fbpx

Čínský mocný drak z ruských dílů

Na internetu se objevily nové fotografie čínského letounu se stealth technologií J-20 „Mocný drak“ během testů. V letounu je údajně ruský motor Saturn AL-31, který byl vyvinutý pro Su-27.

Krátce po zveřejnění snímků, které pravděpodobně „unikají“ z čínských zdrojů zcela záměrně se na RT objevil text o tom, kterak Číňané svou chloubu sestavují z ruských dílů. Čínský J-20 doposud absolvoval na 60 letů. Ještě v roce 2009 Číňané tvrdili, že letoun nebude operačně nasaditelný dříve, než v letech 2017-2019. Nyní se zdá, že by mohl být k dispozici dříve.

No question the Chinese jet is a prototype model and technology demonstration vehicle called to test new equipment and technology. Defined as a technology showroom, it may fly whatever engines its creator considers possible. But China has no working engine for a 5G jet.
Despite the fact that China tries to sell clones of the Russian jets at discount prices on the international arms market ($10 million for a J-11, while the Russian original Su-27 is well over $30 million), China continues to buy Russian engines and certain parts of these engines in quantities that far exceed the necessity to do routine maintenance of the Russian planes they use.
Chinese dependence on Russian engines can only be explained by technological inferiority of Chinese engine-building.
Beijing has found itself in a position when getting a decent 5G fighter jets with complying engines means buying engines in Russia, because no other country will sell them anything similar.

Podle všeho je Rusko a Čína blízko uzavření smlouvy na nákup 48 Su-35 za čtyři miliardy dolarů. Údajně poslední překážkou k uzavření obchodu je požadavek Moskvy, aby Peking zajistil ochranu licenčních práv. Objevují se spekulace, že nákup Su-35 by mohl sloužit právě k dalšímu vývoji J-20, respektive ke kopírování a vylepšování ruských technologií pro účely čínského letectva, což by nebylo ostatně nic nového.

China has a record of building advanced combat aircraft based on Russian and other foreign designs, and relied almost entirely on copies of Soviet designs until the Sino-Soviet split in 1960.
The Chinese Chengdu J-10 fighter is based heavily on the cancelled Israeli Lavi fighter demonstrator, the Shenyang J-11 is a replica of the Su-30 Flanker-C, and the Chinese/Pakistani Chengdu FC-1 iuses Russian engines and other technology from the MiG-29. The J-15 is a Chinese-built derivate of the Sukhoi T-10K-3, a carrier-borne fighter prototype which China acquired from Ukraine.

2 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    Ignác Opušťák
    14. 3. 2012, 22:48

    USA jistě budou nadšení z možného vývozu SU 35 do Chiny, stačí se podívat na internetu na možnosti radaru IRBIS-E na jeho palubě – detekce cíle o efektivní odrazné ploše 0,001 metrů čtverečních na vzdálenost okolo 90 km, jedná se o odraznou plochu odpovídající stealth letounům nebo dělostřelecké munici

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ignác Opušťák
    14. 3. 2012, 22:49

    pardon, přikládám odkaz:
    http://www.ausairpower.net/APA-Flanker-Radars.html

    REPLY

Nejnovější komentáře