fbpx

Otazníky kolem branné povinnosti v Německu

Instruktorka vysvětluje příbuzným vojáků, kteří mají skládat přísahu, čím si prošli během přijímače; Foto Sebastian Wilke, Bundeswehr

V souvislosti se snahou německé spolkové vlády o úspory ve veřejných financích se rovněž diskutuje o ukončení povinné vojenské služby. Německo je v otázce zachování nebo opuštění branné povinnosti tradičně rozpolceno, a to jak na úrovni politických stran, tak i mezi odbornou veřejností.

Mezi politické odpůrce vojenských odvodů a povinné vojenské služby patří nejenom současný koaliční partner CDU/CSU němečtí Svobodní (FDP), ale také Strana zelených (Bündnis 90/Die Grünen). V opačném táboře jsou dlouhodobě naopak sociální demokraté (SPD) a CDU/CSU zastoupená spolkovým ministrem Karlem-Theodorem zu Guttenberg (CSU). I tyto strany však vedou vnitřní debatu.

Povinná vojenská služba nemá podporu bundeswehru, jak to vyjádřil i jeho generální inspektor ve své zprávě k návrhům strukturálních změn v německých ozbrojených silách. Dlouhodobou podporu nemá branná povinnost u odpůrců vojenské služby shromážděné především kolem Zentralstelle KDV. Problémem SRN však je, že branná povinnost je zachovávána pro potřeby sociálního státu. Základní alternativou vojenské služby je zde civilní služba a ta v situaci vysychajících příjmů veřejných rozpočtů a rostoucího počtu seniorů hraje velmi důležitou roli náhradní civilní služba.

V případě branné povinnosti a jejich alternativ má Německo fakticky všeobecnou služební povinnost pro mužskou populaci. Jako alternativu k civilní službě nebo vojenské službě lze vykonávat dobrovolnickou službu v sociálních službách, v zahraničí, v oblasti vzdělávání a sportu. Vedle toho lze nahradit povinnost účastí v nevojenské milici představované Technisches Hilfswerk, jenž je obdobou našich dobrovolných hasičů.

Z tohoto úhlu pohledu je obtížné si představit, že by rozhodování o ukončení odvodů nebo služební povinnosti bylo v Německu stejně jednoduché jako u nás před sedmi lety. Koncept služební povinnosti představující daň v podobě úkonů se totiž v SRN osvědčil a nese své ovoce i přes odpor mladé mužské populace.

6 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

6 Comments

  • Profilový obrázek
    civil
    17. 9. 2010, 9:25

    Osobně si myslím,že zrušení základní vojenské služby(náhradní civilní služby) v ČR byla obrovská chyba,která se nám do budoucna vymstí v neschopnosti naplnit vojáky profesionální armádu(nepříznivá demografická situace v ČR,současné snižování platů,zdanování příspěvků,výsluh,neustálé snižování rozpočtu MO,atd.)Dle mého názoru, ideální model Ozbrojených sil pro ČR, jednotky předurčené pro obranu ČR (mužstvo,část poddůstojnického sboru základáci) a jednotky určené pro nasazení v zahraničí(složené z profesionálů).Ušetřilo by se samozřejmě i na výzbroji a výstroji,jednotky pro nasazení v zahraničí kvalitnější výzbroj,výstroj,jednotky pro obranu ČR, ponechána původní výzbroj,výstroj.Mluvím samozřejmě o pozemních silách.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    17. 9. 2010, 10:54

    Vzhledem k tomu, že se problémem profesionalizace vs zachování základní vojenské služby zabývám od roku 2001, tak s Vámi souhlasím. Zrušením výkonu povinné vojenské služby ztratila armáda jeden rekrutační kanál. Tuším, že až 10 – 15 % vojáků v dakší službě se rekrutovalo z bývalých vojáků základní služby. Navíc zrušením 77 OVS jsme sice ušetřili, ale armáda se tak i vzdálila zájemcům o vojenské povolání. Využití sítě ÚP očekávaný efekt nemohlo přinést. Armády většinou musí vojenský získávat aktivně, skutečných nadšenců není vždycky tolik. Nicméně jde o politické rozhodnutí, které už padlo, a znovuzavedení výkonu povinné vojenské služby je nepravděpodobné. Pravděpodobné je spíše postupné zdražování ceny vojenské práce, jestliže mají zachovány stávající schopnosti OS.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    4. 11. 2010, 20:46

    Tak to vypadá, že otazníky se nekonají. DefenceNews 3.11. přinesly tuhle zprávu: MUNICH – Germany is one step closer to ending conscription after more than half a century, thanks to the Oct. 29 decision by the conservative Christian Social Union party to support the move.
    The roughly 1,000 delegates to the CSU’s party conference here approved the motion almost unanimously. Defense Secretary Karl-Theodor zu Guttenberg, a member of the CSU, campaigned at the conference here for the measure.
    Related Topics
    That followed a similar Sept. 29 decision by the executive committees of the CSU and Germany’s other major conservative party, Christian Democratic Union.
    CDU members will vote on whether to support ending conscription at their Nov. 15-16 party conference in Karlsruhe.
    All other parties in the German parliament are already in favor of ending conscription.
    The CSU, the smaller of Germany’s conservative parties, is represented only in the southern state of Bavaria; its larger sister party, the CDU, is in all the other remaining 15 German states. On federal level, the parties act in a single faction.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    17. 11. 2010, 8:28

    DefenceNews Nov 16
    Final Blow for Conscription in Germany

    KARLSRUHE, Germany – Probably next summer, the last conscripts will get drafted in Germany. A clear majority at the conservative Christian Democratic Union’s (CDU’s) party conference approved a motion Nov. 15 to end the draft.

    German Defense Secretary Karl-Theodor zu Guttenberg, a member of the smaller conservative Christian Socialist Union (CSU), campaigned at the conference here to win official approval from the 1,000 delegates.

    He called himself a strong supporter of conscription in principle, but said it could no longer be justified for security-political reasons. Zu Guttenberg also pointed out that only about 16 percent of Germany’s young men in a given year get drafted.

    However, the draft will remain part of the German Basic Law and therefore could be reintroduced.

    The CDU is the larger of Germany’s conservative parties. It is represented in all except the southern state of Bavaria, where its smaller sister party, the CSU, is represented in the state’s parliament. On the federal level, both parties have aligned to one faction. On Sept. 29, the executive committees of both parties cast an common vote to end conscription after more than half a century.

    The third and smallest ruling party, the Free Democratic Party, as well as all German opposition parties have supported ending conscription for some time now.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    11. 12. 2010, 17:02

    Od 1.7.2011 je BW plně profesionální (http://www.defensenews.com/story.php?i=5207447&c=POL&s=TOP)

    REPLY

Nejnovější komentáře