fbpx

Souboj směrnic

Velitel sil v Afghánistánu generál David Petraeus (vlevo) a generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen v Kandaháru (19. července 2010); Foto Staff Sgt. Bradley Lail,U.S. Army

Před pár dny vydal generál David Petraeus novou Counterinsurgency směrnici pro ISAF. Jde o 24 bodů, které nikterak nevybočují z toho, co se dá nalézt ve Field Manualu 3-24 Counterinsurgency a Kilcullenových 28 bodech.

První čtyři body se samozřejmě týkají populace – zajištění její bezpečnosti, života s ní, boj s „kulturou nedotknutelnosti“ a pomoci Afgháncům s vybudováním odpovědné vlády. Podobných bodů je tam ještě pět, respektive ještě o několik více, ale ty jsou tak „napůl“. Nejde o nic nového, ale když si člověk novou směrnici přečte, cítí se dostatečně poučený – je naprosto jednoduchá a velice jasně napsaná. Na konci vyzývá k převzetí aktivity na nejnižších úrovních. Bod 22 zní:

Empover subordinates. Resource to enable decentralized action. Push assets and authorities down to those who most need them and can actually use them. Flatten reporting chains (while maintaining hierarchical decision chains). Remember that it is those at tactical levels – the so called “strategic sergeants” and “strategic captains” – who turn big ideas in counterinsurgency operations into reality on the ground.

A poslední bod zní:

Exercise initiative. In the absence of guidance or orders, figure out what the orders should have been and execute them aggressively.

Na konci, vedle podpisu je rukou připsáno: „Je mi ctí s vámi, opět, soužit v Afghánistánu“. Těch 24 Petraeusových bodů je velice úsporná verze loňské směrnice, nyní  již civilisty Stanleyho McChrystala („Moje služba neskončila tak, jak bych si přál.“). Byť byla obsáhlejší, i z toho důvodu, že bylo nutné více vysvětlovat a zavádět více nového, přesto nebyla vůbec špatná. Ale samozřejmě se na ní dala nalézt řada much.

Generál Petraeus ovšem nevydal směrnici sám. Druhým mužem na bojišti, který měl potřebu instruovat své muže, je vůdce Talibanu Mulla Omar. Prakticky přesně před rokem vydal knihu o 67 článcích, která se hodně soustředila na „získání populace“ na svou stranu. V jednom článku třeba nabádal, aby jeho „podřízení“ byli opatrnější se sebevražednými útoky, více hleděli chránit populaci a lépe zacházeli se zajatci. Nestalo se z toho vcelku nic. Letos si vystačil s pěti body, které jsou naprosto jasné a jakoby zároveň rušily pokyny v knize z loňského roku:

  1. Fight coalition forces to the death without withdrawing or surrendering; attempt to capture coalition forces whenever possible.
  2. Capture and kill any Afghan who is supporting and/or working for coalition forces or the Government of the Islamic Republic of Afghanistan.
  3. Capture and kill any Afghan women who are helping or providing information to coalition forces.
  4. Recruit anyone that has access to coalition force bases and have the ability to collect detailed information about coalition forces.
  5. Purchase or obtain more heavy weapons such as rocket-propelled grenades, machine guns and anti-aircraft machine guns.

Spojenci toho okamžitě využili a začali šířit body dva a tři spolu s informacemi o útocích na Afghánce. Talibanu COIN příliš nesedí, ale hlavně zřejmě cítí, že nemá sebemenší důvod si komplikovat život, protože v tuto chvíli je populace k Talibanu neutrální, či je mu nakloněná.

O tom, že si povstalci dělají vcelku, co chtějí, svědčí radikální nárůst počtu improvizovaných výbušných systémů (IED). Skok nastal loni v létě v souvislosti s ofenzivou v Hílmandu. Dobrý postřeh měl Anthony Cordesman ze CSIS, který IED označil za ekvivalent Stingeru, protože umožní povstaleckým silám držet v šachu mnohem rozvinutějšího a vybavenějšího protivníka.

