fbpx

Zemřel Václav Havel

Václav Havel; Foto Martin Kozák via Wikimedia Commons

Dnes ráno zemřel poslední československý a první český prezident Václav Havel. Jednoznačně patřil k několika největším osobnostem minulého století nejenom u nás, ale i v Evropě. Už dnes a v příštích dnech budeme moci sledovat, poslouchat a číst o tom jaký byl, co říkal, co psal a jak jej vidí přátelé i kolegové. Nechci jim na žádný způsob „konkurovat“, je mnoho povolanějších.

Já bych zde chtěl zmínit jeden aspekt, který nepatří k tomu, co se zmiňuje v souvislosti s Václavem Havlem na prvním místě, ale přesto je nesmírně důležitý a navíc je styčným bodem s tímto blogem. Václav Havel byl jedním z největších humanitárních intervencionalistů v této zemi a tento jeho světonázor samozřejmě ovlivnil i české ozbrojené síly.

Poprvé se razantně zasadil o vyslání jednotky do války v Perském zálivu v roce 1990. Její odjezd se nesetkával s obecným potleskem, jak by si leckdo mohl dnes myslet. A to byla operace, na které byla globální shoda. Bývalý ministr obrany Luboš Dobrovský mi popisoval různé „scénky“ z období vysílání jednotky i po jejím návratu. Zajímavé je, že jestli někdo byl proti, tak to byli představitelé armády, kteří dělali všem proto, aby vše maximálně zkomplikovali a poté, aby se pokud možno na celou věc zapomnělo.

Pamatuji si na cestu s Václavem Havlem do Sarajeva v prosinci 1995, pár měsíců poté, kdy byl podepsán Daytonský mír a do Bosny a Hercegoviny začali najíždět zahraniční vojáci, kteří ukončili vražedné šílenství. Václav Havel chtěl být jedním z prvních státníků, který do Bosny přijede, pokládal to za důležitý signál. Třeba návštěva zcela zničené knihovny byl poměrně silný zážitek.

Léta byl zastáncem aktivnější politiky na Balkáně a poučení z váhání, které přineslo velké množství obětí, se projevilo v roce 1998 a 1999. Byl jasným zastáncem potrestání Jugoslávie, respektive Slobodana Miloševiče za jeho přístup ke Kosovu. Na popularitě mu to v České republice nepřidalo, ale o tom vůbec nepřemýšlel. Podpořil i intervence do Afghánistánu a do Iráku. Zvláště ta poslední akce byla kontroverzní, a i když zastánců bylo méně, než odpůrců, Havel se k nim hlasitě přiřadil. Neměl problém plout proti proudu.

Hlasitě vyjadřovaný a prosazovaný názor, že armáda není pouze k tomu, aby stála kolem hranic a čekala, až ji někdo otestuje, byl a je pro nás velice důležitý. Intervencionalismus totiž formoval roli ozbrojených sil České republiky v posledních dvaceti letech a měl vliv na myšlení, respektive světonázor společnosti. Bylo to jakési rozšíření obzorů.

Samozřejmě, obrana země je primárním úkolem ozbrojených sil. Pro Václava Havla je ale role vojáků mnohem širší. Mají být nástrojem k prosazení svobody, či jejímu udržení kdekoli na světě. Tento postoj má další důležitou souvislost – rozšiřuje obzory za hranice České republiky, Střední Evropy a Evropy obecně a apeluje na zodpovědnost. Pro Havla nebylo to, co se děje v Barmě, v Číně, či kdekoli jinde odděleno od toho, co se děje v České republice. Neříkal, že do všech problémových koutů světa mají být vyslaní vojáci. Za jejich nasazení ovšem hlasitě lobboval, když násilí přesáhlo únosnou mez.

Souhlasím s tím, že role ozbrojených sil musí být širší, než jenom bránění vlastního státu či spojeneckého území, což je primární. Vysílání vojáků do zahraničí k této širší roli neodmyslitelně patří. Intervencionalismus Václava Havla vycházel z morálních pohnutek, z představy, že svoboda člověka i jeho lidská práva jsou univerzální a že pokud je někdo porušuje, musí být potrestán. Měl pocit, že naše vlastní zkušenost a nabytí svobody nás zavazují k tomu, abychom pomáhali těm méně šťastným na světě.

