fbpx

Utajený světadíl

Spojení zpěváků, muzikantů a hudebních skupin a vojenského prostředí není v českých podmínkách zvláštního. Vzpomeňme například na Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra a jejich Kdyby tisíc klarinetů, kde si zahrála celá plejáda tehdejších hvězd populární hudby. Zajímavá je však dramaturgie tohoto spojení v 80. letech 20. století. Málokdo si dnes už uvědomí, že i Janek Ledecký ztvárnil jednu z postav ve filmu z vojenského prostředí a skupina Žentour k tomuto filmu složila a nahrála hudbu.

Šlo povídkový film Milana Muchny z roku 1985 Zelená léta. Film diváky vůbec nezaujal. Nenaplnila se režisérova slova z časopisu Film a doba:

…nelze zapomínat, že dnešní mladí lidé si své „hrdiny“ vytvářejí sami. Jsou to hrdinové neromantičtí, kteří nevynikají silou, ale spíše vtipem. Odpustíme jim i jistý afekt a pózu, která jim nastavuje zrcadlo a v mnoha případech je komická a snadno vysvětlitelná. Bylo by chybou vytvářet mladého hrdinu k „obrazu svému“, spíše ho spolu s mladými lidmi musíme objevovat v nich samých. Jen tak jej bude mladý divák přijímat a plnit sály kin. A ti starší zvědavě a rádi překročí tabu své „generační bariéry“.

Dramatické dílo dostalo na CSfilmu do Vánoc 2011 jen jednu hvězdičku z 10. Nelze se tomu ani příliš divit:

Čtyři příběhy o vojácích: 1. společná cesta pro opravený tank dá vzniknout přátelství mazáka a bažanta, 2. vojáci a studentky na společné bramborové brigádě, 3. dívka z internátu si vybere jiného, 4. manželství slovenského důstojníka se po přeložení na Šumavu rozpadá.

Pravděpodobně dnes už by nebylo možno takový film vůbec natočit. Přátelství mazáka a bažanta je oxymoron, bramborové brigády už nejsou, máme profesionální armádu, před internáty už tak nepostávají houfy večer houfy mladých uniformovaných mužů a slovenského důstojníka na Šumavu určitě nikdo nikdy už nepřeloží.

Přestože byl film do kin uveden až v roce 1986, Žentour k filmu vydal již v roce 1984 krátkohrající  desku Žentour písničky z filmu Zelená léta, obsahující skladby Múzy a Telefon. Obě, dnes již spíše zapomenutá dílka, lze najít na Youtube v podobě klipů v původním znění s finskými titulky.

Nejde však o poslední spojení velmi populární skupiny a vojenské tématiky. V roce 1989 získala skupina v hudebně soutěžním pořadu Slovenské televize Triangel třikrát Zlatý triangl se skladbou Utajený světadíl. Na youtube lze najít tři videoklipy. Jeden z nich pochází z prosincového vydání slovenského pořadu Noc v archíve:

Druhý pochází z produkce Československé televize. Třetí (nejsledovanější), který je přepisem z analogového záznamu VHS spojuje studiovou choreografii s prostřihy televizního zpravodajství.

Co vedlo české tvůrce klipu přepracování původního klipu a k podprahovému spojení Žentouru s bojem za mír a antiamerickou propagandou, se už asi nedozvíme. Možná to byla odpověď na to, co náčelník HPS ČSLA generálplukovník Antonín Brabec popisoval takto:

Imperialistická reakce podniká kvalitativně nové kroky v ideologickém boji proti reálnému socialismu. Antikomunistické kampaně se dostávají stále více na úroveň státní politiky a řídí je přímo nejvyšší představitelé vlády USA.

V každém případě, pokud máte stejně jako já pocit, že voda stoupá, pomalu ztrácí se břeh a ptáte se co dál? Pak i já věřím, že máme svůj plán a na kopci loď co právě vyplouvá, svůj cíl – utajený světadíl. Hodně štěstí v roce 2012.

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    Dusan Rovensky
    1. 1. 2012, 22:17

    Co se tyce Zentouru: 80. leta 20. stoleti byla to doba, kdy stal svet kazdy den na pokraji globalni termonuklearni valky a naprosteho zniceni prakticky veskereho zivota na planete. Proto tehdy vznikaly filmy jako napr. The Day After, War Games, Damnation Alley nebo pisnicky jako 99 Luftballons. Byla holt takova doba a lide vnimali jadernou valku jako nejvetsi hrozbu – proto se o ni tocily filmy a videoklipy. Konkretne 99 Luftballons ( http://youtu.be/9whehyybLqU ) ma mnohem jasnejsi mirove poselstvi nez Utajeny svetadil od Zentouru (preklad originalni nemecke verze do AJ):

    Have you some time for me,
    then I’ll sing a song for you
    about 99 balloons
    on their way to the horizon.
    If you’re perhaps thinking about me right now
    then I’ll sing a song for you
    about 99 balloons
    and that such a thing comes from such a thing.

    99 balloons
    on their way to the horizon
    People think they’re UFO’s from space
    so a general sent up
    a fighter squadron after them
    Sound the alarm if it’s so
    but there on the horizon were
    only 99 balloons.

    99 fighter jets
    Each one’s a great warrior
    Thought they were Captain Kirk
    then came a lot of fireworks
    the neighbors didn’t understand anything
    and felt like they were being provoked
    so they shot at the horizon
    at 99 balloons.

    99 war ministers
    matches and gasoline canisters
    They thought they were clever people
    already smelled a nice bounty
    Called for war and wanted power.
    Man, who would’ve thought
    that things would someday go so far
    because of 99 balloons.

    99 years of war
    left no room for victors.
    There are no more war ministers
    nor any jet fighters.
    Today I’m making my rounds
    see the world lying in ruins.
    I found a balloon,
    think of you and let it fly (away).

    REPLY

Nejnovější komentáře