fbpx

Stíhačky se na eBay prodávat nedají

BAe Harier 1, CIAF 2009; Foto via Wikimedia Commons

Kdyby selhaly všechny pokusy, mohl to být dobrý způsob, jak se zbavit desítek strojů L-159 Alca, které se Česká republika snaží prodat již od chvíle, kdy je dostala od výrobce. Ještě několik let a letouny zakonzervované v hangárech budou jednak zcela zastaralé a navíc, trh bude obsazený jinými cvičnými letouny, ať už to je čínský L-15, či jihokorejský T-50.

Poslední šancí, jak se tedy letounů – patřičně odstrojených – zbavit by mohlo být globální tržiště eBay (není to tak úplně můj nápad, byť vždy byl myšlen jak nadsázka). Ale ani tam to už nepůjde. „Testovací balonek“ v podobě Harrieru totiž neprošel, protože prý může narušovat pravidla aukční síně eBay.

A spokesman for eBay said the sale had been withdrawn because the auction website operated strict policies on the sale of weapons. There was also concern that the aircraft’s sale could breach rules governing international arms trafficking. The spokesman said: “We have strict policies in regards to the sale of military weaponry, meaning the jet should not have been listed for sale. We would like to apologise to the seller concerned for the inconvenience this has caused him.”

Harrier, který se ocitl na onlineové aukční síni byl zrestaurovaný mechanikem Chrisem Wilsonem, který v minulosti pracoval pro Královské letectvo. Na eBay byla stíhačka nabídnuta minulý týden za 69 999 liber. A nevedla si špatně, během pár dnů lidé osmdesátkrát přihodili, takže se cena vyšplhala přes sto tisíc liber. A pak ji eBay stáhla, a to přesto, že byla nejenom odzbrojena, ale neměla ani motor. Kolik by asi byla vyvolávací cena L-159?

4 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

4 Comments

  • Profilový obrázek
    civil
    15. 2. 2011, 11:44

    Uskladněné letouny L 159 jsou majetkem státu,který spravuje Aero Vodochody(finanční skupina Penta).Jen za 4 roky skladování nepotřebných L 159 zaplatil stát 1,4 miliardy.Smlouva o skladování L 159 mezi státem a Aerem skončí v listopadu 2013.Zbývá tedy velmi krátká doba na to,aby se nepotřebné L 159 prodali.Když se to nepodaří, bude stát opět muset platit za skladování a hodnota L 159 půjde s ubýhajícím časem opět dolů.Jen pro přehled, několik neúspěšných pokusů prodat L 159: 2003 Indie,2006 Indonésie,2009 Madarsko,dokonce nepomohla ani nabídka USA,že pokud Egypt nebo Izrael koupí L 159,mohou počítat s americkou finanční pomocí z programu FMS.Nevím v jakém stadiu je nabídka k prodeji L 159 Iráku a Afghánistánu,ale stát by se určitě mněl vážně a seriozně zabývat i variantou rozmontovat a prodat nepotřebné L 159 na náhradní díly,popřípadě L 159 darovat.Poslední varianta by byla nepotřebné L 159 sešrotovat.Všechny tyto zmíněné varianty jsou lepší řešení,než po listopadu 2013 další dlouhé roky platit miliardy ze státního rozpočtu, za skladování něčeho co stát(armáda)nepotřebuje a nevyužije.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    J.D.
    17. 2. 2011, 22:12

    Nejrozumnější by bylo je darovat, nějaké spojenecké zemi, které by to vylepšilo bojový (je-li to s nima vůbec možný) potenciál (třeba pobaltí, Gruzie). Jenže je ještě třeba podojit rozpočet, ikdyž AERO už i bez nich a pod soukromým majitelem prosperuje. Snad leda Omnipol vykumá další vhodný prodej, protože to jsou jediní ,,skuteční prodejci“ těhle strojů.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Láďa
    20. 2. 2011, 22:15

    Pane kolego, do Gruzie bych nedal vůbec nic! Vojákům, kteří jsou ne zřídka negramotní můžete dát do ruky akorát tak PLDVK 30mm. To zvládnou.
    Z USA dostali vysoce sofistikované spojovací systémy, které ve válce s Ruskem opustili a utekli. Spojovací systémy padly do rukou ruským expertům.
    Více než vhodné by bylo věnovat L-159 Slovak Air Force.
    L-159 Alca udělal kdysi reklamu ex-ministr Tvrdík, když prohlásil, že je L-159 nebezpečnější vlastnímu pilotovi než nepříteli. A to si obchodníci pamatují………
    Ten zlatý Idet, po tom, co v Norsku při střelbách nasál motor střepiny z Plamenu, což skončilo nouzovým přistáním byl také zážitek.
    Neprodejnosti L-159 se není co divit!
    Dnes je konkurence nejen L-15 nebo T-50, ale hlavně Hawk nebo JAK-130

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    11. 1. 2013, 9:28

    Irácký nákup českých letounů L-159 pořád není vůbec jistý. O zájmu o 28 nových strojů mluvil na podzim v Praze irácký premiér Núrí Málikí. Řada českých politiků označovala vyhlídky na obchod za 20 miliard korun za velký úspěch. Teď ale irácké i české zdroje anonymně pro Český rozhlas připustily, že z obchodu nakonec může úplně sejít: http://www.rozhlas.cz/zpravy/politika/_zprava/slibovany-prodej-desitek-letounu-l159-do-iraku-stale-zatezuje-velka-nejistota–1159702

    REPLY

Nejnovější komentáře