fbpx

I Want You! (audio spoty)

Minule zde byly prezentovány náborové video spoty. Dnes se budeme věnovat česko-slovenským rozhlasovým náborovým kampaním.

Zatímco video spot měla česká armáda ve své profesionální historii jenom jeden, náborových kampaní zprostředkovaných rozhlasovými vlnami bylo hned několik. Náboráři se zaměřovali jak „plošně“ na všechny ochotné občany sloužit v armádě, tak adresně na určitá povolání a věkové skupiny. Plošné kampaně byly poněkud „uřvané“, jako je to v této upoutávce běžící v dob olympiády v roce 2004, přesto však zřetelně obsahovaly klíčovou informaci, kam se mají zájemci obrátit:

[audio:http://www.onwar.eu/wp-soubory/olymp1.mp3|titles=olympiáda 2004]

Adresně se nábor zaměřoval např. na zájemce o studium na Univerzitě obrany, jako v těchto třech zvukových inzerátech, které by si „jako z oka“ vypadly:

[audio:http://www.onwar.eu/wp-soubory/FEM.mp3|titles=Univerzita obrany 1] [audio:http://www.onwar.eu/wp-soubory/FVT.mp3|titles=Univerzita obrany 2] [audio:http://www.onwar.eu/wp-soubory/FVZ.mp3|titles=Univerzita obrany 3]

Možná že byly zhotoveny stejnou technologií, jako hlášení na vlakových nádražích. V každém případě jejich zhotovení v jedné šabloně nijak neliší produkt nabízený jednotlivými fakultami. Jak už jsme si zvykli z www.army.cz, na www.unob.cz se nabízený produkt rovněž chválí sám…

Zajímavé je opět srovnávat český a slovenský přístup. Kampaň zaměřená na moravské zájemce o službu v armádě (Armáda na Moravě) propaguje spíše než armádu vystoupení Maxíků. K tomu lze dojít nejenom z hlavního audio spotu, ale také z následného kratšího spotu:

[audio:http://www.onwar.eu/wp-soubory/morava.mp3|titles=Morava] [audio:http://www.onwar.eu/wp-soubory/morava1.mp3|titles=Morava 1]

Oba spoty jsou opět „ukřičené“. Pro srovnání uzavřeme sérii slovenským spotem zvoucím veřejnost na podobnou akci, ale postaveným na vtipném protikladu staré, konskripční, a nové, profesionální armády.

[audio:http://www.onwar.eu/wp-soubory/sr.mp3|titles=Slovenský šot]

Snad se tato závěrečná zvuková poznámka bude zdát poněkud, podpásovou, ale tohle volání mělo na rozdíl od výše probíraných kampaní historický úspěch:

[audio:http://media.rozhlas.cz/_audio/00276969.mp3|titles=Svobodní vojáci]

Zvukové záznamy povstaleckého vysílání Českého rozhlasu

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře