fbpx

Afghánistán, válka a muzika

Děkuji Dušanu Rovenskému za odkaz na YouTube vložený v komentáři k Bitva u Wantu: „Nebeští vojáci“ v krvavém Nuristánu (2. část), který se týkal autentických záběrů z akce proti americkým vojákům. Shodou okolností se mezi videi nacházely i klipy doprovázené v Rusku velice populární pop-rockovou hudební skupinou Любэ/Ljube/Lube. Její příznivci ji mohli v Česku vidět na živo 10. prosince 2007 v Kongresovém centru Praha, kde Lube odehráli velmi vydařený koncert, na který se sjela nejenom místní rusky mluvící komunita, ale také její fanoušci z Česka, Slovenska a Polska. To vše za tradiční ignorace prakticky „všeho ruského“ místními sdělovacími prostředky.

Co je na této hudební formaci zajímavé, je její propojení s národními tématy, zejména s armádou. Snad s výjimkou Alexandrovců a Landy nebývá totiž zvykem, aby hudebníci na civilních koncertech vystupovali v uniformách, natož aby se v dnešní době angažovali ve „vojenské kinematografii“ a aby jejich texty byly nějak „angažované“ a reflektovaly širší souvislosti běžného života.

Rusko je v tomto ohledu velmi zvláštní. Existuje poměrně hodně hudebních skupin, jejichž produkce představuje to, co u nás vyšlo na LP Zelené písničky, dnes znovu vydané Levnými knihami. Hudební server www.101.ru nabízí dokonce zvláštní sekci Военная Песня/vojennaja pesnia, kde je možné se seznámit s produkcí ruských skupin vystupujícími v uniformě a zpívajícími o válce, vojně a vojenském životě, a to jak obrazem, tak i poslechem kliknutím na tlačítko Слушать Интернет радиостанцию a výběrem příslušného formátu. Pro ty z vás, kteří umějí ještě rusky, to bude jistě docela zajímavý zážitek.

Zvláštní postavení mezi vojensky orientovanými kapelami má právě Lube, jehož album z roku 1996 Kombat v textech reflektovalo první rusko-čečenskou válku. Mnohé z z těchto písní jsou použity jako doprovod klipů s vojenskou tématikou umístěných na YouTube. Zde je pět odkazů na youtube na videa s písněmi, které se objevily v roce 2004 na zvláštním CD věnovanému nacionální tématice sovětského a ruského vojenství – давай за/Davaj za, Комбат/Kombat, Солдат/Soldat, Шагом марш/Šagom marš, Последний бой/Poslednij boj.

7 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

7 Comments

  • Profilový obrázek
    Michael Romancov
    26. 5. 2010, 9:20

    Pěkný článek a když už je tu diskutováno téma hudby a filmů tak si dovolím doplnit, že video k písni Kombat je ze seriálu Trestný prapor, blíže viz např. http://www.csfd.cz/film/200703-trestny-prapor/ a jedna verze písně Davaj za je pro změnu doprovázena záběry ze seriálu Grozovy vorota, blíže viz např: http://www.csfd.cz/film/236349-grozovye-vorota/zajimavosti/

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Michael Romancov
    26. 5. 2010, 9:22

    Pardon, ten druhy seriál se jmenuje Grozvoye vorota, koukám, že mi tam to e vypadlo :-).

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ivo
    26. 5. 2010, 10:15

    Je to skutečně zvláštní fenomén, na západě si nic podobného představit nedokážu. Přijde mi to takové byzantinské (myšleno v sepětí se státem). To samé lze pozorovat na vztahu církev – stát. To samozřejmě nijak nedeklasuje onu tvorbu jako takovou.

    Mimo jiné, seriál Grozvoye vorota byl mezi výsadkáři vcelku populární. Bohužel jen mezi těmi staršími, jelikož verze, kterou jsme měli k dispozici nedisponovala českými titulky :-(.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    masakrist
    5. 6. 2010, 1:37

    To ivo: máte pravdu, byzantinské. Setkal jsem se s podobnými projevy nejen v Rusku, ale i na Kavkaze. Má pacifistická otázka zní: taková je duše vojáka? Doufal jsem, že podobný étos je k smíchu…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Jan Schneider
    27. 8. 2010, 2:20

    S velkým zájmem a pochopením jsem přečetl tento článek. Musím se přiznat, že mě doslova „rozhodil“ tento klip:
    http://www.youtube.com/watch?v=fctg3NOHOWI
    Je to Ljube, a je to zážitek velmi mnohostranný, snad by bylo dobře říci překvapivý a nejednoznačný (při pohledu na ty uniformy stále cosi z minulosti v člověku rezonuje, a nutí k novému a novému promýšlení současnosti; avšak běda těm, kteří mají navěky jasno!). — Perfektní rockový řev nad sborem typu Alexandrovců (nebo jsou to přímo titi? nevím, je to celkem jedno) mě konsternoval. Fantastická melodie, síla sboru. Jestli husiti nějak zpívali, napadá mě, tak to asi nebylo tak akademicky, jak se rádo předvádí, ale spíše nějak takto. Jednoznačně síla. — Dobrá je poznámka o ignoranci prakticky všeho ruského. Ano. Je to možná výsledek toho, že proti bolševikovi se mělo bojovat za bolševika. Teď už pozdě bycha honit. Ale to je jiná písnička. Zdravím všechny, jimž Ljube zahýbala osrdím.

    REPLY

Nejnovější komentáře