fbpx

Modernizace bez Neználka

Od potupné porážky v Krymské válce (1854 – 56) je jedním z evergreenů na ruské politické scéně vyhlašování modernizace společnosti, aby se pak za několik let zjistilo, že se vlastně žádná modernizace nekonala. Do řady iniciátorů modernizace Ruska se po bok takových vůdců, jakými byli například Petr Stolypin, Lenin a Stalin, Chruščov či Gorbačov zařadil i současný prezident Dmitrij Medveděv.

Prezident na podzim 2009 učinil z tématu modernizace hlavní náplň projevu, s nímž předstoupil před parlament. K jeho výzvě Kupředu, Rusko! se pak v rétorické rovině, přihlásili vlastně všichni význační aktéři ruské politiky.

Nedílnou součástí ruských modernizací, a většinou jejich jedinou (aspoň částečně) úspěšnou částí je modernizace ozbrojených sil. I v dnešním Rusku je vývoj nových zbraní, respektive odvětví majících k ozbrojeným silám více či méně blízký vztah, jako jsou letectví, kosmonautika či jaderná energetika, výkladní skříni „modernity“ země.

Je přirozené, že se Rusko, stejně jako většina jiných zemí, rozhodlo to nejlepší čím je schopno ve světě zaujmout prezentovat na světové výstavě Expo 2010 v Šanghaji. O to větším překvapením je pak zpráva, která se v minulých dnech objevila v ruských médiích, že prezident Medveděv změnil své plány na návštěvu Šanghaje, neboť se dozvěděl, že ruský pavilón je koncipován v duchu známé knížky pro děti spisovatele Nosova o Slunečním městě. Modernizátor Medveděv nařídil, že celá koncepce výstavy musí být změněna, neboť hlavní hrdina Nosovovy knížky se jmenuje Neználek.

Президент России Дмитрий Медведев собирался посетить эту выставку, но в последний момент временно отказался от своих планов. Причиной такого решения главы государства стали отнюдь не политические козни мировых конкурентов. Президент был в шоке, когда узнал, что российский павильон на ЭКСПО носит название Незнайка и оформлен в духе знаменитой сказки. Медведев потребовал в кратчайшие срок изменить концепцию российской экспозиции. Поскольку в нынешнем виде она противоречит курсу России на модернизацию. Так что „терки“ на тему, кто именно утвердил подобную незнаечную тематику для шанхайской выставки, еще впереди.

Je třeba uznat, že to jde s deklarovaným celonárodním úsilím o modernizaci opravdu těžko dohromady.  Server gzt.ru ještě doplnil informaci, že Číňanům nevyhovuje ani zlatá (tj. sluneční) barva ruského pavilónu, neboť v konfuciánské tradici má tato barva zcela zvláštní postavení.

Ať už jde o chybnou barvu, nebo nešťastně zvolený název – mimochodem, Rusové v Šanghaji pochopitelně jsou schopni předvést své špičkové produkty, například z oblasti jaderné energetiky – zdá se být zřejmé, že organizátoři výstavy šlápli pořádně vedle. Tomu obrazu Ruska, který chce budovat Medveděv a Putin to rozhodně nepřispívá, ale dost možná to je pravdivější obraz, než jaký se nám Kreml snaží předestřít.

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře