fbpx

Szczere wyrazy współczucia

Nedaleko Smolenska dnes havaroval letoun Tu-154M, na jehož palubě zahynul polský prezident Lech Kaczyński. Na palubě byly i desítky politiků, elita armády, guvernér centrální banky, ombudsman a další. Všichni letěli uctít výročí masakru polských důstojníků v Katyni.

Je nutné si počkat na výsledky všetřování, ale zdá se, že na vině mohlo být špatné počasí a snaha přistát za každou cenu. Letounu, který velice doluho kroužil nad letištěm prý také mohlo dojít palivo… Ale samozřejmě se nedá vyloučit žádná z možností. Každopádně, dá se očekávat, že se kolem této havárie vyrojí řada spekulací a konspiračních teorií. Už nyní se hovoří o „prokleté Katyni“, o tom, jak tato havárie ovlivní polsko-ruské vztahy a připomíná se smrt generála Wladyslawa Sikorského… Myslím však, že bude lepší se držet při zemi.

Ale v tuto chvíli je to jedno.

Představitelé ozbrojených sil, kteří zahynuli při havárii:

  • Stanisław Jerzy KOMOROWSKI – náměstek ministra obrany
  • generál Franciszek GĄGOR – náčelník generálního štábu
  • generál broni Bronisław KWIATKOWSKI – šéf operačního oddělení
  • Generał dywizji Tadeusz BUK – velitel pozemních sil
  • gen. broni pil. Andrzej BŁASIK – velitel vzdušných sil
  • viceadmirál Andrzej KARWETAvelitel vojenského námořnictva
  • divizní generál Włodzimierz POTASIŃSKI – velitel speciálních sil
  • brigádní generál Kazimierz GILARSKI – velitel varšavské posádky
  • divizní generál prof. dr hab. Tadeusz PŁOSKI – vojenský biskup
  • brigádní generál dr Mirosław Miron CHODAKOWSKI – pravoslavný kaplan polské armády

Posádka:

  • mjr pil. Robert Karol GRZYWNA
  • kpt. pil. Arkadiusz PROTASIUK
  • por. Artur Karol ZIĘTEK
  • chor. Andrzej MICHALAK
  • Natalia Maria JANUSZKO
  • Justyna MONIUSZKO
  • Barbara M. MACIEJCZYK

Za On War | On Peace posílám do Polska kondolence. Upřímnou soustrast.

19 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

19 Comments

  • Profilový obrázek
    Jiří "Shadow" Novák
    10. 4. 2010, 19:52

    Každý člověk je nenahraditelný a jeho ztráta je je tragédií, která je nezvratná. Doufejme, že Ti kdo odešli, aby se jejich světlo spojilo s Velkým, budou žít dál ve vzpomínkách ostatních.
    Já budu vzpomínat. Čest jejich památce.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    pišta
    10. 4. 2010, 20:06

    Moc nedokážu slovy vyjádřit pocity z této tragedie… Doufám alespoň, že naše levice teď ztratí chuť blokovat vyslání našich arturů s obsluhou pro Poláky v Afghánu….

    REPLY
  • Profilový obrázek
    satan
    11. 4. 2010, 19:38

    hmmm., tak na to na co Stalin potřeboval čistky stačí jeden nepodařený let…nee, nechci být nemístný, nepatřičný a nezdvořilý, je to neskutečná tragedie. Říká se: “ o mrtvých jen dobré“ ale, asi se to už nikdy nedozvíme,ale zajímalo by mne : nakolik kapitán byl při přistání pod tlakem mnoha cestujících potentátů, a nakolik byl ochoten naslouchat dobře míněným radám ruského ŘLP tváří tvář faktu, že cestoval DO RUSKA na tryznu na památku několika tisích příslušníků polské inteligence a armády likvidovaných sověty v roce 1942. PS: tak trochu přežitek bývalého režimu vypravit bezmála všechny klíčové funkcionáře polské armády dohormady, nemyslíte. V každém případě, čest jejich památce!

    REPLY
  • Profilový obrázek
    HEDP
    12. 4. 2010, 19:37

    Smutná událost je každé úmrtí.

    Co se neodehrálo v kabině …….
    ŘRL předalo informaci o mlze v prostoru letiště…. a fakt že je zavřené… Posléze byla tato informace transportovaná interkomem do prostoru paluby…delegaci.
    Po krátké prodlevě se pan prezident podíval na hodinky a vyjádřil obavu zda stihnou obřad…. Vedla sedící ministr obrany řekl že udělají vše co je možné(a stalo se) …. Následně vstal generál letectva a osobně pohovořil s druhým pilotem (kapitánem) o tom jak si představuje svoji službu v armádě …….výsledky známe.

    Vše co jsem napsal se nikdy nestalo a jakékoliv podobnosti jsou pouze souběh náhod…..

