje s rozpočtem, aby to nakonec nějak vyšlo.

Premiérova slova o nových BVP jsou přitom zcela nelogická (jistě, není to poprvé) – pokud jsou zapotřebí peníze rychle, z projektu nových BVP nic do rozpočtu nekápne. Pokud jsou tyto peníze zapotřebí později, tak proč teď vyhlašovat konec jednoho nebo druhého projektu, když stejně tak může učinit za pár měsíců, samozřejmě po analýze. Je to krásně patrné z rozpočtu kapitoly 307 Ministerstvo obrany ČR na letošní rok. První peníze na nová BVP by měly jít příští rok, přičemž většina výdajů až po roce 2022.

Z rozpočtu kapitoly 307 Ministerstvo obrany ČR

Jinými slovy, Andrej Babiš si stáhnul kalhoty, i když je brod ještě daleko, a ukázal armádě zadek.

Kdyby aspoň poslouchal vlastní ministerstvo financí, které předpokládá letos propad a příští rok růst. Pokud by se optimismus ministerstva financí (který autor tohoto textu nesdílí) naplnil, pak úvahy premiéra o nových BVP postrádají smysl úplně. Samozřejmě, kvůli výkyvu bude vysoký tlak na rozpočet, ale nebude nutné hodit všechny plány do stoupy a zlikvidovat armádu.

Je nutné si uvědomit, že ani ekonomická krize, ani čínská chřipka, nebo cokoli jiného, co kdy přijde nezmění potřeby armády na modernizaci. Ty jsou jasně dané desítky let. Jistě, dá se pracovat s načasováním, se způsobem financování, nákupem a modernizací starší techniky a podobně, nicméně je nesmysl se domnívat, že je možné se některých nákladů beztrestně zbavit.

Armáda je dnes v mnohem horší situaci, než byla během předchozí krize, a to kvůli tomu, že již nelze využívat zásoby – techniku, náhradní díly a infrastrukturu v takovém množství kvůli zastaralosti a stavu. Zároveň se látají díry například v podobě dodávek velitelských, štábních Pandurů, které byly škrtnuty před více než deseti lety a dokupováním chybějícího vybavení. A v neposlední řadě výdělek za veškeré odprodeje majetku armády končí ve státním rozpočtu a nikoli v ministerském rozpočtu, což je danajský dar z doby ministra Stropnického.

Autor tohoto textu zažil tlak na rozpočet Ministerstva obrany před deseti lety a nechtěl by něco takového vidět znovu. Možná by bylo dobré, kdyby se pan premiér a lidé kolem něj byli ochotni poučit a přemýšlet, ne chtít za každou cenu zásobovat média citovatelnými výroky. Níže je několik postřehů, které mohou být validní i dnes:

  • pokud se má rychle přispět (což se stalo), pak je nutné hledat primárně v penězích, které se nepodaří v letošním roce spotřebovat, jde o ty, které jsou například rozdělované na odměnách (každoročně stovky milionů korun), dále v položkách prevence sociálně nežádoucích jevů a podobných a teprve pak v akvizicích a oddalování oprav
  • k jakýmkoli opatřením s dlouhodobějším dopadem přistupovat systematicky, dle jasné metodologie a holisticky
  • odolat tlakům na rychlá rozhodnutí s dlouhodobými dopady – během několika měsíců se dá vytvořit smysluplný plán a harmonogram kroků, který zabrání zásadním škodám například z poloviny zmodernizované jednotce a podobně
  • zpracování jakéhokoli dokumentu musí předcházet vypracování tzv. lessons learned a na zpracování dokumentu se musejí podílet experti mimo resort
  • tým zpracovávající dokument a navrhující opatření musí být úzký, musí mít přístup k odborníkům napříč resortem a musí být odpovědný přímo ministrovi
  • zadání se musí odvíjet od maximálních ambicí, respektive žádoucích schopností ozbrojených sil a potřeb nasazení („k čemu máme armádu“), nikoli zmenšováním stávajících sil
  • není možné uspokojit v jednu chvíli všechny. Salámová metoda, kdy každý dostane trochu nevede k cíli, ba právě naopak
  • jen nutné zapojit průmysl, jak vlastní státní podniky, tak především ty soukromé a hledat alternativní způsoby financování, může jich být poměrně dost
  • nápady jako byly smart defence, pooling and sharing i nové, které se objeví, jsou správné, ale nikterak nepřispějí řešení současné prekérní situace. Pokud projekty mezinárodní spolupráce nejsou zahájeny v době hojnosti nepomohou nyní a jsou ztrátou času. Všechny sebou totiž nesou počáteční transakční náklady, které při nedostatku nechce nikdo nést
  • nenamlouvat si, že škrtáním se buduje silnější armáda. Opak je pravdou.

P. S. Tímto tedy naplňuji loňskou žádost náčelníka generálního štábu, podporuji armádu, která FAKT ta nová auta potřebuje.

