fbpx

O Vojenské policii

Bylo, nebylo. Za mlhou, která by se dala krájet, byla jedna malá armáda. Nebyla to obyčejná armáda, byla to Armáda České republiky a ta podle § 3 odst. 2 zákona o ozbrojených silách České republiky společně s Vojenskou kanceláří prezidenta republiky a Hradní stráží vytvářela ozbrojené síly České republiky:

Ozbrojené síly se člení na armádu, Vojenskou kancelář prezidenta republiky a Hradní stráž.

Jak už to tak však v pohádkách bývá, některé věci je třeba hledat také v druhém plánu. Navzdory tomu, že láska vítězí nad zlem a pravda nad lží, zákon o ozbrojených silách České republiky v § 2 odst. 6 stanovoval, že:

Příslušníkem ozbrojených sil je jen voják v činné službě.

Jenže voják v činné službě sloužil podle úvodního ustanovení zákona o Vojenské policii vtěleného do § 1 také mimo tam:

…Vojenským policistou může být pouze voják z povolání.

A aby to nebylo jednoduché, složil ten voják podle zákona o Vojenském zpravodajství České republiky také v jednotné ozbrojené zpravodajské službě České republiky, jejíž postavení a působnost a jeho spolupráci s ostatními zpravodajskými službami České republiky upravuje zvláštní právní předpis. A zvláštní předpis podle § 2 řídil i jejich službu:

Úkoly Vojenského zpravodajství plní příslušníci Vojenského zpravodajství, kteří jsou ve služebním poměru k České republice podle zvláštních právních předpisů.

Jak už to u zpravodajských služeb bývá, nebylo přímo řečeno, že jeho příslušníky jsou vojáci v činné službě, ale trochu tajemně se odkazovalo na zákon o vojácích z povolání, kde se v § 2 odst. 1 praví, že:

Vojákem z povolání (dále jen „voják“) je občan, který vojenskou činnou službu vykonává jako svoje zaměstnání. Voják je ve služebním poměru k České republice. Občan může být povolán do služebního poměru jen na základě vlastní žádosti.

S odkazem na fakt, že příslušníkem ozbrojených sil je jen voják v činné službě, bylo tedy jasné, že ozbrojené síly sahají dál, než vtipný zákonodárce v roce 1999 domýšlel. To však není konec pohádky. Jenom jsme se dověděli, že i Vojenští policisté a příslušníci Vojenského zpravodajství jsou také jenom vojáci.

Věřte, nevěřte, Vojenská policie vznikla v roce 1990 jako součást tehdejší Československé armády, a to částečně na půdorysu Tankové a automobilní inspekce (TAI), která byla do Vojenské policie včleněna poté, co se započalo s transformací tehdejšího Sboru národní bezpečnosti. Její postavení však bylo upraveno zákonem až v roce 1992. Stalo se tak zákonem č. 124/1992 Sb., o Vojenské policii, který v § 1 hovořil o tom, že:

Vojenská policie je službou Československé armády, která v rozsahu vymezeném tímto zákonem plní úkoly policejní ochrany Československé armády. Vojenským policistou může být pouze voják z povolání.

Jak šel čas, měnilo se také znění tohoto paragrafu a i jiné pasáže zákona. V roce 1995 se okruh uživatelů Vojenské policie rozšířil, když se § 1 proměnil takto:

Vojenská policie je službou Armády České republiky, která v rozsahu vymezeném tímto zákonem plní úkoly policejní ochrany Armády České republiky a majetku státu spravovaného nebo užívaného Ministerstvem obrany. Vojenským policistou může být pouze voják z povolání.

V tomto pojetí Vojenská policie nepřežila rok 2000, neboť se od armády fakticky vydělila. Nejenže se změnil § 1:

Vojenská policie v rozsahu vymezeném tímto zákonem plní úkoly policejní ochrany ozbrojených sil, vojenských objektů, vojenského materiálu a ostatního majetku státu, s nímž hospodaří Ministerstvo obrany. Vojenským policistou může být pouze voják z povolání.

Došlo také k emancipaci nejvyššího vojenského policisty, jak pravil § 4 odst. 2:

V čele Vojenské policie stojí náčelník Vojenské policie, kterého jmenuje a odvolává ministr obrany po projednání ve výboru Poslanecké sněmovny příslušném ve věcech obrany. Náčelník Vojenské policie je přímo podřízen ministru obrany.

Náčelník Vojenské policie se ze zákona stal přímo podřízeným ministru obrany a tím se dostal do stejného postavení jako náčelník Generálního štábu Armády ČR. Což však nebylo všechno. V odst. 1 stejného paragrafu se totiž říkalo, že

Organizační strukturu Vojenské policie stanoví ministr obrany po projednání v příslušném výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu.

Zatímco podle § 6 písm. b) zákona o ozbrojených silách České republiky vláda schvalovala organizační strukturu ozbrojených sil, k organizační struktuře Vojenské policie se mohl vyjadřovat Výbor pro obranu a bezpečnost/Výbor pro obranu – Vojenská policie nade vše. Obloukem 20 let je Vojenská policie viděna jako vojenská alternativa Policie České republiky. Z hlediska kompetencí daných jí zákonem snad; z hlediska úkolů, které většinou plnila v rámci nasazení v zahraničí však jen ztěžka.

Pohádky mají mít šťastný konec. Jestli Vojenská policie neumře, bude žít na věky. A je jedno, jestli část z ní bude podřízena náčelníkovi Generálního štábu a část bude plnit podobné úkoly jako česká policie.

