fbpx

DARPA chce naučit kamery myslet

MARCbot IV hledá za pomoci kamery podezřelé předměty, které by mohly být nastraženou výbušninou; Foto U.S. Army

Na jednu stranu jsou kamery namontované na robotických prostředcích významným příspěvkem pro vedení operací, na stranu druhou je téměř nemožné obrovské množství materiálu zpracovat a zanalyzovat. Proto Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) zahájila projekt s názvem Mind’s Eye, jehož cílem je vytvoření „vizuální inteligence“ pro bezpilotní platformy.

The joint military community anticipates a significant increase in the role of unmanned systems in support of future operations including jobs like persistent stare. By performing persistent stare, camera-equipped unmanned ground vehicles (UGVs) would take scouts out of harm’s way. Such a capability, however, would not constitute a force multiplier because human analysts would have to interpret streaming video from these platforms to detect operationally significant activities. A truly transformative capability requires visual intelligence, enabling these platforms to detect operationally significant activity and report on that activity so warfighters can focus on important events in a timely manner.

DARPA uzavřela kontrakty s dvanácti, zejména univerzitními, týmy na vývoj kamer, které by byly schopné samy rozhodovat o tom, co mají zaznamenávat a co nikoli. Pokud by se to podařilo, znamenalo by to revoluci ve sledování v pozitivním i negativním slova smyslu. Zjednodušeně řečeno, kamery by nepotřebovaly neustálý dohled operátorů, ale byly by samy schopné pozorovat terén a pohyb v něm a upozorňovat operátory na podezřelé aktivity. Tento projekt, pokud by byl úspěšný, by mohl mít velké dopady na ochranu soukromí. Ale na tyto úvahy je ještě dost času, protože vůbec není jasné, že se podaří kamery „naučit myslet“.

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    morph
    14. 1. 2011, 15:16

    Jen kratce: casto se tady mluvi o vsem moznem, v cem nam jiz ujel vlak, tak abychom nebyli tak negativni – toto je oblast, ve ktere maji cesi vynikajici jmeno, nejen v Evrope.

    REPLY

Nejnovější komentáře