fbpx

Obamova válka v poslední fázi

Omlouvám se, ale počítač pořád nefunguje, takže mám dosti ztížený přístup k publikování na webu. Snad se to v příštích dnech zlepší.

Jen si dovolím upozornit (nerad bych, aby to znělo nafoukaně), na komentář a Afghánistánu, který mi dnes vyšel v Týdnu (zatím není na webu, jakmile bude, dám sem link). V zásadě v něm píši, že spojenecké úsilí v Afghánistánu vstoupilo do své závěrečné fáze, a že příští rok se rozhodne, s jakou se budeme z této země stahovat.

Pokud se nepodaří generálovi Stanleymu McChrystalovi přijít s nějakými výsledky, které se budou dát vydávat za úspěch, nastane obdoba Nixonova stahování z Vietnamu. Bude to pěkný oříšek: jak se stáhnout a zároveň neztratit tvář. V opačném případě, budeme svědky obdoby Iráku – stahování co nejrychlejší, ale se vztyčenými palci.

Zjednodušuji (v časopise jsem se to snažil alespoň trochu více vyargumentovat), ale realita je podle mně taková. Ministři obrany v Bratislavě byli sice spokojeni McChrystalovu strategii, ale další vojáky mu skoro nikdo nepošle (naopak). Je to svým způsobem vyjádření nedůvěry v ten samý dokument, který ministři schválili. Jakoby si politické reprezentace spojenců neuvědomovali, že toto je poslední šance, a že cokoli, co bude vykládáno jako neúspěch v Afghánistánu bude mít primárně negativní dopad na alianci.

Ale třeba se pletu a třeba má naprostou pravdu velitel britské armády generál Sir David Richrads, který „varuje“, že Britové budou na afghánské frontě bojovat v neztečeném množství ještě v roce 2014. Vždy jsem Brity v mnoha ohledech obdivoval: zatímco zbytek Evropy (na čestné výjimky) se snaží najít způsoby, jak z Afghánistánu „vycouvat“, generalita plánuje, že se nic nezmění ještě hodně dlouho.

To se u nás nestane. Už vidím, jak sociálně-demokratická vláda, nebo jakákoli jiná, zaměstnaná maskováním deficitu a snahou splnit všechny služby, které si ten náš vytoužený sociální stát na sebe za posledních 60 let nabral, zvyšuje rozpočet na obranu a s radostí vysílá další vojáky tam, kde by byli zapotřebí. Spíše to bude opačně. Mimochodem, velké naděje na trvalejší zlepšení ekonomické situace států nejsou. Za současným „oživením“ totiž stojí pouhé převzetí dluhů soukromých firem státy (h…o bylo jen kopnuto z obýváku do kuchyně, aby obývák vypadal uklizeně), takže tlak na rozpočty bude ve střednědobém horizontu skutečně velký.

Je z toho smutno. Ale třeba to nebude ještě tak zlé. Vzpomínáte na Irák ještě v roce 2007? Většina lidí by nevsadila zlámanou grešli na to, že rok poté bude situace poměrně odlišná. Jistě, Afghánistán není Irák, ale zázraky se dějí. Byť, dva za jedno desetiletí…?

K napsání komentáře i výše uvedených řádků mě trochu postrčila i kniha Artyoma Borovika. To bylo tak, objednal jsem si na amazonu několik knížek o COIN a Afghánistánu a novou desku Pearl Jam Backspacer (dobrý pokus, jde o pokus o návrat ke kořenům, deska je syrovější, dá se dobře poslouchat a užít si to, ale třeba Ten se ani nepřibližuje). Neodolal jsem a hned jsem se pustil do knihy Artyoma Borovika. Jmenuje se The Hidden War, vyšla v roce 1990 a Borovik, který ji napsal, strávil v 80. letech mnoho času v Afghánistánu se sovětskými silami.

