fbpx

Cena amerických válek za posledních 230 let

Kongresový výzkumný tým (Congressional Research Service, CRS) před pár týdny aktualizoval výzkum, v rámci kterého srovnává cenu jednotlivých velkých válek za posledních 230 let v dnešních dolarech. Podle propočtů je posledních devět let druhým nejdražším konfliktem pro Spojené státy ve sledovaném období.

Bylo na něj vydáno 1,15 bilionu dolarů (22,5 bilionu korun; pro srovnání, jde o dvacet současných českých rozpočtů). Druhá světová válka stála 4,1 bilionu dolarů (v tehdejších dolarech 296 miliard) a ve svém vrcholu „konzumovala“ téměř 36 procent amerického hrubého domácího produktu. Oproti tomu současné konflikty „spolykají“ 1,2 procenta HDP.

Provést jak výpočet nákladů, tak přepočet nebyla žádná legrace a je nutné k obojímu přistupovat s jistou rezervou.

One problem is how to separate costs of military operations from costs of forces in peacetime. In recent years, the Department of Defense (DOD) has tried to identify the additional “incremental” expenses of engaging in military operations, over and above the costs of maintaining standing military forces… Before the Vietnam conflict, the Army and Navy, and later the DOD, did not identify incremental expenses of military operations. For the War of 1812 through World War II, CRS estimated the costs of conflicts by calculating the increase in expenditures of the Army and Navy compared to the average of the three years before each war… Figures are problematic, as well, because of difficulties in comparing prices from one vastly different era to another. Perhaps a more significant problem is that wars appear vastly more expensive over time as the sophistication and cost of technology advances, both for military and for civilian purposes.

Uvedená data jsou i přes možnou nepřesnost zajímavá, například tím, že ukazují kontinuální růst nákladů (s výkyvy) na války. To se dá vysvětlit náročností technologií, logistickým zabezpečením vedení operací a vojáků atp. Také mně zaujalo (tento postřeh je nutné brát s rezervou), že jakoby se v čase snižovalo procento (ne kontinuálně), které se vynaloží na válku z HDP. Možná je to ale jenom optický klam, který se dá vysvětlit třeba porovnáním jednoho konfliktu po druhém, protože každý byl jiný, zahrnoval jiné počty vojáků i použité prostředky a probíhal v různých oblastech. Pokud to ale není optický klam, zajímalo by mně, zda je to trend a proč.

3 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    22. 7. 2010, 13:18

    Františku, jedná věc je kolik bylo na kterou válku vynaloženo finančních prostředků a druhá, kolik která válka naopak finančních prostředků přinesla americkému hospodářství. Spíše než jen prosté náklady by mě zajímalo porovnání těchto dvou položek (jenže tady si myslím, že ty příjmy jdou mnohem hůže spočítat než výdaje). Například taková 2. světová válka obrovským způsobem „nakopla“ americké hospodářství, což je, myslím si, všeobecně známá věc.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    civil
    22. 7. 2010, 18:47

    Prezident D.Eisenhower 17.1.1961: Vláda musí bránit neoprávněnému získávání vlivu,at´už záměrnému nebo ne,vojensko-průmyslovým komplexem.Možnost zničujícího růstu této nežádoucí moci existuje a bude trvat.
    Obchodník s komoditami C.Brown řekl v roce 2003 pro kanadský dokument The Corporation:Když USA bombardovaly Irák v roce 1991,cena ropy vzrostla z 13 dolarů za barel na 40.Ted se nemůžeme dočkat,až budou bomby pršet na Saddáma Hussajna.Všichni jsme chtěli,aby Saddám dělal problémy.
    Z takzvané války proti teroru(G.W.Bush)se stal pouze obchod.Proto ty neskutečné náklady na válku po 11.září 2001.
    Kongres uvolnil 9 dnů po útocích al-Káidy 40 miliard na posílení bezpečnosti,v roce 2002 k nim přibilo 36,5 miliardy a v roce 2003 44 miliard.(The Washington Post) Na programech spojených s bojem proti terorismu pracuje 1271 vládních organizací a 1931 soukromých firem.Nejvyšší stupen prověrky pro práci s tajnými informacemi má v USA 854000 lidí.Toto jsou jen střípky příkladů jak ,,efektivní “válku vedou USA proti terorismu.S takovouto efektivitou se museli stáhnout z Iráku,do 4 let se stáhnou z Afghánistánu a výsledek k vynaloženému úsilí- minimální.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    satan
    22. 7. 2010, 21:03

    Dovolím si trochu odbočit od tematu. Je tomu 57 let, co na severozápad od nás, ve spřátelené NDR proběhla jedna malá válka té velké, studené. Skupina čítající bratry Ctirada a Josefa Mašínovi se spolu s Milanem Paumerem ( zbytek skupina tj. Václav Švéda a Zbyněk Janata byli v NDR během útěku zadrženi, vráceni do ČSR kde byli v rámci procesu s „protistátní skupinou“ odsouzeni k trestu smrti a popraveni) prostříleli na západ.
    Dnes ČTK přinesla zprávu o smrti toho nejméně známého ze skupiny, Milana Paumera který zemřel ve věku 79 let. Jako jediný měl odvahu se vrátit zpět do ČR. Čest jeho památce!

    REPLY

Nejnovější komentáře