As can be seen from the chart labeled “Lethality of IEDs Over Time,” the number of deaths per IED attack has “stabilized” at below 20 percent since April 2009. In March of this year, 434 IEDs detonated, resulting in 22 coalition troops killed and 252 wounded. In April, 475 IEDs detonated, resulting in 17 killed and 230 wounded. In May, 544 IEDs detonated, killing 34 coalition troops and wounding 250.
Coalition troops casualty rates from IED attacks approaching 300 per month is a grim statistic. Yet, it is a marked improvement over casualty rates per incident from summer 2009. During July 2009, 450 IEDs detonated, killing 49 and wounding 237 coalition troops. The next month, 554 IEDs detonated, killing 55 troops and wounding 333.

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    František Kříž
    30. 7. 2010, 22:53

    Přiznávám, že v tomto mém příspěvku k uvedenému článku je jen hrubý náčrt hlavních pokynů vydaných společně s COIN strategií GEN PETRAEUSE a pár mých rychlých postřehů.
    Nová směrnice pro COIN velitele ISAF, myšleno v tomto případě především její velitelský výklad na různých úrovních, se především vždy zaměřuje na jednu ze základních zásad COIN a to je ochrana obyvatelstva a nezpůsobit, můžeme říci, diplomatický incident. Dále je potřebné místní populaci izolovat a zabezpečit jí, neboť v tomto případě obyvatelstvo zůstává pasivní a nebo je odolné vůči zastrašování ze strany Talibanu. V rámci velitelského a zpravodajského výkladu zásad COIN velitele ISAF je položen důraz při činnost jednotek na zabezpečení vlastní obrany, obrany obyvatelstva, obrany expertů pro rozvoj a pomoc v kombinaci s přímými bojovými akcemi s důsledným sběrem zpravodajských informací.
    Jakékoliv velitelské a nebo zpravodajské rozhodnutí podle COIN je obléháno neustálou potřebu, aby každé rozhodnutí pro činnost a operace bylo rozmanité a mělo zásadní význam pro úspěšnou realizaci kampaně COIN. Je nutno si uvědomit že všechny vojenské a politické kampaně COIN jsou velice složité a musí se velice dobře plánovat vzhledem k operačnímu prostředí ve spojitosti s celým spektrem COIN operace. Další takovou součástí COIN je vytváření tzv. ANP Special Response Team, což jsou a budou týmy afghánské policie, které mají v provinciích a distriktech provádět speciální operace proti středně postaveným velitelům Talibanu a týmy SF ISAF (ODA týmy) budou provádět zásah proti vyšším velitelům. Součástí COIN je také zabezpečení populace v prostorech operace z hlediska její bezpečnosti tzv. provádění operací VSO – Village Stability Operations. Větší operace budou ponechány na konvenční síly a ozbrojené síly Afghánistánu (ANP – policie, ANA – armáda) a vždy schválené vládou Islámské republiky Afghánistán a nebo vládou příslušné provincie či distriktu.
    Ještě pár poznámek na konec:
    – Je nutno si obzvláště uvědomit, že pro COIN operace platí stejné zásady jako v politice a to, že můžete mít nejlepší teorie a strategie, ale padají na realizaci.
    – „Neregulérní válka je daleko více intelektuální, než klasická steč na bajonet.“ Neměnit myšlení Afghánců, ale změnit své myšlení z hlediska plánování a provádění opercí.
    – Pro COIN operace platí – „Přítomnost, trpělivost, vytrvalost“.
    Jistě všichni co sledují situaci v Afghánistánu mají přehled o tom, že současný červenec je nejtragičtějším měsícem pro americké vojáky v Afghánistánu od počátku v zemi (KIA – 64).
    Podle informací od kolegy, který se právě vrátil z turnusu jako příslušník ODA (Operational Detachment Attack), tak například v oblasti Ghazni se situace za poslední 4 měsíce vyhrotila velmi zásadním způsobem a v podstatě žádná činnost mimo základny není bezpečná a hodnocení je vždy jako „velké riziko útoku a napadení“ a toto je paltné i pro menší základny.
    Uvidíme jak se operace v Afganistanu společně s COIN strategií budou dále vyvíjet.

    REPLY

Nejnovější komentáře