fbpx

Monstra všude kolem

Počítač funguje, takže snad budu schopen přispívat častěji.

Začnu zlehýnka věcí, která ne zcela možná patří na tento web, ale jde o skvělý nápad plný dobrých postřehů. Politolog Stephen M. Walt umístil na svůj blog příspěvek, ve kterém popisuje „děsivá monstra“, která strašila a straší při debatách o zahraničních vztazích.

Žebříček je následující (komentáře proč si přečtěte na Waltově blogu):

1) The „Domino Theory“, 2) Y2K, 3) „Rogue states“, 4) „Monolithic Communism“, 5) „Strategic Minerals and Resource Dependance“, 6) Immigration, 7) Soviet Military Power, 8) „Bogeymen from Latin America“, 9) „Declinism“ a 10) „Islamofascism“

Musím uznat, že jde skutečně o citlivý výběr. Obzvláště oceňuji vzpomínku na Y2K (to ale byla úžasná pitomost, kdo to zinkasoval?), zařazení „Domino Theory“ (což je stále vlivná teorie – můžeme jí slyšet i při úvahách o Afhánistánu a předtím Iráku – ale vlastně nikdy příliš nevyšla) a konečně „Islamofascism“ (úžasný „neoconí“ marketingový tah, který nevyšel). A tak mně napadá, jaká by byla naše monstra? To, co nesmí chybět při místních debatách. Třeba:

1) Korupce, 2) „vševojsková armáda“, 3) „volná ruka trhu“, 4) „stranické sekretariáty“ a 5) Sudetští Němci.

Máte nějaké další nápady? Přidejte monstra do komentáře pod textem a za pár dnů si můžeme udělat výstavku.

6 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

6 Comments

  • Profilový obrázek
    Jiří "Shadow" Novák
    2. 11. 2009, 11:44

    Dobrý den všem-já bych do monster ještě zařadil „rasová diskriminace“, „výběrové řízení na státní zakázky“ a „personální a organizační reforma AČR“.
    To jsou moji favorité.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Honza Havránek
    2. 11. 2009, 11:58

    Poznámka k Waltovu příspěvku: autor klidně mohl zařadit „9/11“ jako podnět a přísudek všech bezpečnostních článků, studií a sminárních prací (včetně těch mých). Aniž bych chtěl napadnout důležitost událostí z 11. září, které bezpochyby měly zásadní dopad na chápání i studium bezpečnostních problémů, stalo se zásadou, že každá konference či diskuse musí 11. září obsahovat. Co myslíte?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    delfín
    3. 11. 2009, 0:41

    Jiřího bych upřesnil. „jak transparentní veřejnou zakázkou podpořit český obranný průmysl v době krize“

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Petr Z.
    6. 11. 2009, 20:10

    Rychlou rekaci na Františka Šulce. Buď nechápete smysl Waltova článku, nebo máte poněkud zkreslené, bez urážky, vidění. Opravdu si myslíte, že korupce ať už v české společnosti či armádě, je jen takové „strašidýlko“? Bubák, který se nezakládě na pravdě…? To byl IMHO smysl Waltova článku – ukázat na nesmyslnost některých bezpečnostních témat…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    František Šulc
    6. 11. 2009, 23:30

    Ad Petr Z.: Ale chapu, chapu. Korupce je až příliš vážná, ale pokud se podíváte, kdo byl za korupci v posledních 20 letech potrestán, zjistíte, jak je to tristní. Takže vlastně neexistuje, tedy… Jsme neustále přesvědčováni, že není, že jakékoli obvinění v tomto duchu je vlastně vždy jenom „politický“ či „osobní“ útok na někoho. Korupce se v této zemi bere jako ono „strašidýlko“, alespoň částí naší společnosti. Kým, dosaďte si sám. Ale hlavně, neberte to příliš vážně. Je to celé myšlené jako nadsázka. A co takhle přjít s vlastními „monstry“, „strašidýlky“, jak chcete atp.? Jsem zvědav.

    REPLY

Nejnovější komentáře