fbpx

Japonci chtějí opět vyvážet zbraně

Japonský vrtulníkový torpédoborec Hyuga během cvičení ANNUALEX 21G s americkým námořnictvem (2009); Foto Mass Communication Specialist 1st Class John M. Hageman, U.S. Navy

Před týdnem japonská vláda potvrdila, že má zájem o nákup letounu F-35 Lightning II. F-35 „zvítězil“ nad letouny Eurofighter Typhoon a F/A-18 Super Hornet. Japonci tak chtějí do roku 2016 koupit 42 strojů, které mohou vyjít na sedm miliard dolarů. Toto oznámení nebylo tím nejlepším pro japonský obranný průmysl, protože měl více nabídek na spolupráci od Evropanů než od Američanů.

Nicméně vláda si počkala s dárkem pro průmysl až po na dobu povánoční. Po desítkách let ukončila zákaz vývozu japonských zbraní do zahraničí. Firmy se také mohou podílet na výzkumu a vývoji zbrojních systémů se zahraničními partnery. Zákaz byl v platnosti od roku 1967 a byl svým způsobem potvrzením pacifistického/pouze obranného postoje, které Tokio zaujímalo od 2. světové války (je to značně zjednodušená interpretace, ale pro tuto chvíli se s ní dá vystačit).

Hlavním důvodem tohoto kroku je snaha snížit náklady na armádu, respektive na výzkum a vývoj a následné akvizice. Problémem totiž je, že řada systémů je vyvíjena pouze pro japonské obranné síly a jelikož nemohou být prodávány nikde jinde, promítají se do malých sérií vysoké náklady na výzkum a vývoj, což vše neúnosně prodražuje.

„The new standards (on weapons exports) are a result of the government considering measures that required attention amid recent changes to the environment surrounding international defence equipment,“ Chief Cabinet Secretary Osamu Fujimura said.
The revised rules will continue to ban sales to communist nations, those subject to UN trade embargoes and those involved in international conflicts, the government said.
Mr Fujimura said Japan would still keep a close watch on exports to avoid fanning conflicts.

Japonský rozpočet na příští rok je téměř stejný, jako ten na rok 2011. Zvýšil se o 0,6 procenta na 4,69 bilionu jenů (60 miliard amerických dolarů). Japonci plánují mimo jiné stavbu torpédoborce, ponorky a chystají se investovat v mnoha dalších oblastech, jako je vzdělávání, či prosazování stability v tichomořské oblasti. Zřejmě jedním z nejdůležitějších hnacích motorů „japonské emancipace“ je Čína a její ambice v oblasti. V tuto chvíli nejde o nijak otevřené nepřátelství a jen tak nepůjde, ale snaha Čínu zadržovat je patrná třeba i z navazování úzkého partnerství se zeměmi jihovýchodní Asie a vyšší angažovanosti v humanitárních a dalších operacích.

To, co se bude chtít po japonských silách je docela dobře patrné z dokumentu Defense Programs and Budget of Japan, Overview of FY2012 Budget Request (moc pěkně zpracovaný materiál):

The following new roles of the defense force are emphasized as continuous initiatives:

  • Effective deterrence and response
  • Further stabilization of regional security environment in the Asia-Pacific region
  • Improvements in the global security environment

For that matter, response capabilities to large-scale disasters and nuclear disasters will be strengthened,and emphasis will be placed on the functions applicable to wide variety of operations and functions having asymmetric response capability, as well as non-substitutable functions. Japan will also improve its defense posture, placing the priority on such functions as intelligence, surveillance and reconnaissance (ISR), maritime patrol, air defense, response to ballistic missile attacks, transportation, and command, control and communicationsin areas including the southwestern region.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře