fbpx

Americké námořnictvo se musí lépe připravit na změnu klimatu

Útočná ponorka USS Annapolis (SSN 760) v Arktidě během cvičení Ice Exercise 2009 (21. března 2009); Foto Petty Officer 1st Class Tiffini M. Jones, U.S. Navy

Největším nepřítelem amerického Námořnictva a Pobřežní stráže nemusejí být velmoci, jako Čína, či Rusko, ale příroda. Podle studie americké Národní akademie věd se musí námořnictvo připravit na několik věcí najednou – na spory kolem Arktidy, která přichází o ledový pokryv, na vyšší požadavky na humanitární pomoc kvůli výkyvům počasí a na to, že oceán bude ohrožovat nízko položené základny.

Even the most moderate current trends in climate, if continued, will present new national security challenges for the the U.S. Navy, Marine Corps and Coast Guard. While the timing, degree and consequence of future climate change impacts remain uncertain, many changes are already underway in regions around the world … and call for action by U.S. naval leadership in response.

Studie akademie věd hovoří o šesti oblastech, kterým by měla být věnována pozornost:

  1. možným neshodám kvůli otevření obchodních cest přes Severní pól a kvůli nerostným surovinám na dně mořském;
  2. možnému nedostatku námořních kapacit ve chvíli, kdy se otevřou nové cesty;
  3. možnému ohrožení základen kvůli zvyšování se hladiny moře a častějším bouřím;
  4. prohloubení námořního partnerství se spojenci a dalšími zeměmi světa;
  5. nedostatečnému technickému vybavení a výcviku pro operace v arktickém prostředí;
  6. investicím do dalšího výzkumu budoucích námořních operací.

Zdrojem napětí může být i neexistence smlouvy, která by vyjasnila poměry kolem Severního pólu. Jedním z amerických problémů je nedostatek vhodných plavidel pro arktickou oblast. Americké námořnictvo má podle všeho jen jediný funkční torpédoborec ledoborec – tato plavidla jsou přitom placena nikoli z rozpočtu ozbrojených sil, ale Národní nadací pro vědu, jejíž fondy jsou nedostatečné. Rusko má 18 torpédoborců ledoborců, z čehož sedm je jaderných. Švédsko a Finsko mají po sedmi a Kanada má šest.

Výtka se však netýká pouze námořnictva. Námořní pěchota by měla také rychle přemýšlet nad zahájením výcviku pro ledové oblasti.

„Even the most moderate current trends in climate, if continued, will present new national security challenges for the the U.S. Navy, Marine Corps and Coast Guard,“ concludes a new academy report. „While the timing, degree and consequence of future climate change impacts remain uncertain, many changes are already underway in regions around the world … and call for action by U.S. naval leadership in response.“

Arktida by mohla být přístupná pro rozsáhlou lodní dopravu, přinejmenším v letních měsících, už v roce 2030. Výcvik a operace v těchto oblastech přitom v posledních 25 letech nepatřily v námořnictvu mezi prioritní. Předpokládá se, že v příštích 90 letech by mohla hladina oceánů stoupnout o 0,4 až 0,8 metru, což bude znamenat zatopení některých oblastí. Na rozdíl od Spojených států, Rusko, Kanada, Norsko a Dánsko, tedy země, které obklopují Arktidu, rozšiřují podle studie své vojenské kapacity vhodné pro arktické oblasti.

2 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    Kamil
    24. 3. 2011, 14:47

    US NAVY má podle pouze jeden ledoborec (icebreaker), ne torpédoborec (destroyer). Jinak zajímavý a podmětný článek, některé aspekty klimatických změn nejsou pro středoevropana úplně samozřejmé..

    REPLY
  • Profilový obrázek
    František Šulc
    24. 3. 2011, 16:14

    Děkuji za připomínku. Už je to opraveno, moje nepozornost.

    REPLY

Nejnovější komentáře