fbpx

Vyjednávání o Gripenu a vítězství Rafale

Dassault Rafale B. Paris Air Show 2007; Photo by Dmitry A. Mottl via Wikimedia Commons

Tento týden česká vláda podpořila pokračování nadzvukového letectva v českých ozbrojených silách. V následujících měsících proběhnou vyjednávání se švédskou vládou o možnostech prodloužení pronájmu letounů JAS-39 Gripen.

Hlavním kritériem bude cena, respektive „balíček“ týkající se ochrany vzdušného prostoru obecně, který švédská strana nabídne. Většina diskusí se vede o stíhacím letectvu, které je jistě důležité, ale není jedinou součástí ochrany vzdušného prostoru. Další části přitom vyžadují tu menší tu zásadnější modernizaci a jak je dobře známo, vše co se týká moderního letectva a protivzdušné obrany není rozhodně levnou a jednoduchou záležitostí.

„Chci zdůraznit, že všechny možnosti jsou stále otevřené. Podle rozhodnutí vlády začneme jednat se švédskou vládou o možnostech pokračování provozu letounů Gripen a uvidíme, jak jednání dopadnou. Klíčové je pro nás ekonomické hledisko,“ komentoval rozhodnutí vlády Vondra. Podle usnesení vlády má do června předložit informaci, jak jednání se Švédskem dopadla. Následně vláda rozhodne o dalším postupu.

Rozhodnutí vlády je pro Česko důležité, ale asi nepatří k nejpřekvapivějším, které se tento týden v oblasti vzdušných sil objevily. Francii a společnosti Dassault Aviation se konečně podařilo prodat stíhací letouny Rafale někomu jinému, než vlastnímu letectvu. Indie se totiž rozhodla, že v budoucnu bude používat francouzská letadla.

Indové mají zájem o 129 strojů. Tendr může mít hodnotu až 20 miliard dolarů, byť v roce 2007, kdy byl vyhlášen, se počítalo s 10,4 miliardami dolarů. Francouzské letouny dosti překvapivě porazily ruské MiG-29, americké F/A-18 E/F a F-16, ale především favorizované stroje Eurofighter Typhoon. Tato zpráva je politicky nepříjemná především pro britského premiéra Davida Camerona, protože na výrobě Typhoonů se podílejí britské firmy a on je nyní pod palbou kritiky, že není schopen podporovat britský obranný průmysl.

Mr Cameron vowed to lobby on for what some view as the superior jet, with more agility, newer technology and eventually having better flexibility to be used as an air-to-air fighter and air-to-ground weapon.
For Germany, Italy, Spain and the UK and the host of companies involved, including pan-European EADS, which led the Indian pitch, BAE Systems, Rolls-Royce of the UK, and Italy’s Finmeccanica, the news has led to a fair bit of soul-searching, but more importantly, to a redoubling of their efforts to knock Rafale off its new-found perch.

Eurofighter Typhoon byl navíc nedávno poražen v jiném tendru – tentokrát pro švýcarské letectvo. To si objedná 22 švédských Gripenů, které porazily francouzský Rafale, evropský Typhoon a americké F-18 a F-16.

Co se týče Indie, není však všem dnům konec. Francouzi mohou slavit, nicméně nebude až zase takovým překvapením, pokud bude tendr zrušen. Nebylo by to poprvé ani naposled.

7 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

7 Comments

  • Profilový obrázek
  • Profilový obrázek
    mu7705
    5. 2. 2012, 18:15

    Mě se idea Grippenů od začátku líbila. Byla založena na moderním, ale poměrně nenáročném letadle, které bude schopno působit z diverzních letišť. Pokud jde o ochranu vzdušného prostoru ČR, tak si myslím, že je pořád plně dostačující. To, že mimo domácí země, nás a Maďarů se rozhodlo pro nákup i Švýcarsko mne těší. Konec konců se potvrzuje, že to je letadlo jen pro zoufalce jako jsou naše post-socialistické země. Hodnocení Švýcarů, že důležitá je celková efektivita je klíčové. Právě Typhoon,F/A 18E/F či Rafale jsou spíše reklama na ropný boom. Podle mne by v úvahu možná připadala ještě F-16, ale záleží co by se nabízelo za typ. Ideální by asi bylo ustát to nějakou dobu na Grippenech a pak jít do F-35 Lightning III až klesne cena po základních dodávkách pro USA a GB a budou chtít udržet linku v chodu a zejména až se vychytají mouchy.
    To co je však zásadní, že v principu se rozhoduje podle politiky a úplatků, takže ve finále taktickou technická data jsou prakticky nepodstatná. Svou roli zde hraje i dlouhodobé vykrádání kapitoly rozpočtu MO na sociální politiku státu, takže je otázkou zda vládou prohlášený zájem na udržení schopností nemá stejnou hodnotu jako slib jedné z vlád, že rozpočet MO bude představovat 2% HDP. Za pár let možná dojde nějaká vláda s tím, že nic se kupovat nebude, protože nejsou peníze a každý občan si na své náklady vyrobí z gumy od trenýrek a větve prak.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ignác Opušťák
    7. 2. 2012, 21:06