Na jednu stranu je to skvělé čtení (byť angličtina chvílemi „dře“), ale na druhou, z pohledu spojenecké zkušenosti osmi let v Afghánistánu, je to čtení ne příliš veselé. Naídnu vám pár citátů. Na následující je nutné pohlížet dobovým pohledem. Jistě, dnes žádnou revoluci nevyvážíme. I když vlastně možná ano – konzum, pluralita, demokracie…, v případě Afghánistánu to revoluce je:

 „We were obsessed with our messianic mission and blinded by arrogance. How could we have possibly hoped to teach the Afghans anything when we ourselves never learned to manage our own economy properly? In reality we were exporting stagnation rather than revolution.“

A další, tentokrát o rozčarování a morálce:

 „In Afghanistan we bombed not only the detachments of rebels and their caravans, but our own ideals as well. With the war came the reevaluation of our moral and ethical values. In Afghanistan the policies of the government became utterly incompatible with the inherent morality of our nation.“

Jistě, už slyším námitky, že Sovětský svaz byl něco jiného, že sověti do Afghánistánu vtrhli, aby šířili komunismus atd. a podobně. Jistě, souhlasím, také nemám rád analogie. Ale platí to jen do jisté míry, což se týká zvláště předchozího citátu: není dnes i pro nás Afghánistán jakýmsi zrcadlem našich hodnot, našich systémů? A neděsíme se sami toho, že to, co hlásáme je jen nenaplnitelný ideál, že naše nedokonalost nemůže zplodit nic jiného než nedokonalost? Pokud nemám pravdu, proč jsme tak překvapeni a zděšeni průběhem voleb v Afghánistánu?

A nakonec si dovolím jeden tip. Tom Ricks na svých stránkách komentuje monografii připravenou 4. brigádou 101. výsadkové, která se sestává z poznámek velitelů během jejich nasazení v jihovýchodním Afghánistánu od března 2008 do letoška. Část knihy se týká přípravy na nasazení.

Three additional little things that struck me in the lessons. First, one of the captains used the phrase „tactical patience,“ which I was glad to see. This is a military virtue under appreciated by American forces. On the other hand, one of these guys still uses the awful phrase „Anti-Afghan Forces.“ Who are we to decide that? And what happens when we cut a deal with them, do they become the IFKAAF? (That is, „the insurgents formerly known as AAF?“) Finally, on the grounds that everyone should learn one new military abbreviation a day, I liked that another mentioned a  new Army acronym: MRK, for „mosque repair kit.“

3 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    Šťoural
    26. 10. 2009, 21:33

    Něco pro pesimisty,nová bojová vozidla pro Regional command south.
    1.Faze-získání iniciativy
    http://www.defenselink.mil/news/newsarticle.aspx?id=56381
    2.Faze-stabilizace
    http://www.defense-aerospace.com/article-view/release/109257/dutch-marines-forego-mraps%2C-get-on-their-bikes.html
    A myslel jste způsob stahování z Iráku 2006 nebo 2011?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Petr Z.
    27. 10. 2009, 12:39

    jen několik reakcí:
    „Ministři obrany v Bratislavě byli sice spokojeni McChrystalovu strategii, ale další vojáky mu skoro nikdo nepošle (naopak). Je to svým způsobem vyjádření nedůvěry v ten samý dokument, který ministři schválili“.. Myslím, že je potřeba to vidět nejen v kontextu války Afghánistánu, ale také ekonomické krize, tlaku domácí veřejnosti, a proč to neříct, nezájmu o zahraniční a bezpečnostní politiku. Není to tedy nedůvěra, ale spíše nevůle. Takové rozhodnutí pak chce notnou dávku politické zodpovědnosti, což politici neradi podstupují. Zvláště když sám Obama tak váhá. Což mě vede k druhému bodu..

    Je nyní skoro jasné, že Obama čeká na průběh druhého kola prezidentských voleb. Potřebuje nový impuls v dimenzi legitimity a myslím, že především pro domácí publikum. První kolo a několik nedávných incidentů uštědřilo „Obamově válce“ nepříjemné rány. Potřebuje dokázat, že vize demokratického Afghánistánu má jasné kontury. Což mě přivádí k třetímu bodu..

