fbpx

Nové končetiny, nový život

Války v Iráku a v Afghánistánu stály životy tisíce vojáků. Mnohem více životů však bylo díky různým ochranným opatřením zachráněno. To je pozitivní zpráva. Zachránění ovšem velice často přišli o končetiny a tak se v posledních letech horečně, především ve Spojených státech, rozjel výzkum, jehož cílem je usnadnit invalidům život. Vymýšlejí se protézy, které by byly napojeny přímo na mozek takže byly pohyblivé či zařízení, které by pomáhalo chodit těm, kteří sice nohy mají, ale nemohou chodit.

Jeden z komerčních produktů, který umožňuje, aby se vozíčkáři postavili na nohy pochází z Izraele. Jmenuje se ReWalk vyrábí jej firma Argo Medical Technologies. Jedná se o jakýsi postroj řízený počítačem, který umožňuje invalidovi s pomocí berlí nejenom chodit po rovině, ale třeba i do schodů.

The technology has already been put into use in a specialist spinal injuries unit in Italy, following extensive testing, and a consumer version should be on the way later in the year, allowing people to use the system in their own homes.  It is said to be „totally interactive“ and allows the user complete freedom to move that they would not normally have, and complete control over the movement of the exoskeleton. The UK is one of the first countries to get a look at the concept.

ReWalk by se měl začít prodávat příští rok a měl by stát v Británii 50 tisíc liber (cca 1,4 milionu korun). „Hlavním figurantem“ izraelské firmy, který ReWalk předvádí je Radi Kaiof, který přestal chodit po zranění, které utrpěl v izraelské armádě.

„For me it is amazing, the freedom, to be told I can walk after I thought I could never walk again is brilliant,“ he said.  „I have been using it for two years now, it has changed my life, I can live normally again.“

Americká DARPA zase horečně pracuje na prototypech umělých končetin, které bude možné ovládat mozkem podobně jako ty pravé. První pokusy prý byly úspěšné, takže nyní se vědci zabývají „vylaďováním“. Projekt se nazývá Reliable Central Interfaces a má využívat především poznatky ze stávajících výzkumů – nečeká se tedy na nějaké nový, zásadní objev. Vědci rozdělili problémy do pěti hlavních oblastí.

One will focus on lengthening the lifespan and reliability of current micro-arrays that record communication in the brain, the keystone of the brain-to-limb project. Another will address mechanical algorithms that decode the brain’s signals. These are essentially the brain’s translators and Darpa wants to improve their “language” skills so prosthetic limbs can understand them better. A third area is an effort to fine-tune the sensory feedback from artificial limb to brain, to create smooth, natural movement in amputee subjects. Darpa says that recent technical advances have shown that creating a dexterous, high-performance limb is definitely possible. But their concern is, as always, with pushing boundaries: will the technology ever be reliable enough so wounded soldiers can actually fight again? Can these soldiers ever strip and reassemble weapons on the field, with their bare robot arms?

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře