fbpx

Al Kajda a zbraně hromadného ničení

Zdá se, že doba, kdy je terorismus nejvíce skloňovaný fenomén mezinárodní bezpečnosti, zdaleka není za námi. Jen pro připomenutí stručný přehled událostí posledních dvou měsíců – odhalení teroristy na lince do Detroitu,  nový vzkaz Usámy bin Ládina, sebevražedný teroristický útok na základně CIA v Afghánistánu, vystupňování útoků na Al Kajdu v Jemenu a naposledy i oficiální přiznání somálských povstalců k jejich napojení na odnož Al Kajdy.

Do toho čelí Obamova administrativa ostré kritice za postup v otázkách boje proti terorismu, zejména na domácí půdě.

To zdaleka není všechno.Studie Rolfa Mowatt-Larssena z Belfer Center for International Studies při Harvardově univerzitě  připomněla, že vedení Al Kajdy stále usiluje o získání zbraní hromadného ničení (ZHN). Mowatt-Larssen, bývalý ředitel CIA pro otázky ZHN, mapuje snahy teroristů v této oblasti za období 1988 – 2003 a podrobně komentuje chronologii jednotlivých událostí.

Zamýšlí nad otázkou, z jakého důvodu Al Kajda nepoužila ZHN v útocích po 11. září.

  1. Biologické nebo chemické útoky  se dají relativně snadno izolovat. Opakování „antraxových“ útoků, které následovaly těsně po 11. září by nyní nepřineslo kýžený efekt. Tehdy přispěly k nejistotě, která následovala po útocích na New York a Washington.
  2. Podobně je to s improvizovanou bombou s radioaktivním materiálem (tzv. špinavá bomba, dirty bomb nebo také Improvized Nuclear Device).
  3. Zbývá tedy odpálení bomby s jadernou náloží. To podle Mowatt-Larssena odpovídá strategii Al Kajdy nejlépe. Proč se Al Kajdě takový útok zatím nepodařil? Důvodů může být několik: centrální vedení, které jediné doposud koordinovalo útoky ZHN je paralyzováno a není schopné útok zkoordinovat. Al Kajdě chybí radioaktevní materiál (i přes snahy v 90. letech jej získat třeba v Jižní Africe nebo v zemích bývalého Sovětském svazu).

Autor studie dále říká, že Al Kajda si vybírá prostředky k útoku tak, aby splnily kýžený efekt a zneškodnily specifický cíl, a nikoliv podle toho jak je snadné si je opatřit. Tato argumentace nabourává tradiční analytický přístup: čím dostupnější ZHN jsou, tím spíše útok nastane. Proto náhodné odpálení bomby s příměsí radioaktivích prvků by oproti monstróznímu 11. září vypadalo jako plácnutí do vody, jakkoliv závažné. (Jeden z odborníků na terorismus s oblibou říká: „Teroristé mají ego“.) Z tohoto hlediska si Mowatt-Larssen všímá několika zmařených nebo nedotažených pokusů o rozsáhlé chemické i biologické útoky:

September-December 2002
Zarqawi associates infiltrate into Turkey, UK, Spain, Italy, France, Sweden, Germany and other countries and begin coordinating ricin and cyanide attacks in a loose association of terrorist cells in several countries.
Note: The U.S. President and Vice President receive briefings on the Zarqawi network’s poisons and toxins-based activities.  Over the course of several briefings, the loosely associated network grew from a handful of terrorists in one country to extremists identified in over 30 countries.
January 5, 2003
Seven extremists are arrested in UK in the “ricin plot,” the Zarqawi network’s effort to use ricin  poison on the London Underground.
Note: This highly publicized reporting, including the shooting death of a London policeman in a raid on a terrorist safehouse, represented the front edge of a wave of arrests that take place in the United Kingdom, continental Europe and other parts of the world over the next several months. The arrests confirm the reliability of the intelligence reporting and produce forensic evidence of crude poisons and toxins-related attacks planning.
January-March, 2003
Zarqawi-associated operatives are arrested and ricin/cyanide attacks are disrupted in the UK, Spain, Italy, and France.

