fbpx

Biologická hrozba zítřka

Mnoho spojeneckých intervencí mělo společného jmenovatele – prevenci před možným chemickým, nukleárním či biologickým útokem. Těžiště těchto intervencí se tradičně nacházela na Blízkém východě. V současné době se však podle Defense Threat Reduction Agency (DTRA) objevují nové hrozby především v Africe, která zatím stála mimo oblast  zájmu teroristů. To se však může změnit, a tak se africké země (konkrétně Burundi, Keňa a Uganda) staly cílem podzimního výletu prezidenta DTRA Kennetha Myerse a senátora Richarda G.Lugara.

Z této cesty přivezli dva výše zmínění poměrně neuspokojivé poznatky ohledně možného biologického ohrožení spojeneckých zemí.

Zde je prohlášení z oficiální tiskové zprávy senátora Lugara, který touto africkou misí pokračuje v Nunn-Lugar iniciativě (vznikuvší v roce 1991 na pomoc při redukci zbraní hromadného ničení v postsovětských zemích) :

Deadly diseases like Ebola, Marburg, and Anthrax are prevalent in Africa. These pathogens can be made into horrible weapons aimed at our troops, our friends and allies, and even the American public. This is a threat we cannot ignore.

Jak zmiňuje senátor Lugar,  antrax a další patogenní viry jsou v Africe běžně dostupné.  V mnoha zdravotnických zařízeních jsou dokonce vzorky virů  kvůli dalšímu možnému zkoumání uloženy.  Je zřejmé, že africké nemocnice na tom nejsou s bezpečnostními opatřeními bůhví jak dobře, takže by se snadno mohly stát cílem zájmu teroristů.

Na druhou stranu je však nutné dodat, že ani jeden z výše zmíněných států nemá zájem na podpoře možných teroristických útoků. Konkrétněji se o problematice rozhovořil Kenneth Myers:

It’s important to remember that these countries have no intention of being threats to the U.S.  Indeed, the clinics have a very good reason for housing the pathogen samples: their doctors need to be able to match patients with known diseases in the event of an outbreak.

V souvislosti s těmito neuspokojivými zprávami se z Pentagonu objevil požadavek na uvolnění 1,5 miliardy $ z rozpočtu USA, aby mohl být nastartován projekt, který povede k potlačení této možné hrozby.

Zpočátku tohoto projektu bude bezesporu nejdůležitějším bodem započetí komunikace mezi Pentagonem a zdravotnickými zařízeními. V případě, že se vše podaří,  mohou dle Myersových slov afričtí lékaři čekat pomoc nejenom v oblasti organizace bezpečnostních opatření, ale i v oblasti výzkumu.

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře