fbpx

Gone Fishing II

I_ll_be_back_sign

Opět na pár dnů vyrážím z města a tentokrát budu bez počítače úplně. Nicméně doufám, že o zásobu čtení ochuzeni nebudete. Vítek Střítecký přislíbil, že se o ni postará. A doufejme, že se přidá i Václav Pecha z Afghánistánu. A ještě někdo jiný? (To je výzva…)

Říkal jsem si, když si může vzít Thomas Ricks dovolenou na měsíc, proč já bych nemohl vypadnout na pár dnů. Ale pak mi to došlo: já nejsem Thomas Ricks… A tak si vás nemohu dovolit nechat jen tak. Proto vám tu nechám na každý den trochu čtení, abyste na mně nezapomněli.

Sobota: Snad bude jasněji, jak to dopadlo s Bajtulláhem Mesúdem, jestli je mrtev nebo nikoli. Šéf pákistánského Talibanu byl žádaným terčem a ze vzduchu na něj bylo provedeno již několik útoků. Vždy se mu, až do tohoto týdne dařilo unikat. Pro každý případ není od věci načerpat trochu informací. Dobré Mesúdovy profily naleznete třeba na Al Džazíře či BBC. A není od věci se dočíst více i o pákistánském Talibanu a také o možném Mesúdpvě nástupci. A konečně Bill Roggio na The Long War Journal nabízí analýzu, co by Mesúdova smrt mohla znamenat pro operace v Pákistánu a v Afghánistánu.

Neděle: Povinná návštěva stránek Michaela Yona, který teď pobývá s Brity v Hílmandu. Nenechte si ujít efektní fotografii Chinooku v jiskřícím zvířeném prachu v příspěvku s názvem Pixie Dust. Když už tam budete, můžete se podívat i na další texty a fotografie, stojí za to. A pokud byste si náhodou chtěli koupit jeho knihu Moment of Truth in Iraq, vřele vám ji doporučuji.

Pondělí: Afghánské volby se blíží mílovými kroky, takže nebude od věci načerpat informace (samozřejmě postupně). V červnu vydal Center for a New American Security zprávu o Afghánistánu, pod kterou je podepsán i David Kilcullen. Klíčem ke zlepšení situace v Afghánistánu i Pákistánu je samozřejmě důsledná aplikace COIN. Zpráva přichází s konkrétními doporučeními. Jedním z nich je i „civilian surge“ (vojáci tento termín, pocházející z Iráku, v Afghánistánu používat nesmějí nechtějí). Jako doplněk je vhodné si dát poznámku Nathana Hodge právě k „civilian surge“.

Úterý: Bude zajímavé se vrátit ke kauze firmy Blackwater, ehm Xe, jejíž zakladatel Erik Prince stojí před soudem a je podezřelý z toho, že podporoval vraždy Iráčanů v „rámci křižáckého tažení s cílem eliminovat muslimy a islám ze světa“, jak zní obvinění ze strany dvou bývalých zaměstannců firmy. To není zdaleka vše, stojí to za přečtení celé. A také za přemýšlení: někdy je sice outsourcing pro ozbrojené síly levnější, než udržování kapacit. Ale občas to může skončit hodně nepříjemně…

Středa: Trochu teorie (aplikované do praxe) nikdy neuškodí. James Cahill napsal textík, kde v šesti bodech shrnul proč counterinsurgency „může být svým nejhorším nepřítelem“.

Čtvrtek: Nebude od věci zjistit co je nového s těžce zkoušenými Brity v Afghánistánu a podívat se proto na stránky The Daily Telegraphu, který ve velkém rozsahu a dobře sleduje bezpečnostní záležitosti. Je to důležité i proto, že tento čtvrtek Britové přišli v Hílmandu o další tři lidi, čímž se počet mrtvých Britů v Afghánistánu od roku 2001 vyšplhal na 195. Kolem ztrát a hlavně nedostatečného vybavení a nedostatečné pozornosti, která je věnována vojákům v Afghánistánu a veteránům, vypuklo v Británii menší politické zemětřesení. Zajímavé je (a pro nás by to mohlo být poučné), že o stažení nikdo z politiků vládních ani opozičních příliš neuvažuje. Respektive se spíše se posiluje. A to i přesto, že většina Britů je pro stažení (z tohoto hlediska mají britští politici hodně co do sebe, málo naplat).

Pátek: Den jako stvořený pro dokument. Al Džazíra odvysílala čtyřdílný program s názvem Countdown, který se zabývá závody ve zbrojení mezi Íránem a Izraelem. A vše se točí kolem ruských S300. Stojí za zhlédnutí.

Sobota: Zpátky do Afghánistánu. Před více jak měsícem vydal Carnegie Endowment for International Peace studii Gillese Derronsora o strategii Talibanu v Afghánistánu. Je to dobré, i když neradostné, počtení – mezinárodní koalice je v defenzivě, afghánská vláda je marginalizovaná a Taliban kontroluje jih a východ a rozšiřuje se i do severních provincií. A volby vyhraje Karzáí, což není nic pozitivního.

Neděle: Den odpočinku a technických hračiček. Podívejte se sem a sem, třeba tam bude něco zábavného, pro neděli jak stvořeného.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře