fbpx

„Sonar“ na útočných puškách

Britové prý zkoušejí zajímavý přístroj, který může pomoci vojákům v poli. Jmenuje se „Gunfire Locator“. Jde o zařízení připevněné na automatickou pušku, které je podle zvuku schopné detekovat a lokalizovat výstřely. Během 1,3 sekundy vypočítá, odkud výstřel vyšel, díky čemuž může voják přesně zaměřit nepřátelskou pozici, či naopak najít nejvhodnější úkryt.

Paratroopers even field-tested the device by offering themselves as targets to Taliban insurgents last weekend in order to draw out the fire. Experts predict that the sensor – which alerts troops to bullets whizzing past their head – could save hundreds of lives if it is rolled out across the British forces. Troops serving on the front line currently use telescopic lenses and scopes fitted to their rifled to pick off enemy soldiers. But the rifle-mounted locator picks up the sound of the gun’s muzzle when the bullet is fired and then track the waves of sound through the air.

Stejná technologie je využívána v herních konzolích Nintendo Wii. Voják vidí nepřátelskou pozici na malé obrazovce, kterou má vedle zaměřovací optiky. Podle Trevora Wooda z firmy Ultra Electronics jde o podobné zařízení, které používají lodě a ponorky k detekování podmořských objektů. Několik lokátorů je už testováno v Afghánistánu a firma je připravena zašít vyrábět další, pokud zkoušky dopadnou dobře.

6 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

6 Comments

  • Profilový obrázek
    Samuel Kolesar
    26. 3. 2011, 14:08

    Vskutku zaujimavy kus techniky…ale jedna vec mi neda. Predcasom som videl serial Discovery Ross Kemp back in Afghanistan, a mam taku spomienku ze sa tam spominalo vyuzitie niecoho podobneho. Mozno to nebude uplne novy napad…moze to niekto potvrdit/vyvratit?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    honza
    26. 3. 2011, 15:33

    překvapuje mně, že když před časem představovali systém pro detekci sniperů, tak to byl hyperbolický systém jako akustická verze Tamary. Prostě, něco na korbu spíš než na pušku. Ten ale určoval polohu, ne jen směr odkud střelba přichází.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Šťoural
    26. 3. 2011, 15:46

    To není žádná novinka.Francoužští vojáci používali AKUSTICKÝ LOKÁTOR (sonar pracuje v vodě) Pilar proti snajprům již v Sarajevu 1994.A před WW II sloužili akustické lokátory k navádění protiletadlové palby nebo k protibaterijnímu průzkumu-což mimochodem funguje v mnohem modernější variantě i dnes BAE Systems‘ Hostile Artillery Locating System (HALO)
    Američané používají systém Boomerang BBN na vozidlech,přenosnou variantu Soldier Wearable Acoustic Targeting System (SWATS).A k ochraně základen před minometnou a dělostřeleckou palbou UTAMS.
    Boomerang BBN dokonce integrovali do palubního systému OT Stryker tak že na místo výstřelu se může automaticky navést kulomet RWS Protector a objeví se zároveň na všech obrazovkách bojového systému řízení FBCB2.
    Ale v Afghanistánu to má jen omezenou účinnost většina palby je tam z málé nebo příliš velké vzdálenosti.Na velkou je to málo přesné.Na krátkou střílí Talibán z vnitřku budov.Navede vás to na budovu ale nepoznáte okno z kterého se střílí-když se vůbec střílí z okna.
    V přenosné variantě je to zase váha navíc a jste zadrátován.Pro Helmand teď koupila USMC 900ks SWATS.

    http://soldiersystems.net/2009/12/11/individual-gunfire-detection/

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Kamil
    26. 3. 2011, 21:21

    Největší přínos tohoto zařízení je ve velikosti a hmotnosti, nikov v nějaké supernové metodě odhalení střece. Je přecejen rozdíl, jestli jde o zařízení, které lze integrovat do OT, nebo o zařízení, které lze připevnit na předpažbí útočné pušky.
    Nicméně problémem tohoto zařízení je, že neumí rozlišit dva výstřely vystřelené v krátké době po sobě, tudíž stačí, aby byli střelci dva. Další možností, jak tomuto zařízení zhoršit přesnost je, aby střelec použil tlumič.
    http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/campaigns/our_boys/3475568/Paras-test-supergun-on-Taliban-in-Afghanistan.html

    Otázka na Štourala: Jak myslíte, že se střílí na moc velké vzdálenosti? Vzhledem k poměrně malému rozšíření velkorážovýchodstřelovacích pušek v Afghánistánu (opravte mě, pokud se v tomto předpokladu pletu), by němělo jít o střelbu ze vzdálenosti, na kterou není schopen zasáhnout nepřítele odstřelovač, vedením palby zjištěným směrem donutit nepřítele změnit pozici nebo utéct, případně povolat palebnou podporu.. Montáž tohoto zařízení na útočnou pušku neznamená, že reagovat bude ta samá zbraň;-) Při reakci na střelbu odstřelovače je nejdůležitější zjistit jeho pozici.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Šťoural
    27. 3. 2011, 1:35

    Studie britské armády vyhodnotila 52% TiC nad 500m,zřejmě pouze Helmand.To je sice podstatně více než jsou schopní TBN někoho z AKM zasáhnout,ale v kombinaci s těžšími zbraněmi a IED to již nějakou účinnost má.
    Přesnost akustických lokátorů omezí odrazy zvuků např.soutěska nebo se místo tlumiče může použít střelba z mísnosti,skrz díru v zdi nebo se střílí hromadně v léčce,využití živých štítů atd.
    Největší potíž je odstřelovače objevit-např.SWATS má přesnost +-7,5° směru a 15-20% vzdálenosti.To je na 500m čtverec 130x100m.Když vystřelíte jako odstřelovač jen jednou z dobře připravené pozice tak vám ani SWATS nepomůže.Naopak si připravíte na přístupu řetěz IED do kterého vběhnou nasraní amíci.
    Zlepšení to je,průlom ale těžko.Nepřítel se rychle adaptuje.

    REPLY

Nejnovější komentáře