fbpx

Americká velitelská síť, Arktida a Afrika

Spojené státy americké jsou jedinou zemí na světě, která disponuje celosvětovou sítí základen (letišť, přístavů a tak dále). Jako jediné tedy mají schopnost použití či projekce síly po celém světě. Celkově existuje šest teritoriálních velitelství, každé je zodpovědné za určité přidělené území (area of responsibility): USANORTHCOM, USSOUTHCOM, USEUCOM, USCENTCOM, USAFRICOM a USPACOM. Na přiloženém obrázku je ukázáno, v jakých oblastech jednotlivá velitelství působí. Zajímavý je případ Egypta, který jako jediný ze zemí Afriky je přiřazen k centrálnímu velitelství, což také ilustruje speciální vztah USA k této severoafrické zemi.

Mimo to však existují čtyři další velitelství, která nejsou definována územně, nýbrž svým zaměřením (funkcí). Do této kategorie patří United States Joint Forces Command (USJFCOM), které bylo zřízeno v roce 1999, a poskytuje pouze určité služby jiným složkám ozbrojených sil. Je zajímavé zmínit, že současným velitelem je čtyřhvězdičkový generál Raymond T. Odierno, který byl velitelem amerických a spojeneckých sil v Iráku. Avšak právě toto velitelství má být zrušeno, což bylo kodifikováno přijmutím Unified Command Plan 2011. Prezident Obama zrušení JFCOM schválil na začátku ledna 2011. Unified Command Plan je každé dva roky aktualizován.

Every two years, the chairman of the Joint Chiefs of Staff is required to review the missions, responsibilities, and geographical boundaries of each combatant command and recommend to the President, through the Secretary of Defense, any changes that may be necessary. As in past years, the 2011 review process included the combatant commanders, service chiefs and DoD leadership.

Dále do funkčních velitelství patří United States Special Operations Command (USSOCOM), které bylo vytvořeno v roce 1987. Jak název napovídá má toto velitelství na starosti různé speciální operace prováděné útvary k tomu určených (např. NAVY SEAL, Delta Force a další). Předposlední velitelství se nazývá United States Strategic Command (USSTRATCOM), které je centrálním velitelstvím koordinující činnost všech ostatní velitelství. Bylo vytvořeno v roce 1992. A posledním je United States Transportation Command (USTRANSCOM), které bylo zřízeno v roce 1987 a poskytuje logistickou- transportační schopnost pro ministerstvo obrany USA. Dle Unified Command Plan 2011 byla tomuto velitelství přidělena nová oblast, kterou je synchronizace plánování globálních distribučních operací. Všech deset velitelství se nazývá Unified Combatant Command (UCC).

V dubnu tohoto roku však byla provedena reforma či spíše reorganizace územní zodpovědnosti (AOR) na základě zde již zmiňovaného Unified Command Plan 2011. Jinými slovy některé oblasti jako například Arktida byla převedena pod společnou správu dvou velitelství (USEUCOM a USNORTHCOM) místo předchozích tří (USEUCOM, USNORTHCOM a USPACOM). USNORTHCOM byl pověřen obhajovat zájmy a vojenské schopnosti týkající se Arktidy.

Arktida je jedno z mála území na zemi, které není zasaženou excesivní lidskou činností. Je to i území, které ve své podstatě nikomu „nepatří“. Avšak na začátku 21. století došlo k několika neshodám ohledně Arktidy a teritoriálních nároků na toto území. Mezi státy, které si nárokují určité oblasti Arktidy, patří Spojené státy, Kanada, Rusko a Dánsko. Příčinou jejich sporů je nová úmluva o námořním právu Organizace spojených národů, která stanovuje nárok na rozšířený kontinentální šelf za hranicí exkluzivní ekonomické zóny (EEZ). Podmínkou pro uznání bylo přijmutí právě této úmluvy nazvané United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS). Ostatní státy, které se připojily k této úmluvě, mohou v průběhu deseti let tento nárok napadnout. Výše zmiňované státy už tento nárok na kontinentální šelf učinily v průběhu 90. let a na začátku 21. století (Norsko 1996, Rusko 1997, Kanada 2003 a Dánsko 2004). USA sice smlouvu podepsaly, ale nebyla ještě ratifikována americkým senátem.

Dle úmluvy mají státy nárok na využití surovin za hranicemi EEZ (do 200 námořních mil) pokud existuje kontinentální šelf navazující na pobřeží/kontinent. Spojené státy byly kritizovány za neaktivitu ohledně Arktidy, proto je krok reorganizovat velitelskou strukturu v arktické oblasti, důležitým počinem. Možným významným impulsem byla ruská snaha o „ovládnutí“ této oblasti (viz ruská vědecká expedice Arktika 2007).

V tomto roce vstoupilo do třetího roku svého působení i afrického velitelství. K tomuto „výročí“ byl publikován dokument shrnující působení AFRICOM za uplynulá léta pod vedením čtyř hvězdičkové generála Williama E. Warda. Současný velitelem je generál Carter Ham. První zmínky vytvoření AFRICOM padnuly v únoru 2007, kdy byl prezident pověřen senátním výborem pro ozbrojené síly k vytvoření tohoto velitelství. Oficiálně začalo působit až v říjnu 2008. Od počátku bylo toto mladé velitelství kritizováno.

V současné době proběhla diskuse v americkém Senátu o přesunu sídla afrického velitelství, které od založení sídlí ve Stuttgartu v Německu. Senátoři zastupující své státy (a města) navrhovali různá města podle jejich zájmů, například leteckou základnu v Charlestonu. Samotný generál a velitel AFRICOM Ham má například k Charlestonu pozitivní vztah:

„I’ve only had the opportunity to visit Charleston once, but it was just a few years ago and it was indeed a very enjoyable visit to a great city,“ he said.

Pořád však není rozhodnuto, protože senátoři za Virginii navrhovali Norfolk, kde sídlí USJFCOM, které má být zrušeno. Další místa, která byla zmíněna, byla Atlanta (Georgia) a Minneapolis (Minnesota). Mít vojenské velitelství či základnu na území státu/kraje je vždy důležitým přínosem (finančním i politickým) pro stát a politiky jej reprezentující.

3 comments
Profilový obrázek
Jakub Čeněk
CONTRIBUTOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    Músa ibn Bani Tanwír
    1. 5. 2011, 19:33

    Za zhlédnutí stojí i tento dokument al-Džazíry o AFRICOMu: America’s New Frontline.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Jaromír "Ťuťa" Marek
    30. 6. 2011, 10:54

    Ahoj, Jakube,

    vždy si s Tebou rád pokecám.

    Našel jsem si Tě na internetu, ale na „LinkedIn“ s Tebou nepůjdu.

    Budu rád, když mi odepíšeš, abych měl Tvoji e-adresu.

    Zdraví Mirek

    P.S. Teprve teď se jdu podívat, co píšeš, odpovím, až se ozveš.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Jakub Cenek
    9. 7. 2011, 13:49

    Jaromír „Ťuťa“ Marek :
    Ahoj, Jakube,
    vždy si s Tebou rád pokecám.
    Našel jsem si Tě na internetu, ale na „LinkedIn“ s Tebou nepůjdu.
    Budu rád, když mi odepíšeš, abych měl Tvoji e-adresu.
    Zdraví Mirek
    P.S. Teprve teď se jdu podívat, co píšeš, odpovím, až se ozveš.

    Muj email je cenekjakub@gmail.com. Nasel jsem tenhle komentar terpve ted…

    REPLY

Nejnovější komentáře