6 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

6 Comments

  • Profilový obrázek
    ota
    31. 5. 2011, 7:13

    Díky za velmi výstižnou a dobrou analýzu postavení vojáků ve VP a VZ. Jediné, co tam chybí je důvod, proč k tomuhle kočkopsovi došlo. A ten je jednoduchý (viz seriál „Jistě pane ministře“): v různých obdobích si příslušné složky posilovaly své postavení a rádoby samostatnost. Že např. úkolem VP by mimo klasických policejních činností měla být především funkce tzv. polního četnictva je nasnadě. Z počtu příslušníků VP má postavení policejního orgánu naprostá menšina, nápad trestné činnosti se skončením voj.zákl. služby zásadně snížil, ale VP si stále hraje na malou PČR v armádě. Pak se totiž lépe prosazují vlastní zájmy, protože přece „sů tentok orgán činný v tym trestním řízení“ a nesmí být ovlivnitelní! A každý chce být samostatný, protože jste li přímí podřízení minitra, tak se vlastně řídíte sami. Už aby VP přešla do podřízenosti NGŠ AČR. Na našem malém hnojníčku tohle rozřezávání zdrojů na čím dál menší kousky fakt nemá smysl. Vyšetřovačka může klidně zůstat u ministra.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Stan
    31. 5. 2011, 13:00

    Byl jednou jeden Generální štáb, na kterém působilo několik vyšších důstojníků, kteří si bokem přividělávali s pomocí řekněme „lehce“ nestandardních fondů, ale co se nestalo, vyšetřovatelé Zvláštního odboru VP jim na tyto praktiky přišli a vše se provalilo. A to neměli dělat, některým ostaním (vlivným) vyšším důstojníkům z GŠ a MO se tak celá VP značně znelíbila, obzvláště její nezávislost na GŠ.

    A byl jednou jeden náměstek MO, původním povoláním věřte-nevěřte doktor. Ten přišel na spoustu fíglů, jak si na rozpočtu MO přividělat. Ale co čert nechtěl, zase se o něj začal zajímat Zvláštní odbor VP a že jim práce šla pěkně od ruky. Naštěstí ale zmíněný náměstek to měl dobré na vyšších místech, stal se ministrem a ihned odvolal šéfa Zvláštního odboru VP a i jeho zbytek v krátké době rozprášil a zrušil.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    insider
    31. 5. 2011, 14:25

    hezká konspirační teorie, trošku ji shazuje neznalost pravidel českého pravopisu, ale neva :-)
    jestli si myslíte, že VP leží zbytku AČR v krku kvůli úzké skupině vyšetřování, tak to opravdu ne – aspoň co mohu soudit. Možná byste se mohl též zajímat o to, proč AČR nevadí činnost VZ ČR, I MO, ZNGŠ – I, NKÚ a spol.
    Jde opravdu spíš o systémový problém: co je proboha na řízení dopravy, doprovodu transportů, ostraze a hlídání muničáků tak důsledně policejního, že na to potřebujeme strukturu s vlastním generálem na úrovni NGŠ AČR, vlastním zákonem, pravidly, způsobem organizace, rozpočtovou kapitolou, akvizičním pracovištěm, atp.
    Rozumím tomu, že je vám to pohodlné, ale nejste v AČR sami, tvoříte její („policejní“) zabezpečení, jste tedy _PODPŮRNOU_ službou zbytku a tak byste měli trochu kopat za jeden tým.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Stan
    31. 5. 2011, 16:06

    insider: dobrá, za ten překlep se omlouvám. Nicméně já nemluvím o celé AČR, ale převážně o mocenských rozhodnutích několika jedinců na GŠ. Ale asi nemá smysl se zbytečně pouštět do detailů a spekulací, které na tyto stránky ani nepatří. Navíc ZO VP již byl zrušen, tak by to bylo jen „mlácení prázdné slámy“.

    Součásti VP, které jste vyjmenoval opravdu nejsou ničím vyjímečné, za generálskou hodnost pro NVP zde rozhodně taky „kopat“ nemám v úmyslu, nicméně jsou části VP, které by dle mého názoru ze své podstaty neměly být podřízeny pod GŠ. A proč vlastní zákon? Na základě čeho by tedy měla VP působit, pokud ne na základě zákona? Akviziční pracoviště už VP nemá více než rok.

    Pokud bude přepodřízení určitých „podpůrných“ složek VP pod GŠ smysluplně nastaveno tak s tím problém mít nebudu, ale zatím je v BKO o (další) reorganizaci VP jen jedna větička a pokud má být do roku 2012 hotová tak to na mne působí jen dojmem, že se vše bude „šít horkou jehlou“ se špatnými následky.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    ota
    1. 6. 2011, 6:43

    Přes rozdílný pohled bych řekl, že se v zásadě shodujeme v názoru, že VP jako složka v této podpobě musí reorganizována. Nikdo nechce omezovat pravomoci a především nezávislost vyšetřovatelů, obvzvláště těch, kteří by měli odborné schopnost a především vůli přišlápnout perka expertům jako byl Bárt (nemyslím Simsona) a jemu podobní. Tomu však současné výsadní postavení VP nepomohlo ani neuškodilo. Z toho plyne tříštění kapacitů, hraní si na samostatnost a specifičnost atd. a z toho plynoucí dívání se přes prsty na ty druhé (platí ovšem obostraně).

    REPLY

Nejnovější komentáře