fbpx

Australané zvažují úplné zrovnoprávnění žen v armádě

Australanky (zleva) desátnice Amanda Wrightová, desátnice Cindy Veenmanová a kapitánka Karin Cannová na mnohonárodní základně ISAF Tarin Kowt v Uruzgánu (březen 2010); Foto ISAF via Wikimedia Commons

Australské ozbrojené síly se mohou od příštího roku stát prvními, které zcela zboří tradiční genderové bariéry. Vláda, v jejímž čele stojí první premiérka v historii Julia Gillardová by totiž měla rozhodnout o tom, zda ženy budou moci být členkami všech jednotek a účastnit se všech aktivit, včetně bojových.

Samozřejmě je otázkou, zda jsou ozbrojené síly a veřejnost na takový krok připraveny. Každopádně už se objevila varování, že zrovnoprávnění žen může v jejich řadách přinést poměrně vysoké ztráty. Pokud by australská vláda od příštího roku změnila politiku, mohly by ženy aktivněji zasáhnout do operace v Afghánistánu, odkud by se 1550 Australanů mělo stáhnout v roce 2014.

…women sailors will be allowed to bunk with men in submarines. Previously women had to sleep in female-only six-berth cabins. The shift will enable more women to fill a shortage of submariners by allowing more flexibility in assigning crews. Australian women also can pilot attack helicopters and fighter jets. The positions closed off to them are mostly in the army, and include infantry, parachute, commando, special air services, artillery, tank and armored cavalry.

V současnosti se zjišťuje, zda ženy budou schopné zvládat tělesný test bojové připravenosti (combat fitness test), během nějž musí mimo jiné voják nesoucí helmu a pušku dvakrát vyšplhat na pětimetrové lano bez dotknutí země. Podobně musí být schopen s helmou na hlavě unést stejně oblečeného kolegu a dvě pušky. Nikdo zatím nepřišel s tím, že by se tento test měl změnit v případě, pokud by se změnila politika vůči ženám v australských ozbrojených silách.

Neil James, executive director of the Australian Defense Association, said that overseas experience shows that less than 3 percent of women soldiers would be able to pass them. Women most often fail on the rope climbing because it requires considerable upper body strength, he said. The association, a respected security think-tank, said there are biomechanical differences between the sexes — differences in muscle distribution, centers of gravity and rate of recovery from physical exertion — that make even physically strong women more vulnerable in combat.

Zástupci této organizace tvrdí, že podle studií vycházejících z výcviku v mírových podmínkách jsou ženy kvůli biomechanickým rozdílům pětkrát více náchylné, než muži utrpět zranění zad, kolen a kotníků. Eva Cox z feministické organizace Women’s Electoral Lobby podobné argumenty odmítá s tím, že jde o hlouposti.

To decide that women can’t do something because they’re women and men can’t do something because they’re men is just ridiculous… The basis of the decision should be your physical capacity to meet certain criteria, not whether you’ve got particular chromosomes.

V australských ozbrojených silách slouží osm tisíc žen, což je necelých 14 procent z celkového počtu. Debaty o tom, jestli ženy zvládnout stejné testy jako muži, či jakou má jejich přítomnost v jednotkách jak v zázemí, tak v oblastech nasazení, vliv na morálku a soudržnost se vedou a povedou ještě hodně dlouho. Jak ukazují konkrétní příběhy z historie i současnosti, je ovšem mnoho žen, kterým nechybí odhodlání a vůle účastnit se stejných operací jako muži. Jsou schopné zvládat těžkosti služby a stanou se akceptovanou součástí jednotek, ve kterých dominují muži. Dobrým příkladem je příběh britské příslušnice námořnictva dvaadvacetileté Hannah Cookové.

V dubnu, během rutinní patroly v Hílmandu došlo k explozi improvizovaného nástražného systému. Medička Hannah Cooková začala okamžitě poskytovat první pomoc a podle všeho jednomu z vojáků zachránila život. Několik dnů poté, na další pěší patrole, došlo znovu k výbuchu IED. Tentokrát byla zraněna i Hannah Cooková. Kromě ní byli zraněni další dva vojáci. Jeden z nich musel být repatriován a do Afghánistánu se již nevrátí. Cooková byla při vědomí, jako první si zkontrolovala končetiny, zda jsou v pořádku. Hodně se jí prý ulevilo, když zjistila, že má nohy i ruce v pořádku. Nicméně měla v těle několik šrapnelů a mimo jiné měla problémy se sluchem.

Po tříměsíčním léčení si zažádala, aby se mohla vrátit do Hílmandu. Bylo jí vyhověno a v současnosti opět slouží v Afghánistánu. Zdůvodnění proč chtěla zpátky, výborně doplňuje debaty o tom, co se chystá učinit australská vláda.

As a female, you feel you have to prove yourself and show you’re not going to fail them in patrols.  But once they know you just get on with it, they accept you. After that incident, they respected me straight away… It sounds horrible and of course you do not want anyone to be injured – but it’s good to put it into practice… You can be the best or the worst soldier, but it does not matter with IEDs. It is a game of chance. I was not at all put off by what happened. I am here to do a job; if there are consequences, you deal with them.

7 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

7 Comments

  • Profilový obrázek
    J.D.
    13. 8. 2011, 17:58

    Jedna věc, jak je budou v boji brát nepřátele a v zajetí, ty asi genderová politika moc nebude zajímat. Nejsem misogyn, ale USMC ví proč to má nastavené jinak. Znám pár ženských co strčí ve fyzičce a střelbě i plno chlapů do kapsy, ale opravdu jen pár tedy dvě. Rodina, děti časem mění nastavení i některých vojáků, ale co teprve vojaček. Ženy v ozbrojených složkách zpočátků chtějí aspoň některé předčit kolegy, časem se přesouvají do kanceláří a na mluvčí, apod. Tohle je prostě realita, s rovnoprávnosti to nemá nic společného. Jsou emaptické a to v akci rozhodně není ok.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Emil Frída
    13. 8. 2011, 19:59

    Na drohou stranu jde trend napříč západní kulturou. Pokud bychom měli proti sobě bojovat, pak to asi nebude problém. Pokud to bude západní vs islámské kultura, pak je problém. Ten trend prosazování žen dokazuje, že mezi muži není o armádu zájem při současné velikosti ozbrojených sil. Jinak si vůbec nevzpomínám, že by s námi hráli holky na vojáčky, když jsme byli malí. Tak co je k tomu táhne později?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    J.D.
    13. 8. 2011, 20:19

    Souhlas, je mi jasné, že je to neodvratné. A ženy a to jim nemám za zlé, mají rády jistoty a bezpečí, zabezpečení, prostě každý máme své priority. Takže plat a příspěvek na bydlení, klid na mateřskou, žádné problémy v práci při paragrafech, pravidelná pracovní doba, a ohleduplnost, sloužím a mluvím s nima. Dokonce se jim kdysi počítala mateřská do renty. U Ostatních ozbrojených složek žena dala rok služby 3 mateřské a odchod do civilu (rentu měly tyhle složky po 10 letech), což naštěstí předloni změnil zákon. Taky až na ty dvě neznám, žádné které by zajímaly problémy a vývoj, tomu se smějou, spíše se zajímají o výše uvedené jistoty.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    J.D.
    13. 8. 2011, 20:31

    A ještě jedna důležitá věc v armádě a ozbrojených silách bere žena stejný plat jako chlap( s čímž souhlasím), což v civilu přes všechny řeči není. A ten plat je větší než v montovnách, Tescech apod. Pokud nemá lepší vzdělání.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Emil Frída
    13. 8. 2011, 21:40

    Konečně ty války budou mít lidský rozměr. Životy budou brát i ty, které jej dávají. Ženy v armádě, to je takové vítězství křesťanské kultury. Zvláštní, že se tohle téma objevilo v době smrti Jiřiny Švorcové. Máme tu seriál Chlapci a chlapy. Ale Dívky a ženy či Žena za samopalem nám tu schází. Sice se ČSAF i Armádní redakce ČST snažily něco natočit, ale nedopadlo to moc dobře.
    Myslím, že je čas začít se sázet, kdo bude první brigádní generálkou. Bude to Michaala Cvanová za perfektní obhajobu gen. Ložka, když po zásahu v ČT nebyl po plesu chopen jít do televize a vysvětlit, co se stalo? Bude to Lenka Šmerdová za něuvěřitelná kouzla ve věcech náboru do armády v posledních třech letech? Nebo to bude Jana Růžičková za věrnost při mediálním obhajování zájmů Generálního štábu? Všechny tři byly a jsou blízké generálům. Co na to generálské rada, pustí si některou mezi sebe?

    REPLY

Nejnovější komentáře