fbpx

Karel Kryl

Dne 3. března 1994 zemřel Karel Kryl – český písničkář, básník a novinář, v jehož tvorbě se velmi často objevovaly vojenské motivy. Kdo by neznal písně z jeho prvního a v Československu na hodně dlouho posledního alba Bratříčku, zavírej vrátka!, jako jsou Píseň Neznámého vojína, Anděl, Veličenstvo Kat či Morituri te salutant.

Motivy vojenské služby a armádního života se v jeho „pochodech“ objevovaly také po jeho nucené emigraci vymezené datem 9. 9. 1969. Vzpomeňme třeba na skladby: Lásko!, Pušky a Děla, Srdce a kříž z třetího alba v pořadí, kterým byly Maškary.

Karel Kryl v exilu pracoval v RFE a dění u nás – tam – doma pečlivě pozoroval, ač to bylo 200 km nebo ještě blíže. To je možno si uvědomit na jeho Martině v 7 pádech, i ze Synonymické věnované práci tajných služeb. Ta vznikla na konci 70. let, kdy nedílnou součástí tehdejšího společenského života byly stále armáda a pochody k pokroku a lepším zítřkům, nejlepším pozítřkům a ze všech nejlepším popozítřkům.

Je jenom dobře, že Jeřabiny vznikly v době existence ČSLA, kdy ještě existoval zástupce pro týl. Náčelník logistiky šlapající na běláska by se tak nerýmoval…

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment


Nejnovější komentáře