fbpx

Švýcaři v akci

Nebylo by to nic, co by stálo za větší pozornost, kdyby se to netýkalo Švýcarska. Jak nyní objevila tamní média, loni se vydal do Libye příslušník speciálních sil AAD-10 na rekognoskační misi. Cílem bylo zajistit, aby se ze země ovládané autokratem Kaddáfím dostali dva Švýcaři, kteří tam byli zadržováni.

That „exploratory“ mission, which never went further, came three months after another plan was called off because of intelligence indicating that Libya had got wind of a possible bid to free the Swiss duo, according to the newspaper. Libyan authorities stopped businessmen Rachid Hamdani and Max Goeldi leaving their territory in a tit-for-tat action after the brief arrest in Switzerland of one of Libyan leader Moamer Kadhafi’s sons in July 2008.

Tato aféra zkomplikovala vztahy mezi oběma zeměmi. Pod palbou kritiky se ocitla především švýcarská vláda za to, jak (ne)zvládla problém. Muamar Kaddáfí samozřejmě problém neměl, protože ten se nekritizuje. Urovnání zprostředkovalo několik zemí Evropské unie. Případ vyslání švýcarského vojáka speciálních sil, aby plánoval záchranu dvou civilistů, je krajně neobvyklý. Neutrální Švýcarsko má totiž armádu pouze k obraně, či pro mírové mise pod vlajkou OSN.

2 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    121BAT
    21. 9. 2010, 11:24

    Je obranou, když se stát pokouší zjistit, jak by mohl dostat domů své občany, kteří si mj. platí armádu z daní? Myslím, že ano. Švýcaři možná takovýchto akcí podnikají více, jen se o tom neví. Konec konců status neutrála vyžaduje intenzivnější práci rozvědky, než u států v obranných aliancích.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Emil Frída
    21. 9. 2010, 12:18

    Každá armáda je deklarovaná jako obranná, některé se však liší svou formou. Ta švýcarská je miliční a Švýcarsko deklarovalo neutralitu. To ovšem neznamená, že Švýcaři nemohou hájit svoje zájmy a chránit svoje občany kdekoliv na světě, zvláště když některé státy k jejich občanům přistupují vyloženě „nepřátelsky“.

    REPLY

Nejnovější komentáře