fbpx

Pohádka o Vojenské policii II – Sůl nad zlato

Tak trochu stranou zůstala Vojenská policie v diskusi o přiměřenosti, kterou otevřel jeden z řady ministrů vnitra Ivan Langer v roce 2007 a na kterou reagoval nejenom deník Deník, ale také internetové fórum život policistů on-line a akademické blogy, které deníku Deníku článek převzalo. Policisté chybí. Ale máme jich nejvíc v Evropě tak zněl tehdejší titulek, pod kterým byla statistická fakta:

Zatímco v Česku hlídá jeden policista bezpečí 210 lidí, v Holandsku je to již 443 lidí a ve Finsku dokonce 660 lidí.

Článek byl příčinou polemik mezi některými bývalými a stínovými ministry vnitra, z nichž jeden, František Bublan, k věci uvedl:

Když mluvím s hejtmany či starosty, tak si všichni stěžují, že je policistů málo.

Princip „lívance tak asi na půl hektaru“ podle kterého byla zpracována ona srovnávací studie, je bezpochyby aplikovatelný i na Vojenské policisty. Bílá kniha o obraně přepočítává vojáky na hektar výcvikového prostoru, aby se prokázalo, že vojenských újezdů je pro tak maličkou armádu více než dost. Tím se liší od argumentů, které byly schopné tento ukazatel vydávat za důkaz vojenského blahobytu Česka.

Luxus se pozná tak, že máte něco, co nevyužíváte a ani nemáte šanci to plně využít, ale jste přesvědčeni, že to skutečně potřebujete a že by toho mělo být ještě více. Luxus vám dodává společenskou prestiž, nicméně přepočet Vojenských policistů na populaci omezenou zákonem o Vojenské policii, tedy vojáky, ukazuje zajímavá čísla. Tak například v roce 2011 připadalo na jednoho vojenského policistu asi 20 profesionálních vojáků, nicméně v roce 2000 to bylo 38 vojenských profesionálů. Zdá se, že válka v Afghánistánu směřuje do své prozatím poslední fáze v podobě vysvětlení podstaty vítězství Západu daňovým poplatníkům ze států NATO, a jak se lze dočíst z Bílé knihy i sklady s municí a jinými mobilizačními cetkami se nám vyprázdnily. Teď zbývá jen rozhodnout o tom lívanci na půl hektaru. Je totiž jasné, že připadalo-li na jednoho vojáka v roce 2011 5,6 ha území vojenského výcvikového prostoru, u vojenských policistů to bude daleko více.

21 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

21 Comments

  • Profilový obrázek
    Pavel Novák
    15. 7. 2011, 16:36

    Nechci polemizovat o vojenské policii, o které vím málo, ale srovnávání počtu vojáků s rozlohou vojenských újezdů považuji za nevhodné. Problém je v tom, že např. rozloha dělostřelecké střelnice je dána dosahem dělostřeleckého systému a ne počtem zbraní – tedy je určitá stejná minimální velikost ať už pro jednu baterii nebo celou brigádu. Redukce počtu vojáků tedy ještě nemusí znamenat automaticky sníženou potřebu rozlohy výcvikového prostoru, to je třeba počítat jinak.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ota
    15. 7. 2011, 20:01

    Jen dodávám, že připadá-li příslušník PČR na 210 obyvatel (a to raději nesrovnávám další čísla v jiných evropských zemích), tak 1 vojenský policista na 20 vojáků je ještě paradoxnější, pokud si uvědomíme přísné posuzování bezůhonnosti vojáků z povolání. Ti tak z principu vykazují zásadně nižší kriminalitu než běžná populace. Na zvládání nižší kriminality vojáků tak potřebujeme průměrně desetkát více policistů:) Na druhou stranu je to přeci jen trochu zkreslující, VP samozřejmě řeší i jiné věci než kriminalitu (ale pak je otázka, jestli to musí být prostřednictvím Vpolicistů mimo AČR). Jinak stačí jen srovnat těch cca 500-600 trestných činnů šetřených ročně na efektivitu civilní policie. A to nemluvím o obsahu uvedené statistiky (nevěřím statistice, kterou si nezfalšuji sám – Churchil). Jinak nic proti klukům z VP, drtivá většina chce pracovat a skutečná situace a náhled ostatních na VP je frustruje. To ale nezavinili oni, ale vedení toužící po zvyšování prastiže mimojiné zvyšováním počtů.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Stan
    15. 7. 2011, 20:18

    Bohužel si nemyslím, že by tento článek měl valnou informační hodnotu, rozhodně ne na úrovni standardu tohoto serveru. Ke třem statistickým číslům přidat jedno youtube video a pár řádků asi opravdu moc práce nedalo. To už Váš minulý článek-pohádka byla hodnotnější co se vyjádření názoru týká. Místo tohoto „článku“ stačilo napsat „Myslím si, že je v ozbrojených silách ČR příliš mnoho vojenských policistů“ což by čtenáři poskytlo zcela stejnou informaci.

    Měl snad tento článek jako jediný cíl vyprovokovat k diskuzi o počtu VP?
    Zná autor článku konkrétní činnost současných příslušníků VP? Přichází s alternativami, která odbornostní součást(i) nebo rovnou velitelství VP jsou dle jeho názoru zbytečné a měly by se zrušit? Ostraha muničních základen? Pohotovostní oddělení? Dopravní a pořádková služba?
    Nebo by mělo dojít k redukci počtů procentuální/plošné?
    Má autor informace o současném návrhu reorganizace VP v příštím roce dle Bílé knihy obrany?

    …a tak bych mohl pokračovat. Zkrátka na mne tento článek působí tak, že autor sice řekl A, ale nějak zapoměl na to B.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    J.D.
    15. 7. 2011, 21:51

    No v každém případě tedˇ právě VP neví co s ní bude a to rozhodně není dobře (vím že to neví ani zbytek armády i země) a její velitel se vzhledem k máslu na halvě po nedávnému vstupu na televizní scénu asi není ten co by se mohl nějak ozvat.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Mr. Deep Purple
    17. 7. 2011, 9:03

    Co nemusí být slané, může být přece sladké nebo kyselé… Otázkou je proč. Nechť někdo vysvětlí, proč je tolik vojenských policistů, zpravodajců, vojáků a hradních strážců. Jsou přemnožení, nebo jich je nedostatek? Nikdo neví. Když se kouknete do definice jejich poslání v úvodu zákona:
    „Vojenská policie v rozsahu vymezeném tímto zákonem plní úkoly policejní ochrany ozbrojených sil, vojenských objektů, vojenského materiálu a ostatního majetku státu, s nímž hospodaří Ministerstvo obrany.“
    a vzpomenete, že její vedení ani příliš neprotestovalo, když jim byla vnucena reorganizace a přišli o SOG, tak fakt není jasné, kolik těch policistů je potřeba. Jistě morální postoj nejvyššího velení VP, k jehož výběru se vyjadřovala jedna z nejvyších morálních autorit v ČR – Výbor pro obranu a bezpečnost Poslanecké sněmovny – lze těžko ovlivnit, ale spočítat potřebu policistů ve vztahu k jejich úkolům a přitom zohlednit jejich minulý výkon, který si musí VP statisticky hlídat podle písm. l) odst. 1 § 3 svého zákona:
    „vede evidenci a statistiky potřebné k plnění svých úkolů“
    nebude určitě tak těžké. Nebo tu byla VP jen jako další afganizovaná část OS?

    REPLY

Nejnovější komentáře