fbpx

Nové padáky pro pěchotu

Velitelé z prvního praporu 507. výsadkového pěšího regimentu pózují se studenty, kteří byli vybráni loterií, aby vyzkoušeli nové padáky T-11; Foto DoD

BAE Systems získalo od americké pěchoty zakázku na dodávku „padákových systémů“ T-11 za pět milionů dolarů. Tyto padáky jsou údajně mnohem stabilnější, respektive bezpečnější a umožňují, aby výsadkáři sebou měli těžší náklad.

This $5 million order is part of a multi-year contract awarded to BAE Systems in October 2009. The most recent award brings the total, cumulative contract to approximately $13.7 million. Production is being performed at BAE Systems‘ Phoenix, Arizona facility, with deliveries scheduled through November of 2011.

Dodávka padáků T-11 za pět milionů dolarů je součástí mnohem většího kontraktu za 13,7 milionu dolarů. Výroba má probíhat v Arizoně a první padáky by měli výsadkáři dostat letos v listopadu. Přiznám se, že o padácích nevím skoro nic a tento obchod navíc není nic velkého. Co mne ale zaujalo, je „hranatý“ tvar padáku. Vzhledem k tomu, že na OWOP chodí hodně výsadkářů, zajímalo by mne, jestli je na něm něco zajímavého, či je to jen další padák.

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    Ivo
    11. 3. 2011, 17:07

    Ačkoliv vycházím jen z údajů uvedených výrobcem, řekl bych, že je jasné, s čím to BAE přišla.

    Už z pojmenování je jasné, že padák T-11 nahrazuje ten T-10. V tomto ohledu lze říci, že ho ve všem předčí. Asi k největšímu zlepšení došlo u rychlosti klesání (ze 7,3 m/s na 5,8 m/s). Ti z vás, kteří skákali na T-10 mi dáte za pravdu, že se jednalo o skutečné „kladivo“. Druhým zlepšením, které je patrné právě z onoho „hranatého vzhledu“ je nahrazením jednoho pólového otvoru (konstrukční prvek používaný od poloviny 2. sv) čtyřmi menšími v rozích, ale za tím samým účelem – minimalizace oscilace vrchlíku při klesání.

    Na druhou stranu už na první pohled je vidět, že se jedná o naprosto „hloupý padák“ bez jakékoliv možnosti řízení – pouze skluzy. To samozřejmě vychází z koncepce, že američtí výsadkáři skáčou na neřiditelných padácích T-10 a US Army Rangers na řiditelných kulatých padácích MC-1 (obdoba našich OVP-68). Z tohoto pohledu je koncepce nasazení shodná s TTD padáku.

    Pokud však porovnám náš padák OVP-80, musím se jen usmát.

    1. Rychlost klesání – 5 m/s (nižší než novinka od BAE), před přistáním lze dále snížit řízením.
    2. O možnosti otoček, rychlých otoček, zvyšování rychlosti vpřed, ale i VZAD (neznám jiný padák armády NATO, který by tohle uměl) si můžou jiné kulaté padáky nechat jenom zdát. Z toho vychází možnosti přistání do omezených prostorů apod.
    3. Možnost stabilizovaného volného pádu. To je samozřejmě dáno jinou koncepcí. V US Army by nikoho nenapadlo tohle po výsadkářích chtít.

    Suma sumárum, náš padák není tak blbuvzdorný, takže při naprosté absenci řízení bude vždy podávat horší výkony než T-11, ale i podprůměrně vycvičený výsadkář z něj dostane více než z T-11. Není mnoho kousků vybavení nebo výstroje, kterými se můžeme před kolegy z jiných armád chlubit, ale náš padák to (i podle slov našich zahraničních kolegů) rozhodně je. Díky bohu za to.

    REPLY

Nejnovější komentáře