I přes události popsané v úvodu se zdá, že si Obamova administrativa naléhavost tohoto problému uvědomuje, alespoň „na papíře“. Nakolik bude v potírání těchto hrozeb úspěšná se doufejme dozvíme zase za pár let z obdobné zprávy.

12 comments
Profilový obrázek
Jan Havránek
CONTRIBUTOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

12 Comments

  • Profilový obrázek
    Petr Z.
    11. 2. 2010, 17:03

    jen několik poznámek:
    – za prvé bych chtěl zdůraznit, že obrovské haló, které nastalo po 911 ohledně ZHN a terorismu není příliš na místě, šance si opatřit/ukrást jadernou zbraň, která by ještě byla provozu schopna je opravdu malá. A ta šance je ještě zmenšena o aktivitu a práci zpravodajských služeb. Možnost vlastního research and develepoment je nulová. Takže mě spíš než proliferace jaderných zbraní do rukou teroristů straší extrémní proliferace zbytečných publikací na toto téma. Chceme-li se pustit do spekulací, měli bychom to ovšem činit kvalifikovaněji než Larssen.
    – proč AQ nepoužila biologické a chemické zbraně jen proto, že to není tak docela efektivní? To je nesmysl, zvláště když při kalkulacích úspěchu teroristických útoků nesmíme zapomenout na psychologický efekt. To samé platí o špinavé bombě, tvrdit, že její odpálení v nějakém městě by bylo neúčinné je dle mého názoru hloupost, davové šílenství (nekvalifikované obavy z radiace) by mělo za následek o mnoho více lidí a každopádně by to vedlo k diskreditaci vlády a zpravodajské komunity.
    – ovšem opět do reality, AQ prostě není omnipotentní entitou, která je schopna všeho a je tedy i na místě analyzovat její schopnosti a ty jsou v tomto ohledu velmi pravděpodobně slabé. Je velký rozdíl mezi vytrénováním jedince pro sebevražedný atentát a koupě – transport – ukrytí – transport – použití chemických zbraní.
    – mimochodem není zajímavé jak veškeré podezřelé aktivity v roce 2003 byly hned přičteny Zarqáwímu? :c)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Mirek Lipowski
    12. 2. 2010, 12:18

    Souhlasi s Petem Z., hranice potencialnich teroristu v ramci pouzitu zbrani h

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Mirek Lipowski
    12. 2. 2010, 12:43

    Omlouvam se, ale trochu mi to odeslani ujelo …. do neznama.

    Souhlasim obecne s tvrzenimi Peta Z, a dodavam, ze „Islamiste“ by „vice nez pravdepodobne“ jiz pouzili zbrane hromadneho niceni (v ramci prosazovani svych hodnot), pokud by k nim meli pristup. Staci si precist jejich ideologicke manifesty.

    ML

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Petr Z.
    12. 2. 2010, 18:34

    Mimochodem ty antraxové útoky, které jsou zmíněny, neměla na svědomí al-Qá´ida ani žádný islamistický radikál.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Šťoural
    13. 2. 2010, 0:45

    Já bych A.Q. moc nepodceňoval,mají velice dobré nápady.Koho by napadlo před 11.9. používat Boeing jako chytrou munici?
    V Iráku A.Q.I. běžně používala ZHN,myslím rok 2006 nebo 2007.Unášeli cisterny s chlorem určené do městských vodáren.Předělala je na sebevražedné a útočili v městech.USA omezili dovoz chloru a v městech se objevila cholera.
    Celkem jednoduchý plán jak ochromit Prahu,odpálit přečerpávací stanici od Jizery a následně otrávit Želivku.Život v Praze se zastaví.Nikdo nebude schopen sehnat tolik cisteren.

    REPLY

Nejnovější komentáře