    Svatá pravda mu 7705 :-D Stejně to dopadne jako politicko – korupční projekt jako vždy, stačí se podívat jak moc kdy kdo poslouchal vojáky o tom co potřebují, nemusíme chodit daleko, stačí porovnat Casy a Spartany a to je jen vrcholek ledovce, Švédsko jako stát dalo do vývoje Gripenu veliké peníze tak se není co divit, že dají i velké peníze bokem i na prodej :-D Ale pro srovnání lze úvést i případ SAE, které si vybíralo Typhoony, v anglickém parlamentu lobbovali za to, aby se pokus o uplácení nevyšetřoval nebo Rakousko, kde nákup Typhoonu odskákal tehdejší velitel vzdušných sil po té co se přišlo na to, že jeho manželka si do dodavatele vzala půjkču 87 000 Eur, kterou nezačala splácet, kdoví co by se kde zjistilo na naši vrchnost a představitelé armády z MO a GŠ :-D
    V našem případě bude dobré přitlačit na vyjednávání ceny ohledně Gripenů, mají své kvality, tedy pokud se nedostanou blíž jak na 20 km od svých rivalů Typhoonů, Rafale nebo Migů 29. Tam je těžko přetlačí.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Šťoural
    5. 6. 2012, 15:53

    Zrovna jsem narazil na zajímavý článek jak se USAF připravuje na Air Policing na Islandu.

    http://www.defense-aerospace.com/article-view/release/135449/usaf%2C-nato-protect-iceland%27s-air-space.html

    Naše letectvo to má také v plánu.Chtěl bych se tedy zeptat jak se piloti připravují?

    „In this NATO mission, we identify and escort unauthorized aircraft before they reach Iceland’s sovereign air space,“ said Lt. Col. Michael Casey, the 493rd EFS commander.
    The squadron is made up aircraft and Airmen from RAFs Lakenheath and Mildenhall, England; Ramstein and Spangdahlem air bases, Germany; and Nellis Air Force Base, Nevada. In order to conduct the air policing, the squadron’s F-15C Eagles, KC-135 Stratotankers and C-130J Hercules are on alert 24/7.

    „We practice scramble launches and when we receive an alert, the F-15s can be in the air within 15 minutes,“ said Casey, who is deployed from the 493rd Fighter Squadron at Royal Air Force Lakenheath, England.

    The KC-135 is in place to support the F-15Cs in bad weather while the C-130J and its pararescuemen are prepared to conduct combat search and rescue, squadron officials said.

    Budou se tedy narychlo(vlastně u MO standardně)kupovat vzdušné tankery?
    Mají naši parazáchranáří (tedy jestli ještě existují) výcvik v seskoku do oceánu?A jakým letadlem tam poletí?
    Májí piloti v výbavě alspoň záchranou vestu a záchraný člun pro oceánské podmínky?Nebo si to budou kupovat z vlastního?(jako obvykle)

    Ale nechtěl bych být negativistický,třeba pan Vondra a Picek objednají dobré počasí.Ostatně kytice pro vdovu bude levnější než záchraná vesta.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    5. 6. 2012, 18:14

    Pokud si pamatuji, Icelandig Air Policing je plánován na až rok 2014 (zde trocha historie http://en.wikipedia.org/wiki/Icelandic_Air_Policing). V rámci služeb spojených s pronájmem letounů JAS-39 Gripen letos naši piloti absolvovali tankování za letu (http://www.rozhlas.cz/zpravy/spolecnost/_zprava/cesti-piloti-si-poprve-vyzkouseli-tankovani-za-letu–1025093). Pořízení vybavení pro případ pádu do moře i příslušní výcvik byl součástí přípravy na Baltic Air Policing 2009 a předpokládám, že obdobnou přípravu absolvují i pro stejnou misi letos v září až prosinci.

    REPLY

Nejnovější komentáře