S tímto morálně čistým, až idealistickým pohledem jsem ne vždy souhlasil, byť proti intervenci jako takové nic nemám. Můj pohled je však realističtější – vysílání vojáků ano, ale je vždy nutné zvažovat i přínosy a podle toho se zařídit. Tam, kde „nemáme v dostihu koně“, je nutná obezřetnost. Každopádně to, co si myslím já není vůbec důležité a už vůbec ne v tuto chvíli.

Chtěl bych vzdát poctu Václavu Havlovi, člověku, jehož ne všechny názory jsem sdílel, ale kterého jsem si nesmírně vážil a vážit vždy budu. Dal nám šanci a byl zrcadlem. Díky za to.

54 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

54 Comments

  • Profilový obrázek
    civil
    19. 12. 2011, 14:41

    Osobně mám na V.Havla dva pohledy.První jako na člověka,který na veřejnosti vždy působil skromně,uctivě,příjemně…
    A druhý pohled jako na politika,který se v rámci předem dohodnuté výměny režimů,která v roce 1989 probíhala za kontroly Sovětského svazu po celém tehdejším Východním bloku nechal jmenovat komunistickým Federálním shromážděním za prezidenta a v rámci tajných dohod mezi OF a KSČ zajistil beztrestnost komunistickým pohlavárům.O devadesátých letech a budování ,,demokracie“ si asi udělá obrázek každý sám.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    voj. Jan Heřmánek
    19. 12. 2011, 16:19

    Civil: Jen naivní člověk by si myslel, že by k revoluci došlo bez obětí na životech, pokud by nebyla dohoda s komunisty…IMHO i dohoda s ďáblem je v pořádku, pokud vede ke svobodě a ušetření životů.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Petr Švaňa
    19. 12. 2011, 17:47

    Díky Františku, byť jen za zmínku o roli Václava Havla v budování naší novodobé armády. Dnes už si jen málokdo pamatuje jak vypadala před 22ti lety a je to dobře. Ano nemusel jsem s ním slepě souhlasit ve všem co říkal a dělal, ale na rozdíl od současného politického a vlastně i vojenského vedení státu a armády dokázal své stanovisko vždy jasně definovat a prosazovat. Nemuselo být populární, nemuselo být světu či Evropě milé, ale stál si za ním. Kéž by i dnešní státníci dokázali být tak rovní a rozhodní v otázkách morálky jako on.
    To civil: To měl jako ty komouše povraždit když přišli s tím, že o moc prostě bojovat nechtěj?? Zkuste si jít zaboxovat s někým kdo boxovat nechce. Oni už dlouho věděli, že bude stačit málo a mají to spočítané takže jim to po pár dench došlo a vyklidili pozice v podstatě sami, v tom je ten jediný problém. Žádná dohoda, ale prostá nechuť a neschopnost komunistického vedení cokoli podniknout.
    A nakonec ještě jednou věnujte Václavu Havlovi tichou vzpomínku … možná dalších 50 let nebudeme mít státníka jeho formátu.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    civil
    19. 12. 2011, 18:28

    voj.Jan Heřmánek:V listopadu 1989 v ČSSR k žádné revoluci nedošlo to pouze pod kontrolou Státní bezpečnosti a dalších bezpečnostních složek státu začalo předávání moci předem určeným lidem,kteří zároven garantovali beztrestnost někdejším pohlavárům režimu.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    civil
    19. 12. 2011, 18:50

    Petr Švana: Ano oni už dlouho věděli z Moskvy co mají dělat, ne nadarmo zde byl sbor ,,poradců“ KGB a GRU,kteří radili Státní bezpečnosti.Dovolte mi zasmát se při myšlence jak se KSČ bojí ,,boxovat“ s několika desítkami chartistů a několika tisíci studentů.Za KSČ stála armáda,StB,Lidové milice,VB,ovládali soudy,prokuraturu,veškerá média….Ne to komunisté DOBROVOLNĚ předali předem určeným lidem moc a scénář předání moci pro celý Východní blok se psal v Moskvě.

    REPLY

Nejnovější komentáře