fbpx

Noční hlídka

Rembrandt - Noční hlídka (Nachtwache), 1642, via Wikimedia Commons

Válka v Afghánistánu se pro západní armády pomalu blíží k hořkému konci. Tak jako po každém neúspěchu se bude hledat viník. Můžeme očekávat obvyklé přehazování horkého bramboru mezi politiky a vojáky. Žádná z těchto stran ovšem nebude mít čistý štít. A to na jakékoliv úrovni rozhodování.

Nehodlám se dnes zabývat politikou, ani nejvyššími stupni velení, ostatně tuto úroveň v Česku prakticky nemůžeme ovlivnit. Naopak, podíváme se na nejnižší stupně velení, které jsou odpovědné za bojový výcvik.

Jedním z velkých rozdílů mezi válkou v Iráku a Afghánistánu je neschopnost dominovat během nočních operací. I přesto, že se investovaly miliardy dolarů do technologie nočního vidění. To však není hlavní problém, technicky nadřazená byla i sovětská armáda. Ta hlavní potíž tkví v něčem jiném, ve špatném výcviku pro boj v noci. A to Američané tvrdí, že mají nejlépe vycvičenou armádu světa. Na OWOP se v diskusích můžeme dočíst, že naše jednotky „plně dosahují standardu NATO“. Jak takový „standard“ může vypadat, se můžete podívat v reportáži Davida Axe.

Video natočil na jaře v Lógaru během noční hlídky 2. čety, roty C, 2-30th Infantry. Ano, je to náš partner 4. brigáda, 10. Horské divize. O této divizi se šíří mnoho fám, například že je speciálně cvičená pro boj v horách. To bohužel není, se svou předchůdkyní z druhé světové války má společné jen jméno. Na své domovské základně k tomu ostatně nemá ani podmínky. Fort Drum se nachází sice na nehostinných pláních státu New York, ale v okolí je pouze jeden kopec.

Novinář v reportáži ukazuje konflikt mezi „hi-tech“ Američany a „nezkušenými“ afghánskými policisty (ANP). Zatímco Američané mají přístroje pro noční vidění s dosahem několik stovek metrů, musí se ANP spoléhat pouze na své oči… Mám poněkud odlišný názor na věc. Sledujte afghánského velitele. Je očividně nervózní z chování amerických vojáků. Asi má proč, nedá se vyloučit, že má z Talibanských operací větší zkušenosti. Posuďte sami:

Diplomaticky řečeno – otřesné…

Psí štěkot zní celou vesnicí, vojáci mluví nahlas, dokonce na sebe řvou a při dohadování tvoří hloučky. Nosí lesknoucí se brýle, nemají začerněné obličeje. Nenamáhali se s maskováním vlastní siluety, chrastí jim výstroj. A to nejlepší nakonec, náklad jim převáží Gator M s hlučným dieslovým motorem!!!

Opravdu tohle učíme Afghánce?

Vojáci mají pravděpodobně jedinou zkušenost z nočních akcí během návratu z víkendové diskotéky. Je pěkné mít přístroj pro noční vidění AN/PVS-14 s dosahem 300 metrů. Ale co je to platné, když dělají hluk, který je slyšet v okruhu minimálně jednoho kilometru. Každý povstalec se jim na hony vyhne, nebo co hůře, připraví jim nepříjemné překvapení.

Jaký účel měla tato hlídka? Vzbudit celou vesnici? Odepřít vojákům spánek? Myslí si snad někdo, že hlídka o 20 až 40 vojácích se může v noci pohybovat dostatečně tiše, že se jí podaří překvapit povstalce? Nebo je naše současná taktika, pasivně přilákat útok nepřítele na naše vojáky? (Bohužel tomu tak je) Byla to tzv. presence patrol? Myslíte, že něco takového v lidech vzbudí pocit bezpečí? Nebo si budou spíše myslet, že takoví amatéři, nejsou schopni Taliban porazit?

Jestli tohle předvádí elitní jednotka lehké pěchoty, jak jsou na tom tankisté?

Je velmi zarážející, že poměrně renomovaná jednotka s desetiletou bojovou zkušeností se nevyhne elementárním taktickým chybám. Doslova slepě spoléhá na technologie. Velitelé ignorují akustickou disciplínu a s tou světelnou to není o moc lepší. Vojáci si dnes myslí, že protivník nemůže vidět infračervené světlo bez prostředků nočního vidění. Je sice pravda, že Taliban má zanedbatelné množství noktovizorů, ale to neznamená, že nemůže vidět infračervené zaměřovací značkovače ručních zbraní nebo signální infračervené diodové stroboskopy. Současný rozvoj digitálních fotoaparátů s citlivými světelnými filtry umožňuje povstalcům vidět i infračervené světlo! Mohou k pozorování využít mobilní telefon nebo o něco dražší fotoaparát.

Použití signálních stroboskopů by snad omlouvala přítomnost bezpilotního letadla, ale tu pokládám u tak rutinního úkolu za nepravděpodobnou. Odlišnost siluety vojáka v přilbě od civilisty je k identifikaci dostatečná. Nemusíte blikat a přisvěcovat můžete, jen když opravdu potřebujete.

Nasazení tak velké skupiny k noční hlídce je zbytečná námaha bez vyhlídky na úspěch, navíc s dost značným rizikem ztrát. Než použít celou četu 30 až 40 vojáků, bylo by vhodnější nastražit 2-3 malé léčky s maximálně 12 vojáky. Tak malé léčky stačí na to, aby si poradily s malou skupinou povstalců, zvlášť když využijí směrové protipěchotní miny M18 Claymore nebo MON-50. Větší skupiny povstalců je možné nechat projít a zničit je přivolanou dělostřelbou. Zamaskovaný ležící voják bude v noci vždy více nenápadný a tišší než chodec. Ne každý je schopen se pohybovat v noci opravdu tiše. Zbytek čety bude moci odpočívat a být nasazen ve dne.

Ovšem aby se podařila úspěšně nastražit léčka, musí se nejdříve povést úspěšná infiltrace. To je dnes velký problém. Okolí jakékoli základny v Afghánistánu je důkladně sledováno pozorovateli povstalců, pomocný afghánský personál ale i členové ANSF špehují v prospěch Talibanu. A jak jste viděli, západní vojáci se neumějí pohybovat skrytě. Úspěšné použití klamných plánů je velmi vzácné. Ani vyšší velitelé neumějí odpovídající jednotky správně použít.

Několik příkladů mrhání jednotkami hloubkového průzkumu, čili vojáků speciálně k infiltraci cvičených:

Dokonce i proslulí odstřelovači Námořní pěchoty mají potíže s infiltrací. Domácí zvířectvo, pasáci, volně pobíhající psy a děti tvoří smrtelně nebezpečný koktejl. Už v Iráku byli mariňáci nuceni opustit klasický dvoučlenný tým odstřelovač a pozorovatel a přejít ke čtyřčlenným, později dokonce k šestičlenným týmům. Afghánistán se ukázal ještě horší. Směrnice velení doporučila přejít k osmičlenným odstřelovacím týmům. Taková skupina je ale již příliš velká aby se mohla skrytě pohybovat a ukrýt. Kompromitace a následné napadení je nevyhnutelné.

„We were [attached] to ‘Fox’ Company and left the morning of March 14 before the sun came up,” Moore said. “We couldn’t get to our main hiding spot so we went to our secondary [site].”
After being in their positions for a few hours, one of the groups was compromised by a man wandering in the field. He ran away after seeing two Marine snipers hidden in the tall grass. Coincidentally, he stumbled upon a second team and fell to the ground clutching his chest, according to Moore. The man ran to tell others of what he saw after a few minutes of lying on the ground trying to compose himself.

Tento stav, kdy se vojáci neumějí pohybovat po bojišti, nicméně neznepokojuje legendárního generála Petraeuse, který místo aby zintenzivnil polní výcvik, nařídil ISR surge: více hi-tech, místo lépe připravených bojovníků. Vojáci tedy dostanou více malých bezpilotních strojů Raven a Puma, místo noktovizorních přístrojů se zavádějí termovizní AN/PSQ 20.

Ale to podstatné zůstává nezměněné. Lepší technologie nočního vidění je bezcenná, když vás protivník slyší z několika kilometrů a vyhne se vám. Boj o kontrolu populace nemůžete vyhrát, když oblast neovládáte 24 hodin a sedm dní v týdnu. A je úplně jedno, že během přípravy kontingent splnil certifikaci na výtečnou a plně odpovídá standardu NATO.

Velení si musí uvědomit, že problém není v nedostatečném počtu nebo výkonu noktovizorů, či maskovacích schopnostech uniforem multicam. Skutečný problém je v lidech. Patří nám přístroje pro noční vidění, ne však noc.

P.S. David Axe je velmi zkušený válečný novinář. Je možné, že článek myslel ironicky, vyšel totiž 1. dubna.

8 comments
Profilový obrázek
Jan Spacek
CONTRIBUTOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

8 Comments

  • Profilový obrázek
    Honza
    10. 9. 2011, 6:08

    text Davida Axe mi připomněl jeden nápis na tričku.
    „Jsem policejní pyrotechnik. Snažte se běžet rychleji než já.“

    Celá ta patrola možná nakonec byla o tom, že si dvě skupiny s odlišnými zájmy hrály na společnou hlídku. o co horší mají Afgánci noční vidění, o to mají lepší kontakt s místním prostředím.

    jazykový koutek: anglické sloveso compromise lze s úspěchem do češtiny překládat jako „odhalit“. Kompromitovat lze šéfa skrze aférku s jeho sekretářkou.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ivo
    10. 9. 2011, 10:19

    Řekl bych, že největším problémem bylo celkové zadání patroly. Co tam vlastně měli dělat? Pro někoho si dojít, zabránit povstalcům v jejich činnosti, zvýšit důvěru místních v ochranu koaličních vojáků, co vlastně? Na mě to dělalo dojem denní prezenční patroly, jen v noci.

    Pokud mohu čerpat ze svých zkušeností, tak jediný efektivní infil na větší vzdálenosti v noci bylo ponechání menší skupiny na místě (1-2 odstřelovačské týmy s ochranou) patrolou, která je vysadila z vozidel a pokračovala dál. Na kratší vzdálenosti se dalo udělat totéž pěšky. Na nic efektivnějšího jsme nikdy nepřišli.

    Přesto, že většina léček v Afghánistánu končí tím, že „nikdo nepřišel“, i tak byl tento způsob nočního nasazení mnohem efektivnější, než „courání se po vesnici v noci“. Jednalo se o poměrně efektivní způsob, jak načapat pokladače IED při činu.

    Byl to preferovaný způsob nasazení i samotnými Afghánci, kteří samozřejmě měli problémy s manévrováním za tmy. Tento handicap samozřejmě zmizel v připravené léčce, kdy manévru nebylo potřeba, resp. pouze ve finální části, a to ještě zcela předvídatelným způsobem.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    HEDP
    10. 9. 2011, 23:59

    To Honza :
    je to sice mimo vlákno článku ale nedá mi to na citát nereagovat .Nevím kdo použil poprvé ani nevím v které zemi.

    Původní import zněl před 15 lety takto : Uvidíte- li mně běžet -snažte se mě předběhnout . (Nositel byl jistě nepřehlédnutelná postava ).
    Používané citáty u nás se vůbec vyznačují tím českým stylem Koho chleba jíš toho píseň zpívej.
    Po ukradení citátu si to upravily aby nikdo nepochyboval…. Pouhé ukradení citátu a doplnění o slovo Policejní ještě nedává kýžený efekt …jedině výsledek snad dobře zkažená pointa nebo pachuť plagiátu.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Honza
    11. 9. 2011, 21:45

    HEDP: whatever. Šlo mi především o to, že když Afgánec v Afgánistánu někam běží, tak asi ví proč běží. Jako ten pyrotechnik. Tak jako z nepřítomnosti místních na ulici vytušíte léčku. pokud jsem se parafrází dotknul pyrotechniků, policejních pyrotechniků atd, tak se omlouvám.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Mirek Lipowski
    12. 9. 2011, 1:05

    Příčinu problému lze vidět také v tom, že ti, kteří rozhodují nejsou schopni efektivně kontrolovat procesy (což má samosřejmě celou řadu dílčích příčin), které sami v rámci procesu makro-plánování a makro-rozhodování učinil, a za které jsou (nebo by alespoň měli být zodpovědní). Mám tím na mysli plánování, relaizace plánů skrze budování schopností a např. i standardní operační postupy, kvalitu výcviku a prostředků včetně samotné realizace úkolů – to vše v rámci realisticky vyhodnocených a v podstatě vždy omezených zdrojů.
    V rámci velkých organizací, jakými jsou i ozbrojené síly nejrůznějších států je často problém vůbec smyslupně „dát plány a jejich impementace na papír“ (kromě toho je možná ještě větším problémem stanovit smysluplný rámec-koncepce-předpisy pro tuto činnost), natož pak toto efektivně implementovat včetně nezastupitelné kontroly kvality provedení naplánovaného.

    Jedná se ale o typický problém rozpočtových organizací, tedy těch které negenerují zisk, ale pouze utrácejí peníze daňových poplatníků a jejichž účelnost je většinou těžko měřitelná.

    V případě implementace COIN v Afghánistánu se navíc jedná o zjevnou absenci transparentního cíle mise od jejího počátku až do dneška, natožpak strategie a plánu k jeho dosažení, definování – obhájení – a získání nezbytných prostředků pro jeho dosažení, natož pak impementace plánu a jeho konroly.

    Když to tak nějak shrnu, tak bez tzv. „end state“ mise lze jen těžko očekávat, že se může vůbec něco smyslupného odehrávat. To co lze očekávat je to, že se v rámci tohoto procesu se budeme podivovat nad spoustou nsesmysluplně se jevících jevů a nezbyde nám než doufat, že se to projeví alespoň v rámci využití výstupů z procesu tzv. „lessons learned“, s tím, že tyto výstupy jsou refelektovány v tom lepším případě alespoň na operačně-taktické úrovni (aleterantivou je, že vůbec ne), ale jen obtížně na politicko-vojenské a strategické úrovni (tam totiž není efektivně nastavena zodpovědnost především politiků a některých vojáků (kteří jsou více politiky než vojáky) , zohledňovat tyto výstupy, které stály dnové poplatníky značné prostředky a oběti vojáků. Stačí se lépe podívat na rozhodovací proces v kontextu vlivu, pravomocí a kvalifikace politiků (včetně jejich „odborníků“) a vojáků-odborníků.

    REPLY

Nejnovější komentáře