8 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

8 Comments

  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    21. 4. 2020, 9:36

    Možná trefnější by byl název "Sem tam BVP". Jenže komu čemu věřit, když na jedné straně představitelé armády žonglují s čísli o jakémsi vnitřním dluhu až na úrovni 1/3 veřejného dluhu, na druhé straně není MO (včetně integovaného GŠ) schopné peníze, o které si řekne utratit. Děje se tak už od roku 2001, kdy byla vyhlášena reforma profesionální AČR. A už vůbec není nasná linie mezi tím, co je vojenské a co fakt vojenské není. Např. VUS Ondráš je stále vykazován pod paragrafem 5110 Armáda. Dukla ztratila dotace od MŠMT, protože je jednodužší peníze ukousnout z rozpočtu MO. Prý si to tak naši spojenci přejí: utrácet 2 % HDP. Zvýšení vojenského rozpočtu od roku 2014 populisticky šla do osobních výdajů při snížení zdravotní kvalifikace pro službu (PČR ani HZSČR si to dovolit nemohli). Žádná modernizace se od roku 2014 fakticky nekonala. Přitom potřebu nakupovat označilo Vojenské zpravodajství ve své jedné z výročních zpráv za zájem obranyschopnosti. Označili systém za funční ale kažený několika jednotlivci. V případě pracovníků akvizice: Koštoval, Říha, Dvořáček, či na financích Beran šlo jednoznačně o střelbu mimo. Zatím to nevypadá, že by se systém ve svém výkonu zlepšil. Od roku 2018 VZ raději změnilo formát své výroční zprávy na méně konkrétní, spíše mlžný. To snad aby se nepoznalo, že KVAČR 2020 sestavený v odpovědnosti jeho bývalého zástupce ředitele postradá odpovídají inteligenci, a že ani pobyt v zahraničí na různých funkcích potřebný transfer schopnosti dobře plánovat na hlavní štáb nepřinesl. K 31. 12. bylo 8,5 mld. Kč rozesláno v zálohách, když už se nedají peníze převádět do rezervního fondu. Trochu to připomíná modernizační vlnu z let 2002-2007, kdy zůstatek rezervního fondu v jednom okamžiku činil 20 % limitu výdajů. Po započtení nároků nespotřebovaných výdajů za rok 2019 jsme na 15 % letošního limitu výdajů kapitoly č. 307. Bilance ministrů ANO je vlastně stejná, jako biliance ministrů za ČSSD a US-DEU. Proč by tedy měla být bilance náčelníků centrálního štábu jiná?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    BitCOIN
    22. 4. 2020, 10:39

    Čau lidi! Já jsem BitCOIN, Binary digIT COunter INsurgent, nebo Community of Interest Network, nebo Collaborative Innovation Network, nebo i Counterinsurgency Operations. A abychom získali vaše srdce a mysl, připravili jsme si pro vás krátké video: https://www.facebook.com/ArmadaCeskerepubliky/videos/koncepce-výstavby-ačr-do-roku-2030/1530977397077795/. Doufám, že se vám video libilo a dáte nám ty peníze. Je to virál, má to 133 sdílení a 33 komentářů. #JsmeArmáda #VímeCoChceme

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Nezdvořák
    23. 4. 2020, 16:50

    Tak to vypadá, že nakonec bude sbírka mezi vojáky. Bývalí aktivní vojáci jsou asi ochotni se vzdát celý rok výsluhového příspěvku, aby přesvědčili ostatní daňové poplatníky https://ekonomickydenik.cz/blog/doba-krize-by-nemela-vest-ke-snizeni-vydaju-obranu/ Evidentně pro boj s Covid-19 lze využít jak pásové obrněnné transportéry, tak vrulníky, tak i RBS-70. Je třeba ocenit integritu postoe. Co nechal nablít do plánů, za to teď příkladně bojuje u Omnipolu. To je postoj hodný Pravdy a lásky. Komu dělal zástupce? Co na to Evropské hodnoty?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    knížepán
    1. 5. 2020, 20:16

    Kdepak Aleš. To je hlavička. Dokonce bych řekl žalud.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Kopečné řešení
    2. 5. 2020, 22:46

    Tak to je fakt super: https://www.idnes.cz/zpravy/nato/kopecny-bvp-pasove-obrnene-vozidla-pechoty-armada-nato-tendr-zakazka-investice-zamestnanost-koronavi.A200502_125639_zpr_nato_inc#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=zahranicni&utm_content=main
    Vezmete 40 % z částky, kterou celou zaplatí daňový poplatníci, 60 % pošlete do zahraničí, a rozhoupete tím českou ekonomiku. Páni. Jak ti komunisti byli hloupí, když přistoupili na Smlouvu o konvenčních ozbrojených silách v Evropě. To mohlo být zaměstnanosti a daňových příjmů, kdyby dál pumpovali peníze do zbrojení. Co je ještě pozitivnější, je fakt, že jakmile se našich 40 % u nás vyrobí, tak to bude výrobce všechno dál exporovat přes nás. Žádný jeho zákazník nebude požadovat to, co my, aby se to svařovalo v zemi určení. Soudruzi z EU jsou ještě pitomnější, když peníze, co nám dávají, zakazují dávat na zbrojení. – Asi nechtějí, aby naše ekonomika raketově rostla. Tohle je fakt plán hodný člověka, co na Ostravské univerzitě vystudoval ekonomii a před koncem socialismu moudře vstoupil k SNB. Navrhuji mu říkat Mikročepička. Takový plán mu jistě poradil D. Trump na nějaké tajné schůzce, kde jej upozornil, že právě v následujících třech letech je mimořádně dobrá konstalace pro šíření demokracie na pásech tanků.

    REPLY

Nejnovější komentáře