fbpx

Jardo, díky!

Jardo, díky!

Jaroslav Pajer ukazuje generálovi Pickovi panel na výstavě před Generálním štábem AČR; Foto army.cz

Publikace vydávané Agenturou vojenských informací a služeb (AVIS), Publikačním a informačním centrem Ministerstva obrany (PICMO), odborem komunikace a propagace Ministerstva obrany (OKaP) a Vojenských historickým ústavem (VHÚ) v posledních 20 letech měly většinou velmi dobrou jazykovou úpravu. To se týkalo zejména publikací souborných a reprezentativních, jako byla Bílá kniha o obraně, Černá kniha o armádě nebo ročenka Ministerstva obrany. Velký dík za to patřil nejenom Jaroslavu Furmánkovi dlouholetému redaktorovi Vojenských rozhledu, ale také Mgr. Jaroslavu Pajerovi.

Ten, když nepůsobil přímo jako odpovědný redaktor publikace, tak alespoň jako jazykový korektor. Jak já, tak i zakladatel OWOP František Šulc, jsme se s Jardou poprvé potkali při zpracování Bílé knihy o obraně, kdy nám byl přidělen jako jazykový korektor ochotný se účastnit lámání BKO až do hluboké noci a o víkendech. Změn bylo neustále hodně a udržet jazykovou čistotu publikace nebylo vůbec jednoduché. Některé části četl tolikrát, že je musel doslova nenávidět…

Na rozdíl od nás dvou byl vystudovaný novinář. Jarda vystudoval Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy a poté vstoupil do služeb Československé lidové armády. Poslední jeho publikací byla ročenka Ministerstva obrany 2016, kterou jako odpovědný redaktor na jaře 2017 začal zpracovávat, bohužel už však ji nestihl dodělat a už to nikdy nestihne. Zemřel předčasně po těžké nemoci. Jardo, díky za všechno!

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře