fbpx

Ruská nostalgia v podobe čiernych plášťov

Ochranke ruských najvyšších politických špičiek, napríklad prezidenta Dmitriho Medvedeva a premiéra Vladimíra Putina sa zrejme zacnelo po starých stalinských dobách, keď dôstojníci tajnej polície nosili neslávne známe čierne kabáty. No môže ísť čisto len o snahu odlíšiť sa.

Spomínané čierne plášte, spolu s nemeckými pištolami Mauser a čiernymi policajnými dodávkami boli totiž “obchodnou značkou” NKVD, tajnej polície, ktorej nasledovníkom sa stala o nič menej známa KGB. Keď si po vás prišli muži v čiernych plášťoch, vaše slobodné dni boli zrejme zrátané. I keď od tej doby prešlo veľa rokov, ruský národ na ňu nezabudol. Aj keď množstvo rusov na stalinské doby nostalgicky spomína, rovnako veľkej časti spoločnosti stále naháňa strach. Preto, keď agentúra FSB (Федеральная служба безопасности Российской Федерации, Federálna bezpečnostná služba Ruskej Federácie) oznámila, že plánuje nakúpiť minimálne 60 nepremokavých čiernych kabátov a zhruba rovnaký počet kožených sák, vo veľkej časti verejnosti to vyvolalo zdesenie.

Agentúra AFP však poskytla vyjadrenie ruského bezpečnostného experta Andreja Soldatova (mimochodom, veľmi vhodné priezvisko pre bezpečnostného experta), že sa nemusí jednať o žiadnu spomienku na doby minulé, ale skrátka snahu odlíšiť sa od iných bezpečnostných služieb. Rivalita medzi jednotlivými službami je vraj obrovská a príslušníci FSB podľa všetkého ostatnými často pohŕdajú.

Dôležitou vecou je aj praktickosť, do takého veľkého plášťa sa dá ukryť všeličo. To platí aj pokiaľ nieste šokujúci exhibicionista. Kto vie, čím všetkým chodia politický ochrankári ozbrojený… Ako mierna zvlášnosť mi prídu kožené saká. Tu sa mi výhoda voči klasickým textilným oblekom stráca. A pre ich vlastné dobro dúfajme, že ich nebudú musieť nosiť v lete.

A možno to je všetko úplne inak.

Nesmieme totiž zabúdať na to, že čierne dlhé kabáty sú už roky neoddeliteľnou súčasťou akčných filmov, môžme spomenúť napríklad na série The Matrix či Blade. Možno sa chceli ochrankári len pripodobniť svojim akčným hrdinom…

3 comments
Profilový obrázek
Samuel Kolesár
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    J.D.
    17. 6. 2011, 20:17

    Co na tom je jen, přiznávají skutečnost, tak jako bývalá armáda NDR svýma uniformami odkazovala na svůj vzor Wehrmacht a polního maršála pardon soudruha generála von Paulus. Prostě soudruzi se nemění a my aspoň víme na čem jsme, tedy ti co to chceme vědět.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Láďa
    21. 7. 2011, 20:28

    Jsou hrdí na svoji minulost. V Rusku se dodnes vojáci oslovují soudruhu + hodností i když už to zratilo politický podtext, je to historie.
    Analogicky oslovení bratře + hodnost bylo běžné v legiích a snadno by bylo aplikovatelné v AČR a rozhodně lepší než tykání poddůstojníků s vyššími důstojníky a opačně.
    O vojenských a taktických schopnostech maršála von Pauluse bych si nedovolil pochybovat stejně jako v případě maršála Žukova a jiných. To jenom voják je hříčkou politiků.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    pit
    27. 3. 2013, 1:50

    pod takým veľkým plášťom sa dajú ukryť aj poriadne gramatické chibi !

    REPLY

Nejnovější komentáře