fbpx

Na brazilském rovníku a zadním dvorku USA

Velkolepá přehlídka v Moskvě, 2010; Foto Amarhgil, via Wikimedia Commons

Jedním z mnoha státu světa, s nímž Rusko uzavřelo tzv. strategické partnerství je Brazílie. V jejím případě se tak stalo v říjnu 2005, kdy prezidenti Vladimir Putin a Lula da Silva v Moskvě podepsali příslušnou mezinárodní smlouvu. Mám za to, že stojí za zmínku, že Brazílie je, vedle Indie, jedna z mála zemí, s nimiž Rusko potenciálně opravdu může vytvořit partnerství, které snese označení strategické. Termín strategické partnerství totiž začal být v ruském zahraničně-politickém slovníku natolik nadužíván, že slovo „strategické“ vlastně ztratilo svůj reálný význam.

Nedávno skončená návštěva prezidenta da Silvy v Moskvě (pobýval tam 14. a 15. května 2010) znamenala další posun – ruská strana deklarovala, že se Brazílie může připojit k ruskému satelitnímu navigačnímu systému GLONASS, jenž by měl poskytovat obdobné služby, jako americký GPS a evropské Galileo.

Přidáme-li k této nové dimenzi smlouvu z roku 2003, na jejímž základě si oba státy vyměňují vojenské technologie a navázaly spolupráci na vývoji nových, začíná se rýsovat docela zajímavý obrázek, kdy rusko-brazilská vojensko-technologická spolupráce může ze stále asertivnější Brazílie velmi rychle učinit skutečně významného konkurenta USA v Latinské Americe a potenciálně i v jižním Atlantiku. V rámci zmiňované smlouvy byly například do Brazílie roku 2008 prodány vrtulníky Mi – 35 (právě se vyjednává o prodeji licence na jejich výrobu) a nově se začala dojednávat dodávka systému protivzdušné obrany.

Москва и Бразилиа ведут переговоры по поставкам российской системы ПВО в Бразилию, сообщил журналистам глава Федеральной службы по военно-техническому сотрудничеству (ФСВТС) Михаил Дмитриев. По его словам, пока не достигнута договоренность о том, какую систему ПВО Россия может поставлять Бразилии. „На какие согласятся. Это могут быть „ТОРы“, – сказал Дмитриев. „В качестве перспективной рассматривается система ПВО в общем плане“, – заметил он. Переговоры ведутся в рамках совместной торгово-экономической комиссии. „Из этого (переговоров) еще ничего не вылилось, но проработка этой тематики идет“, – уточнил Дмитриев. Он напомнил также, что Россия и Бразилия еще в 2008 году заключили вертолетный контракт на Ми-35. „Сейчас речь может идти об опционе“, – сообщил глава ФСВТС.

Představme si nyní hypotetický scénář, k čemu například může intenzivní spolupráce mezi Moskvou a Brazílií vést: Brazílie vybavená ruským systémem protiletecké obrany, mající přístup k datům ze systému GLONASS a vyzbrojena moderními (ruskými, či rusko-indickými) letadly oznámí, že znovu zahajuje svůj vlastní vojenský jaderný program. Navzdory Obamově iniciativě a členství (například) ve skupině G20 je totiž evidentní, že důležitými a plně emancipovanými mocnostmi jsou pouze ty, které jsou nejenom lidnaté a mají velkou ekonomiku, ale zejména ty, které mají vlastní jaderný arzenál.

Vedle „zneklidnění“ USA, na čemž má zájem řada hráčů, by se Rusko konečně mohlo etablovat na „zadním dvorku“ USA v prostoru, který má významnou kapacitu (ani Kuba ani Nikaragua takový potenciál nikdy neměly) a který může být, téměř okamžitě, využít například pro posílení ruské pozice ve vesmíru. SSSR/Rusko vždy velmi trpělo skutečností, že na jižní polokouli nemohlo rozmístit dostatečné množství zařízení nutných pro efektivní podporu letů do vesmíru a Brazílie leží přímo na rovníku, což je pro lety do vesmíru (zejména pro dosažení geosynchronní oběžné dráhy) velmi podstatné. V tomto ohledu už Rusko svůj záměr ostatně deklarovalo.

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře