fbpx

Když dva kopáči dělají totéž, nikdy to není totéž

Pravděpodobně všichni čtenáři tohoto blogu se ve svém životě setkali s „Bělounem“, Sbírkou úloh z matematiky pro základní školy. Jak vyplývalo z úvodu, kdo se chtěl dostat na střední školu, „Bělouna“ prostě musel počítat:

Milí žáci, dostáváte do rukou publikaci, která vám může významně po­moci v přípravě ke studiu na střední škole, popřípadě k pří­pravě na přijímací zkoušky.

„Běloun“ se mi vybavil při čtení polemiky mezi outsiderem a insiderem u příspěvku nazvaného Třístupňový systém velení/řízení. Šlo o tuto část úvodu:

Před řešením jednotlivých úloh si nejprve pozorně pročtě­te zadání úlohy, třeba i několikrát, uvědomte si, co je dáno (podmínky úlohy) a co máte vypočítat (otázka), promyslete a neznačte si plán řešení a teprve pak se pustíte do vlastního řešení úlohy.… Při řešení úloh byste měli provádět kontrolu jednotlivých kroků a na závěr provést zkouš­ku správnosti řešení, zejména je-li to v zadání úlohy požado­váno. V případě, že by zkouška byla obtížnější než řešení úlo­hy, měli byste alespoň odhadem usoudit na správnost řešení. Teprve potom porovnejte svůj výsledek s výsledkem uvedeným ve Sbírce. Většinu úloh je třeba zakončit odpovědí.

Jak jsem během své praxe v tom, co bývá nazýváno resortem obrany, pochopil, nerespektuje zde řešení většiny praktických úloh výše uvedené doporučení. Začíná se zpravidla jejich zakončením odpovědí, o čemž se pak vede diskuse. Vášně vzbuzené během debaty pak dávají zapomenout na fakta. Úloha týkajících se toho, co mají dělat vojáci a co ne, co mají naopak dělat nevojáci, občanští zaměstnanci je totiž klasická slovní úloha řešená trojčlenkou:

Deset dlaždičů mělo provést předláždění vozovky ulice za 22 pracovních dní. Po čtyřech dnech byli pro urychlení práce posláni další dva dlaždiči. a) Po kolika pracovních dnech dokončí předláždění vozovky? b) Kolik pracovních dní celkem trvalo předláždění vozovky?

anebo

Vojenský transportní vlak měl 32 vagónů. V každém vagónu se dopravovalo 40 vojáků. Jakou zásobu potravin veze vlak s sebou, trvá-li transport 3 dny a spotřebuje-li jeden voják přibližně 2 kg potravin denně?

Zadání úlohy pro využití vojáků a nevojáků pro nevojenské činnosti, jako jsou různé vnitro-správní aktivity týkající se peněz, personálu, nemovitostí, výpočetní techniky apod., by totiž mělo znít asi takto:

Kolik vojáků nebo občanských zaměstnanců je třeba na práci o celkovém počtu 100 hodin, znáte-li, že a) maximální týdenní fond pracovní doby/doby služby (pět pracovních dnů) je u vojáka z povolání 42,5 hodiny a občanského zaměstnance 40,0 hodin; ve fondu vojáka z povolání je ovšem započítána půlhodinová přestávka na oběd a fond je zmenšen povinný tělocvik v trvání 2krát 90 minut týdně. b) Kolik vojáků budu potřeba pro odpracování této práce, bude-li se jednat o lékaře, kteří navíc každý týden uplatňují jeden „operační den“, ve kterém se nevěnují svému úřadu, ale své původní profesi lékaře.

Kolektiv autorů „Bělouna“ v úvodu hovořil o tom, že:

Vám, kteří bude­te přijati na SŠ, doporučujeme prostudovat i vzorově řešené příklady a úlohy označené po okraji čárou. Čím větší počet úloh vyřešíte, tím lépe budete připraveni pro studium na střední škole.

Vzhledem k tomu, že ministerstvo je povětšinou tvořeno osobami vysokoškolsky vzdělanými, je obrovskou otázkou, jestli tím i autoři sbírky mysleli, že budeme připraveni také na službu v armádě, zvláště na generálním štábu. Střední školu jsme totiž snad absolvovali všichni, že?

7 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

7 Comments

  • Profilový obrázek
    fenring
    31. 8. 2011, 14:29

    zdravim,
    beloun byl fajn. ale bojim se, ze tady uz nejde o elementarni matematiku.
    ale zmizka o lekarich mi pripomnela jinou zajimavou zpravu – totiz tohle http://www.lidovky.cz/kazdy-sedmy-vojak-trpi-obezitou-vyfasuji-leky-na-hubnuti-pm1-/ln_domov.asp?c=A110831_114242_ln_domov_pta
    nevite nekdo, jak to presne v tomhle je? se mi nechce verit, ze bychom na tom byli az takhle.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Standa
    1. 9. 2011, 11:48

    ad „tloustnouci vojaci“: evidentně je okurková sezóna a témata pro mlžení a odpoutávání pozornosti veřejnosti od vecí podstatných se hodí…

    v článku dle mého názoru chybí porovnání s běžnou populací a hlavně dle jakých informací/dat bylo dosaženo závěru, že polovina vojáku má nadváhu

    …jinak mne se hned vybavila tato scénka z mého oblíbeného filmu – http://www.youtube.com/watch?v=SF1Q5zuSKWg :o)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    voják
    1. 9. 2011, 12:39

    1) autorovi doporučuji méně obraznosti a více k věci, nemusíme se tu vzájemně šetřit a čitelnosti textu to pomůže (týká se i předchozích článků) :-)
    2) ono je to s tím fondem pracovní doby ještě mnohem horší. Z údajů o reálném využití cca 50 vojáků a občanů mému kolegovi vyšlo: 2133,5/2008 pracovních hodin za rok (vzp/oz). Po odečtení dovolených, přestávek, preventivních rehabilitací, služeb, střeleb, velitelských, teko, tělocviků, školení apod. vychází u vojáků rozmezí 1260 – 1500 hodin u vojáků (podle funkce) a cca 1670 u občanů, čili cca 60-70% využitelnosti pro nadřízeného u vojáků a 83% u občanů. To, samo od sebe, je docela alarmující a nad tím bych se zamýšlel v první řadě.
    3) možná v nadsázce, možná vážně píšete, že působnosti v oblasti „byrokracie“ by měly být přiřazovány podle toho, který druh zaměstnance lze více využít. Je to tak? Pokud ano, nemůžu souhlasit. Aniž bych se pouštěl do rozsáhlých debat, myslím, že charakter práce a zodpovědnosti vojenského profesionála nelze zúžit na pojem (0.7*fond pracovní doby občana).
    obecně: existují asi jen dva přístupy. První – hodně civilního řízení ministerstva a vojáci jen na skutečně „bojových“ pozicích. Druhý: all soldier army – kuchař, personalista, finančák, všichni v uniformě a ve zbrani a civilní řízení jen na úrovni politického řízení a kontroly. Všechno mezi – včetně dnešní situace – je jen přebujelý stav. Ale musím to zopakovat ještě jednou: navrhovat zlepšení této situace jen v kontextu úvahy: „občan je o 360 hodin využitelnější než voják“ se mi zdá odtržené od reality.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    nevoják
    1. 9. 2011, 15:11

    … ke všemu ti vojáci mají přídavek na bydlení, placenou rehabilitaci, cestu do nemocnice zdarma, výstrojní body a nevím, co ještě. To je jistě kompenzace za zodpovědnost vojenského profesionála. Projděte si telefonní seznamy na ŠIS u tzv. zelených sekci a OVS u zbytku ministerstva. Vážně dělají ta oddělení vnitřní správy něco jiného, než OVS? A ty hodnosti. Společnost do těch lidí investuje kursem vyšších důstojníků, aby byl schopen pracovat na vyšších štábech, dá mu angličtinu a on si pak radši vydává mýdlo na generální štábu…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    voják
    1. 9. 2011, 15:53

    vnitřní správu, vyšší důstojníky jako tiskové mluvčí nebo sadu majorských asistentů NGŠ neobhajuji, to je snad zřejmé :-)

    REPLY

Nejnovější komentáře