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    24. 4. 2010, 12:00

    Také bývalý kapitán letounu zesnulého ruského prezidenta Borise Jelcina se dostal do situace, kdy od šéfa státu uslyšel: „Udělej to, jak chceš, ale přistát se musí!“ Něco podobného se podle médií mohlo odehrát i na palubě polského prezidentského letounu, který se v sobotu zřítil u Smolensku, i když podle úřadů dosud nic tyto spekulace nepotvrzuje.

    Rozhovor s pilotem „Voloďou“, který létal ve službách prezidentů Michaila Gorbačova a Borise Jelcina, dnes zveřejnil list Moskovskij komsomolec ve snaze dobrat se odpovědi na otázku, co přimělo posádku letadla Tu-154M polského prezidenta k osudovému pokusu o přistání, při kterém zahynul jak prezident Lech Kaczyński, tak i dalších 95 lidí na palubě.

    Případ s Jelcinem se podle bývalého kapitána odehrál cestou na zasedání skupiny G8 v Londýně. „Když jsme vyletěli z Vnukova, počasí bylo perfektní, ale u Londýna nám oznámili, že na letišti je mlha a viditelnost 175 metrů,“ zavzpomínal. „Rozhodl jsem se přeletět na záložní letiště. Musel jsem to ohlásit prezidentu Jelcinovi. Jdu za šéfem prezidentovy ochranky Koržakovem, protože jen s jeho svolením jsem směl vstoupit do prezidentského salonku, a vysvětluji situaci. Koržakov byl chytrý chlapík, a tak řekl: ‚Špatné zprávy si oznam sám.‘ Jdu za Jelcinem, zrovna jedl, a říkám, že počasí je velmi špatné, a tak jsem se rozhodl přistát na záložním letišti Shannon v Irsku.“

    Jelcin prý přijal kapitána velmi nepřívětivě a prohlásil: „Třicet let létám, ale na záložní letiště jsem se, soudruhu veliteli, nikdy nedostal. Musím se setkat s (britským premiérem Johnem) Majorem. Udělej to, jak chceš, ale přistát musíš.“

    Kapitán se rozhodl vše si rozmyslet, a tak začal nad letištěm kroužit a mezitím se spojil s kolegou, který letěl s druhým letadlem před prezidentovým strojem. Ten mu pak ohlásil své úspěšné přistání. Viditelnost sice odpovídala hlášení meteorologů, ale naváděcí systémy pracovaly dobře. A tak „jsem se taky rozhodl přistát a skutečně jsem přistál v mlze při viditelnosti 175 metrů“.

    Pilot si však byl tehdy naprosto jist letadlem a ještě před letem s prezidentem si vyzkoušel „nanečisto“ dosednutí na Heathrow, kde i dříve mnohokrát přistával, takže se mohl na vybavení letiště naprosto spolehnout. Londýnské letiště je navíc vybaveno „běžící vlnou“ světel navádějících stroj na dráhu. „U nás v Rusku takový systém, který velice usnadňuje přílet na přistání i samo přistání, nikde není,“ konstatoval.

    Nakonec přistál tak měkce, že si vysloužil i pochvalu od samého maršála Šapošnikova, bývalého letce, který byl s prezidentem také na palubě.

    Nad Smolenskem by ale Jelcinův pilot raději „desetkrát měřil“, než by se rozhodl přistát. Hlavně by si dal pozor na to, že vojenské letiště sotva bude vybaveno pro přistání podle přístrojů, nemluvě o rozdílech v práci civilních a vojenských dispečerů. Kapitána rovněž zaskočily zprávy médií, že letoun několik stovek metrů před přistávací drahou narazil do stromů, které v okolí letiště neměly co dělat.

    V Rusku podle pilota platilo pravidlo, že před letem s hlavou státu se odehraje ještě zkušební let, aby se posádka mohla seznámit se všemi zvláštnostmi letiště, na které prezident míří. Neví však, zda podobné pravidlo platí i v Polsku. O stroji Tu-154 nicméně nemá pochyb, patří prý k „nejbezpečnějším letadlům své třídy“.

    Bývalý pilot připomněl, že po havárii gubernátora Alexandra Lebedě v roce 2002 se vynořily pověsti, že důležití pasažéři často nutí posádku přistát navzdory špatným podmínkám. Podobná nepříjemná historie se prý i dříve stala s polským letounem. Každopádně však pokyny z letiště mají jen doporučující charakter a konečné rozhodnutí náleží kapitánovi letadla.

    Sám Kaczyński se podle médií dožadoval potrestání svého pilota, který se v srpnu 2008 navzdory prezidentově přání rozhodl z bezpečnostních důvodů přistát nikoliv v Tbilisi, ale v Baku. Tento precedens mohl podle médií přimět posádku pokusit se přistát ve Smolensku za každou cenu. Nicméně polský generální prokurátor Andrzej Seremet v pondělí uvedl, že nyní nejsou k dispozici žádné informace o tom, že by pilotům dal pokyn sám prezident.

    (http://www.letectvi.cz/letectvi/Article69133.html)

    REPLY

Nejnovější komentáře