fbpx

Válka, o které se nemluví

Cesta necesta na Pobřeží Slonoviny (8. února 2004); Foto F. Š.

Řekl jsem si, že alespoň jednou za týden napíšu něco o Pobřeží Slonoviny, protože nechci, aby tamní vývoj byl kvůli jiným událostem odsunut do pozadí. Zatímco v centru pozornosti je vzpamatovávání se Japonska ze zemětřesení a jaderné hrozby a válka v Libyi sem tam proložená Afghánistánem, na Pobřeží Slonoviny se rozjíždí vražedný stroj. Na africké poměry je to stále pomalu, ale poučení z předchozích konfliktů je jasné: stačí chvilka a masakr je na světě.

Zástupci Organizace spojených národů odhadují, že od listopadových voleb, které poražený a nyní tedy samozvaný prezident Laurent Gbagbo odmítá respektovat, zemřelo více než 462 lidí. Humanitární situace se radikálně začíná zhoršovat.

In New York, UN humanitarian chief Valerie Amos voiced serious concern about the rapidly deteriorating humanitarian situation in Côte d’Ivoire, particularly over the past month. “The escalation of violence and use of heavy weaponry, particularly in urban areas, is taking an increasing toll on civilians,” said Ms. Amos, the Under-Secretary-General for Humanitarian Affairs and Emergency Relief Coordinator. She also voiced concern about the increasing targeting and harassment of immigrants from other parts of West Africa, thousands of whom are fleeing the country, as well as the destruction of civilian property and the ongoing harassment and obstruction of aid workers.

Podle UNHCR už ze svých domovů uprchlo na půl milionu lidí. Do Libérie, která se sama vzpamatovává z občanské války, už uteklo na 94 tisíc obyvatel Pobřeží Slonoviny. Jak víme, uprchlíci ukrývající se v okolních a mnohdy nestabilních zemích jsou součástí výbušného mixu. V zemi je přes devět tisíc modrých přileb. Od roku 2004 tam zahynulo 72 vojáků a civilistů ve službách OSN.

Asi zatím k nehoršímu útoku došlo 3. března, kdy ženy demonstrovaly proti Gbagbovi a tomu, že se odmítá vzdát vlády, i když prohrál ve volbách. Vojáci s tanky začali střílet a zabili šest protestujících. 17. března dopadl na trh v Abidžanu minometný granát. Při výbuchu zemřelo třicet civilistů a dalších 40-60 bylo zraněno.

But much of the violence and intimidation has not been so public and has been committed by shadowy pro-Gbagbo militia groups, as well as in retaliatory attacks by Ouattara backers. Human Rights Watch recently issued a lengthy report documenting murders, disappearances, rapes, and torture committed by Gbagbo’s security forces and militias under his control against “real and perceived supporters of Allasane Ouattara.” The report cites tales from residents of Abidjan “of daily attacks by pro-Gbagbo security forces and armed militias, who beat foreign residents to death with bricks, clubs, and sticks, or doused them with gas and burned them alive.”

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře