fbpx

Môj svet je vidiek

Na poli politické písně angažující se za světové odzbrojení a světový mír se angažovali také slovenští interpreti. Vedle Bratislavské lyry se na území našeho východního blížence konal také festival profilovaný jako festival politické písně. Bylo to v Martině, kde také byla jedna z nejvýznamnějších vojenských posádek a jedna z bašt těžkého průmyslu. Z protestsongů zde kritiky a diváky zaujal nejenom Tomáš Hanák z divadla Sklep, ale také Ján Kuric se skupinou Ventil RG, a to skladbou Radšej budem dnes aktívny, ako zajtra radioaktívny.

Protestsong nebyl tehdejším establishmentem přijat a skupině se nepodařilo až do roku 1989 vydat první desku. Ján Kuric odešel do skupiny Vidiek a diváci a posluchači ve středním a středním vyšším věku ho znají spíš z triangelské klipu Vidiečan. Ten se stal prvním hitem skupiny. Po něm následovaly např. Nechajte si ju a Fajčenie škodí zdraviu.

Posledně jmenovaná skladba byla původně součástí repertoáru Ventilu RG. I ten se „napokon“ vrátil na slovenská koncertní pódia v roce 2007 a s ním politicky podbarvený hit Radšej budem dnes aktívny, ako zajtra radioaktívny. Myslím, že v oblasti mírově angažovaných písní tu již dávno existuje federální pooling & sharing.

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    František Buřt
    21. 3. 2012, 23:10

    Zdravím.Nedělejte si starosti s tričkem.Trvám na objednávce a stačí mě xxl.Klidně zhubnu,aby mě bylo.
    Mějte se hezky a opatrujte se.

    REPLY

Nejnovější komentáře