fbpx

Prestiž vojenského povolání, aneb jak nás vlastně veřejnost vnímá

Podle výzkumu organizační kultury uvnitř ozbrojených sil se zdá, že v armádě panuje naprostá idylka. Když však člověk zabloudí na servery Problémy v armádě, nebo stránky Samostatných odborů vysloužilců, rázem je konfrontován s určitým rozporem. Přestože se profesionální armáda už několik let snaží vypadat navenek „perfektně“, pohled zvenčí nemusí vůbec odpovídat vynaloženému úsilí a nákladům. Naopak, někdy lze cítit velmi intenzivní rozpor.

Na jedné straně je tu petice na podporu vojáků pro případ snižování přídavku na bydlení, která vedla k založení fóra na Facebooku indikujícího – ve stylu sociálních sítí – „jak na tom občansky jsme u veřejnosti“. Na druhé straně si stačí přečíst některé diskuse na serverech českých deníků a týdeníků nabízející relativně nevinná vojenská témata, například náborovou tramvaj v Liberci, či otevírání náruče armády v průběhu ekonomické krize.  Udělala profesionální armáda vůbec nějaký výkonnostní skok v posledních 20 letech?

Po pádu železné opony na počátku 90. let 20. století padly rovněž omezení týkající se společenského výzkumu armády a s týmem tehdejšího prvního civilního ministra obrany Luboše Dobrovského se do popředí zájmu vedení ministerstva dostaly i otázky prestiže vojenského povolání. Prováděním takovýchto výzkumu byl tehdy pověřen Vojenský ústav sociálních výzkumů. S výsledky svých šetření pracovníci ústavu seznamovali vojenskou veřejnost prostřednictvím resortního měsíčníku Výběr statí pro profesní přípravy a rekvalifikaci v části označené fakta.

Takto byla například ve faktech 17 publikována část výsledků šetření Z. Cacha Atraktivnost a prestiž vojenského povolání. Tehdy šlo o vnímání jedenácti vojenských profesí mezi celkem 58 společenskými povoláními z pohledu vojáků z povolání a v další službě, občanských zaměstnanců a vojáků základní služby.

Překvapivě se tehdy v první šestici (na šestém místě) objevil voják v podobě vyššího velitele – generála, před kterým byli: ministr, ředitel továrny, starosta města, univerzitní profesor a nukleární fyzik. Za ním následovali: obvodní lékař a spisovatel a čtyři vojenské profese: důstojník – docent vojenské vysoké školy, důstojník – vědecký pracovník, velitel vojenského útvaru a hlavní inženýr.

Důstojník štábu divize se ocitl na 18. místě, pyrotechnik a vojenský inženýr byli 20. a 21., 28. v pořadí byl týlový důstojník pluku, 34. důstojník oddělení sociálního řízení svazku, 36. technický důstojník praporu, 38. příčku zaujal důstojník skupiny sociálního řízení pluku a teprve 41. byl důstojník – velitel roty. Nutno dodat, že tehdejší veřejné mínění bylo spíše než skutečným výkonem vojska formováno filmy jako byl Tankový prapor a Černí baroni, které představují úplný opak takových filmů, jako byla například komedie Copak je to za vojáka…

Zájem o výzkum prestiže vojenského povolání se znovu zvedl až s rozhodnutím o profesionalizaci ozbrojených sil, kdy CVVM začalo pořádat pravidelná šetření o prestiži povolání v ČR z pohledu veřejného mínění: 2004, 2006, 2007, 2008.

Podstatný výtah vývoje pořadí prestiže vojenského z povolání je zachycen v tabulce. Z ní vyplývá, že vojenské povolání nepatří mezi prestižní povolání, a to ani navzdory tomu že v rámci profesionální armády si vojáci polepšili o dvě příčky. Bude zajímavé, kam se pohne prestiž vojenského povolání po roce 2010. Ve vztahu k prvním výzkumům prestiže vojenského povolání se totiž všechny vojenské profese skrývající se po termín voják z povolání posunuly k pořadí důstojníka – velitele roty.

7 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

7 Comments

  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    30. 8. 2010, 13:56

    No, tak snad tu bude určitý posun vpřed. Do týmu Šedivý-Šedivý vkládám velké naděje. Další věcí však je, aby se výsledky práce celého týmu „Bílé knihy“ skutečně naplňovaly. Řada koncepčních dokumentů za posledních 20 let v resortu MO vznikla jen „aby dobre bolo“ a nikdo se jimy nikdy něřídil. Více viz: http://www.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/na-vymluvy–ze-neco-nejde–uz-neni-cas-46058/

    REPLY
  • Profilový obrázek
    atom
    31. 8. 2010, 15:25

    Moje zkušenost je bohužel opravdu taková, že každý nový ministr (a že jsme jich za posledních 20 let zažili) má svoji vlastní „reformu“ a svoji vlastní bílou knihu, jakkoliv ji pracovně nazývá. A také má každý nový ministr od vlády i svůj vlastní rozpočet, zpravidla nižší, než měl k dispozici jeho předchůdce, nebo přinejmenším nižší, než byl rozpočet plánovaný.
    Takže zde je na vině spíše civilní vedení státu, než armáda a vojáci samotní.
    Panu doktoru Pernicovi děkuji za to, že připomenul téma prestiže armády a vojenského řemesla. Mrzí mne ale, že nenapsal, že prestiž vojáků poškozují převážně korupční skandály, v jejichž pozadí stojí civilní aparát ústředních orgánů. Jejich mediální prezentace ovšem vyznívá tak, že běžný čtenář novinových titulků si povzdechne, že ti vojáci jsou zřejmě nenapravitelní. Narozdíl od poslanců, kde aspoň tuším, si netroufám hádat, čím si za svoji špatnou reputaci mohou uklízečky. Vojáci, tak jak je znám já, si takto špatnou pověst nezasluhují.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    atom
    31. 8. 2010, 15:29

    Pane Rovenský, řešením je (samozřejmě kromě dostatku peněz) jeden – pokud možno kompetentní – ministr obrany na přinejmenším jedno celé volební období. Ty peníze asi nebudeme mít nikdy, s tím ministrem to možná konečně vychází.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    31. 8. 2010, 15:34

    To atom: Cílem mého příspěvku bylo připomenout něco, co se tak nějak začalo ztrácet právě po roce 2008. Fakticky se dnes tahle tématika systematicky nesleduje v rozsahu, v jakém by si zasloužila. Armáda je sociální organismus a proto pro jeho řízení potřebujete o něm vědět informace sledované a systematizované sociálními vědami (sociologie, psychologie, sociální atropologie apod.). Tahle oblast je bohužel trvale podceňovaná.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    atom
    1. 9. 2010, 16:38

    Pane doktore Pernico, pokud si z výběru mediálních informací o armádě oddělíme část pojednávající o korupčních skandálech (za kterýmui zpravidla stojí civilisté ve vedení resortu), pak nám zbývají téměř pouze pozitivní informace. Věřím tomu, že kdyby v resortu nebyla rozšířená korupce, dostali by se vojáci rychle na některou z čelních příček žebříčku prestižních povolání v ČR.
    Jestliže se dokážeme zbavit šibalů a kmotrů, budeme u veřejnosti oblíbení. Pokud ovšem bude armáda nadále sloužit jako pokladnička politických stran, lobystických skupin a vysoce postavených úředníků, mohou vojáci vykrvácet v misích a povodních a stejně budou spolu s pány poslanci a senátory okupovat dno profesní hitparády prestiže.

    REPLY

Nejnovější komentáře