fbpx

Kdo nezapomíná

Ve čtvrtek jsem měl možnost být při tom, když na francouzském velvyslanectví byli oceňováni čtyři čeští vojáci. Generál Aleš Opata se stal rytířem Řádu čestné legie, plukovník Karel Klinovský obdržel medaili Národní obrany nejvyššího stupně, tedy „Zlatou medaili“ a dva geodeti – major Vajda a nadporučice Láničková – převzali pamětní medaili Za službu v bývalé Jugoslávii. Je velice příjemné vidět, že si váží českých vojáků v zahraničí a že to není poprvé ani naposled. A jsem zvláště rád, že tentokrát byli vyznamenáni generál Opata a plukovník Klinovský, protože si obou velice vážím a považuji je za výborné vojáky, což ostatně mnohokrát prokázali.

V průběhu ceremoniálu mně však zaujalo něco jiného. Velvyslanec připomínal události z roku 1993, kdy se Aleš Opata podílel na záchraně francouzských vojáků, kteří se dostali pod palbu během chorvatské operace. Nemluvil o tom, že Aleš Opata pomohl „francouzským vojákům“, „francouzské jednotce“, či „armádě“… Hovořil o „Francii“. Použil přibližně tyto formulace: Přišel jste na pomoc ve chvíli, kdy to Francie potřebovala … Francie nikdy nezapomíná…

Oceňuji použitou rétoriku. Vojáci plní úkoly, kterými je pověřil stát. Jsou státem, republikou, jednoduše Francií. Nejsou to „oni“, kteří si jen tak slouží v Jugoslávii, v Afghánistánu, kdekoli v Africe, nejsou to „odrodilci“. Jsou „my“, jsou součástí „nás“ a proto když jim kdokoli pomůže, musíme mu být vděčni všichni a nezapomínat. Protože „my“ jsme stát, republika.

A v tomto ohledu je to jedno jestli jde o Francii, nebo Českou republiku.

6 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

6 Comments

  • Profilový obrázek
    ota
    28. 2. 2012, 7:35

    Třeba se jednou dočkáme doby, kdy i u nás nebudem ne prvním místě VZ, GŠ, pozemáci, VP, MO, civ.část, voj. svaly atd., ale vojáci České republiky. Pokud ovšem tou dobou budeme mít ještě nejaké vojáky.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Anonym
    28. 2. 2012, 18:23

    Anebo že by Aleš potřeboval trochu reklamy??? :))

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ivo
    28. 2. 2012, 21:59

    Blahopřeji všem odměněným, vím, že si to zaslouží.

    Je hezké vědět, že do vrcholných funkcích nezadržitelně dorůstá generace, jejichž aktivní vojenská kariéra již byla formována zahraničními nasazeními. Tehdy velitelé čet či rot, dnes plukovníci a generálové. To může směřování armády jedině pomoci.

    V souvislosti s tím mě napadlo – proč nebyl mezi odměněnými i gen. Petr Pavel? Mám pocit, že tehdy té operaci dokonce velel. A nebo to bylo podle klíče, že za jednu operaci jen jedno ocenění a gen. Pavel již byl oceněn v minulosti?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    J.D.
    29. 2. 2012, 9:13

    Te sarksasmus u 1 příspěvku je zbytečný. Za to, jak to tehdy odvedli si to zaslouží. S pár kluky co tam byli jsem měl tu čest sloužit, Takže oba si to zaslouží, jen by si aspoň naše armáda mohla vzpomenout i na zbytek jednotky, plno z nich byli záložáci.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Petr Švaňa
    2. 3. 2012, 16:10

    Blahopřeji všem oceněným a těm prvním dvěma obvzláště protože je znám a vím, že si své odsloužili a zasloužili. Gen. Pavel tam tehdy byl taky a ještě mnozí další. Francie je ocenila již několikrát jen nevím jestli všechny. To za prvé a za druhé … doufám, že jednou se náš stát bude ke svým vojákům chovat tak aby bylo zřejmé, že armáda, voják a stát jedno jsou a bez sebe neznamenají nic! Zatím to tak bohužel není a co je horší nějak nevidím ani světlo v tunelu.

    REPLY

Nejnovější komentáře