fbpx

Úspěšné nasazení Iron Dome

Izraelci a palestinský Hamas souhlasili s příměřím, které začalo dnes, čímž by měla skončit týden trvající operace v Gaze. Izraelci poměrně úspěšně útočili na cíle Hamasu v Gaze a na jeho představitele, na druhou stranu zase létaly rakety. Tato operace byla jedna z řady v posledních letech a těžko se dá očekávat, že by byla poslední. Zároveň se hovoří i o tom, že mělo jít o izraelský vzkaz Íránu. Tím si ovšem nejsem vůbec jist.

V následujících dnech se bude zajisté diskutovat o cílech operace, o naplnění taktických i strategických záměrů, o vítězích a poražených… Co by ovšem zapadnout nemělo, je první rozsáhlá zkouška protiraketového systému s názvem Iron Dome (Železný dóm) určeného především k likvidaci raket s krátkým doletem. Pokud jsou oficiální údaje správné, pak systém zkouškou prošel. Asi se nedá očekávat, že by Izraelci nadsadili úspěšnost Iron Dome, podobně jako to udělali Američané v první válce v Perském zálivu v roce 1991 s Patrioty.

Do poledne 19. listopadu 2012 bylo z Gazy na Izrael odpáleno 877 raket, přičemž 307 z nich, těch směřujících na obydlená místa, bylo sestřeleno izraelskými silami. Dá se předpokládat, že finální skóre bude ještě vyšší. Dosah Irone Dome byl původně 15 kilometrů, ale Izraelci byli během víkendu schopni provést úpravu software, čímž se dosah zvýšil na 75 kilometrů.

Iron Dome’s success may presage a change in tactics, potentially making future conflicts worse. „This technology is a game changer,“ says Goodlad. „It will make Hamas come up with other ways to get through. Or they may acquire higher range rockets to negate these new defences.“
To spare wasting the interceptor rockets, which cost at least $40,000 each, the system predicts a weapon’s trajectory so its operators can ignore a missile if it will fall into uninhabited areas or the ocean. But for those they decide to target, it seems to be working well.

2 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    Ivo
    22. 11. 2012, 5:13

    Jen pár věcí na doplnění. Před cca měsícem jsem byl účasten přednašky Uziela Rubina, jednoho z konstruktérů Iron Dome a systému Arrow. Na přednášce padlo pár zajímavých faktů, některé z nich ne zrovna intuitivní:

    1. Úspěšnost systému je vyšší než by se zdálo z čísel, jelikož systém sestřeluje pouze rakety, které můžou dopadnout do obydlené oblasti. Reálná se pohybuje přes 90%.

    2. Paradoxně to zvýšilo množstí použitých raket nepřítelem v jednom okamžiku, který se snaží systém překonat saturací, avšak bez úspěchu. Na videu jež nám bylo ukázáno Iron Dome setřelil cca 8 raket za 15 vteřin…

    3. Největšími odpůrci systému byli samotní obyvatelé Israele (špatná zkušenost se systémem Patriot). Druhým největším odpůrcem samotná IDF – nedůvěra ve funkčnost, neochota odklonit zdroje od jiných druhů vojsk a především nutná změna myšlení. IDF totiž stojí na několika principech a ačkoliv například jeden z principůů je „preemptivní útok“ tak „obrana“ mezi nimi zahrnuta nebyla.

    4. Na videu byl vidět zajímavý fenomén – lidé v noci sedící na verandách, popíjející víno a točící si raketové útoky na Iphone s evidentní důvěrou v Iron Dome…

    5. Přestože každá raketa je velmi drahá, israelské vládě se systém finančně vyplácí – automaticky totiž občanům platí veškeré škody způsobené raketovými útoky.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Petr
    27. 11. 2012, 18:04

    Obávám se ovšem jednoho možného účinku, který může tento očividně mimořádně účinný systém mít. Konkrétně snaha teroristických skupin pronikat přímo na území Izraele a působit škody přímo, když přestávají mít jejich raketové útoky už jakýkoli efekt. To by znamenalo návrat k adresným bombovým útokům na obyvatelstvo a infrastrukturu a přepadům komandy teroristů, kdy je zaručeno „doručení“ k cíli. Samozřejmě neříkám, že by bylo z tohoto důvodu bylo lepší Iron Dome nenasazovat, ale jen podotýkám že by mohl přinést i jisté „negativní externality“, i když si jsem jist že s tím IDF jistě počítá.

    REPLY

Nejnovější komentáře