    Trocha filozofie ohledně demokracie? Inu proč ne. Žádný ideál není dokonalý, jistě, ale v tom bych problém neviděl. Aplikace demokratického režimu na Afghánistán, má samozřejmě trhliny a není to jen o tom, že se nepodařilo doržet korektní procedury, na což dávají Američané hlavní apel, ale je zde otázka, zda vůbec afghánská společnost něco takového chce, či zda sociální předivo je tomu přizpůsobeno. A tady bych si vzhledem k velké účasti dovolil být optimistický a zakončil příspěvek pozitivně. Ona i kmenová struktura, nejen v Afghánistánu, má v sobě něco egalitářského, něco co budí k neustálemu vyjednávání a politickým procesům..Možná, že shledáme, že v Afghánistánu jsou lepší podmínky pro demokracii než třeba na Středním Východě, kde se to autokraciemi jen hemží..

    REPLY
  • Profilový obrázek
    delfín
    3. 11. 2009, 0:21

    Docela dobrý komentář Petra, co dodat? Snad jen to, že magická zpráva McChrystala mohla být klidně napsána již v roce 2006 nebo 2007 a byla by naprosto stejná. Podle mě došlo po provedení velice dobré protiteroristické operace s cílem svrhnout Taliban a narušit nebo zničit struktury teroristických základen k podcenění celé situace a usnutí na vavřínech. Samotná bojová operace USA byla dobře naplánována s využitím Severní koalice ale stejně jako v Bosně, Kosovu, Iráku či dalších operacích nebyl zcela jasný a propracovaný plán poválečné rekonstrukce kolabujícího státu, pokud vůbec existoval. Do roku 2006 ISAF přišel o iniciativu a politická netečnost velmocí vytvořila podmínky pro obnovu bojeschopnosti protikoaličních sil. Hold Irák byl na prvním místě přes deklarovanou schopnost USA vést dvě velké války, chcete li operace velkého rozsahu. Vidím tady některé podobnosti spojené s neúspěchem bývalého CCCP, možná i Vietnamem. 1) Jasná strategie pro AFG ano/ne, 2) Jasná definice cílů co chceme dosáhnout a v jakých fázích (letech) ano/ne 3) Implementace demokracie/socialismu v zemi kde většina lidí žijících mimo velká města neví, co ta slova znamenají 4) Jasný plán rozvoje infrastruktury v AFG ano/ne (PRT na území AFG nejsou v jednotném úsilí do dnes koordinovány) a dá se poukázat na další paralely. McChrystal, popsal to, co už mělo být popsáno před několika lety (možná by to dnes napsal i inteligentní důstojník v hodnosti kapitána). Na jednu stranu ISAF nelze upřít viditelný pokrok v některých oblastech rozvoje infrastruktury a dokonce i v oblasti bezpečnosti. Na druhou stranu podpora civilního obyvatelstva, jako základní podmínka pro úspěšný COIN je v některých oblastech AFG v nenávratnu a nový prezident AFG ji asi nepomůže posílit. Talibové jsou úspěšní v MEDIAOPS a v oblasti psychologických operací si také nevedou zle. Následující rok, dva bude o okamžité implementaci nové strategie pro AFG, posílení bezpečnosti obyvatelstva, důvěryhodné vládě a jasném profilování ISAF proč tam vlastně jsme. To platí pro obě strany, protože i politici NATO v tom mají hokej. To vše bude muset být podmíněno dynamickým rozvojem státu ve všech oblastech (úspěch musí být vidět). Ano, existuje i druhá varianta, podle mě málo pravděpodobná a to neúspěch a zpracování evakuačních plánů, včetně stažení vojsk. V tomto případě by to byla katastrofa spojená s prohrou ve válce proti terorismu, seriozní rána pro NATO a další body pro Usamu. Nezbývá než držet palce moudrým a doufat, že Paroubkové a další političtí experti žijí pouze v ČR.

    REPLY

Nejnovější komentáře