fbpx

Kde bude revoluce? Čtěte Google Trends

Díky překotnému rozvoji internetového zpravodajství, blogů, diskusních fór, sociálních sítí a především vyhledavačů mohou mít zpravodajské služby snadnější práci při získávání a analyzování informací. Toto tvrzení má ovšem mnoho problémů, které se především ukrývají v ohromném množství dat, jazykové rozmanitosti a neuvěřitelnému balastu, kterým je internet zaplaven.

Mimochodem, v počátcích se zdálo, že internet bude dalším motorem podporujícím dominanci angličtiny, že bez její znalosti nebude pomalu možné brouzdat po síti déle než deset minut. Opak je pravdou, a byť je dobré anglicky umět, nemusíte vystrčit nos z jazykové oblasti, ke které patříte, abyste si hezky pobrouzdali.

Ale zpátky k revolucím. Instruktor na West Pointu Gabriel Koehler-Derrick a výzkumník z Princetonu Joshua Goldstein se zamysleli nad tím, co by mohlo být indikátorem blížících se revolucí, kterých si v minulých měsících užíváme více než dost. A odpověděli si zcela správně: google. Je to vcelku logické, když je jeden nástroj, výrobek, služba, která začne dominovat světu, pak může sloužit i k výzkumu, porovnávání. Zřejmě prvním podobným ukazatelem byl Big Mac Index, který se zrodil v roce 1986.

Koehler-Derrick a Goldstein využívají Google Trends, který může napomoci odhadování vzniku nepokojů a mohl by být i dobrým nástrojem pro tajné služby. Tedy, pokud to již mnohem dříve nenapadlo někoho z jejich zaměstnanců, k čemuž bych se přikláněl. Google Trends sleduje, co lidé hledají a pokud vzroste počet nějakého klíčového slova, dá se minimálně předpokládat, že je hodně „trendy“.

„What we did was a comparison of search terms over time starting from the moment the Internet was plugged back in by the government of Egypt on Jan. 25, and moving forward for a period of about 30 days to see what we could find out,“ Koehler-Derrick says. As he saw it, it was an electronic way of taking a very broad poll. Google Trends is basically a way of looking at what people are focusing on by mapping out their Google searches. Marketing firms have been using Google Trends for some time. The government has, too. Back in 2009, during the swine flu epidemic in the U.S., the National Institutes of Health used Google Flu Trends to track outbreaks of the disease.

Goole Trends „nasává“ atmosféru v dané zemi nebo oblasti. Neumí samozřejmě předvídat budoucnost, a aby byl výzkum relevantnější, musí pak jít více do hloubky a probíhat samozřejmě v daném jazyce. Například, když výzkumníci zjišťovali, kolik Egypťanů sleduje revoluci v Tunisku tak měřili, jak často zadávají do google slovo „Tunis.

„Typically, as I think you’d find in the United States, pop stars trump almost any search you can think of,“ Koehler-Derrick says. „But the search for Tunis prior to the demonstrations that kicked off in late January were surprisingly high.“ Sawyer says this kind of information is vital to understanding the mood of a country and would supplement the kind of information gleaned from more traditional intelligence methods.

2 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    1. 4. 2011, 11:13

    S Google Trends se dá vůbec užít spousta legrace. Vím že je to trochu z jiného soudku (i když i takto se tento nástroj dá využít pro hodnocení trendů z určité oblasti), ale zkuste třeba zadat do vyhledávače ( http://www.google.com/trends ) slovní spojení „animal sex“. V první desítce zemí, kde je tento výraz vyhledáván na Googlu nejvíce jsou nejlidnatější muslimské země: Pákistán, Indie, Indonésie, Egypt, Turecko atd. (no a je tam i taková ateistická Česká republika nebo katolické Polsko). V Pákistánu je slovní spojení „animal sex“ nejvíce vyhledáván ve městě Péšaváru – mocenském centru Tálibánu. Celkem vtipné, že?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Petr Z.
    2. 4. 2011, 9:18

    Toto je rozhodně dobrý krok k novým,zajímavým poznatkům, ale je nutné velmi opatrně k tomu přistupovat:

    – google není všeobecně dominantní vyhledávácí engine
    – zásahy do webu v některých režimech jsou značné, což může odrazovat uživatele hledat určitá slovní spojení, protože vědí, že jim to nic nenabídne,
    – neměří to názory,záměry pouze pozornost,zájem
    – připojenost k internetu a ti kdo jsou na něm nejvíce aktivní rozhodně není reprezentativní vzorek populace

    bude tedy relativně obtížné něco z toho korektně vyvozovat, byťjsou i toho autoři relativně docela dobře vědomi, tak u Muslimskéo bratrstva jdou myslím v závěrech už za možnosti jejich metodologie.

    REPLY

Nejnovější komentáře